Най-евтиното електрическо отопление на дома

Като начало искам да отбележа, че най-ефективната днес е система за газово отопление. Ако по някаква причина не е възможно да го инсталирате (например в страната няма газов магистрал), дайте предпочитание на електрическите нагреватели. На следващо място, ще разгледаме най-икономичните електрически отоплителни системи за частна къща и апартамент.

Защо електрически нагреватели?

Веднага ще се запитате защо класическото отопление на водата или печката не се счита? Отговорът е прост - това се дължи на факта, че работата по инсталиране и поддръжка за приблизително същите пари ще бъде сведена до минимум.

Вентилаторни нагреватели

Сега ще предоставим няколко причини, поради които е очевидно, че най-добрата и икономична отоплителна система за частна къща е електрическа.

 1. Електрическите нагреватели са безшумни, не изискват допълнителни ресурси (въглища, дърва за огрев, течно гориво) и също така не замърсяват атмосферата. Това предполага, че в частна къща няма нужда да има място в колибата за гориво, да се направи комин и освен това да се дразни саждите. Достатъчно е да свържете системата към мрежата и да се насладите на топлината.
 2. Инсталирането на цялата електрическа отоплителна система не изисква огромни първоначални финансови вноски. Например, инсталирането на водогрейна магистрала се извършва веднъж. Създава се проект, закупуват се всички тръби, радиатори, бойлер, а също и допълнителна автоматизация. Няма да можете да завършите част от работата (например в една стая) и ако имате пари да завършите проекта във времето и ако той успее, тогава ще възникнат много проблеми. Ще е необходимо да се източи водата, да се блъсне в готовата линия и т.н. При електрическите нагреватели всичко е много по-просто. Можете да инсталирате оборудване във всяка стая поотделно, докато печелите пари. В края на пролетта купете конвектори за спалнята, по-късно - за кухнята, банята и т.н.
 3. Днес има много начини. спестявайте от потреблението на енергия, Разбира се, тази опция изисква значителни разходи, но бъдете сигурни, че с времето те ще си платят. Най-популярната е инсталирането на икономичендвойни тарифни измервателни уредикакто и слънчеви панели на покрива на къщата.
 4. Свързване на котела, бойлер или дори конвектор можете да направите със собствените си ръце, като значително спестявате пари при повикването на капитана.

Както можете да видите, електрическото отопление в частна къща наистина превъзхожда алтернативни варианти, така че инсталирането на такава система е доста изгодно.

На вашето внимание, видео пример за създаване на евтина и в същото време ефективна автономна система:

Домашна икономична батерия електрическа отоплителна система

Опции за отоплителна система

Така че ще разгледаме съществуващото оборудване, което ще направи електрическото отопление в къщата икономично и евтино.

Използване на котли

Фото стенен електрически бойлер
Монтаж на електрически бойлер, която ще загрява водата в системата за отопление на дома, затопляйки помещението, е първата, най-малко ефективната опция. Разбира се, в интернет можете да видите куп информация, която говори за икономични котли, които могат да намалят потреблението с до 80%, но всичко това е глупост. Единственият начин за намаляване на разходите е инсталирането на температурни контролери и различни автомати, които ще се включат само когато температурата спадне в помещението, както и в определено време от деня. Всички останали приказки за нов дизайн на продукти или намалена мощност са само рекламен ход. Ако купите котел с малък капацитет, ще му отнеме повече време да загрее водата, за да загрее къщата, така че ето защо.

Използване на IR панели

Инфрачервен нагревател

Монтаж на инфрачервени нагреватели по-разумно решение и, най-вероятно, най-изгодното. Факт е, че тези продукти не загряват въздуха в стаята, а определени предмети (под, стени, шкаф), от които в бъдеще се прехвърля топлина. Ако в предишната версия горещият въздух се издига до тавана и веднага се охлажда, тогава в този случай топлината се насочва към пода, което е по-разумно (хората не ходят по тавана).

Тази диаграма показва ефективността на икономична отоплителна система на частна къща:Сравнете алтернативите

Сами виждате всичко, така че няма какво повече да доказвате. Трябва само да се отбележи, че инфрачервените устройства могат да работят по-ефективно, ако добавите към тях контролери за температура. Един регулатор е достатъчен за управление на три нагревателя в икономичната отоплителна система на частна къща. Относно, как да свържете термостата към инфрачервен нагревател, разказахме в отделна статия.

Използване на конвектори

Конвектори

Много производители твърдят, че електрическият конвектор ефективно загрява стаята и в същото време консумира малко количество електроенергия. Въпросът разбира се е спорен, тъй като всъщност принципът на работа на продуктите е подобен на версията с радиатори (въздушни възходи). Предимството на конвекторите е, че тяхното инсталиране и свързване не е трудно. Освен това загряването на нагревателния елемент е около една минута, което несъмнено е по-бързо, отколкото в случая с водни радиатори.

Сред другите предимства на електроконвекторите са:

 • ниска цена (от 2 до 10 хиляди);
 • пожарна безопасност (което е особено важно за монтаж на отопление в дървена къща);
 • можете постепенно да увеличавате отоплителната система (един конвектор за стая не е достатъчен, купете друг и го свържете към мрежата без проблеми);
 • привлекателен външен вид;
 • безпроблемна работа по време на пренапрежение (в частния сектор също е от значение);
 • компактни размери.

Отделно бих искал да ви препоръчам да изучите такъв вариант на отопление като електрическо подово отопление, Можете да намерите отзиви за тази отоплителна система, като гледате видеоклипа:

Използването на подово отопление

Анализирахме отзивите от клиенти, които се възползваха от тази опция и видяхме, че повечето хора са доволни от покупката. Основното нещо е допълнително да инсталирате регулатор на температурата, за да направите икономично електрическо отопление в къщата със собствените си ръце.

Монтаж на подово отопление

Друг модерен и ефективен начин за икономично отопление у дома е използването на електрически подложки за отопление. Те са положени под пода и затоплят помещението през пода. В резултат на това топлият въздух се издига, напълно затопля стаята. По-добре е да инсталирате системата за подово отопление в комбинация с допълнителен източник на отопление, например, IR панели.

Говорейки за самите отоплителни рогозки, бих искал да подчертая продуктите на EKF. Можете да изберете нагревателни рогозки точно за вашите условия - готовите комплекти варират по размер и мощност.EKF термостатите могат да бъдат контролирани от механичен или електронен регулатор на температурата, с който е възможно да се програмира включване / изключване на програмиране за седмица. В допълнение бих искал да подчертая пълното екраниране на токопроводимите проводници, поради което има равномерно нагряване на подовата повърхност.

Кой вариант е по-добре да заобиколите?

Говорихме за евтини и ефективни системи за икономично отопление на частна къща, но бихме искали да отбележим и най-скъпите опции, които трябва да заобиколите. Горната част на класацията е заета от маслени радиатори. Те са известни на всички, защото имат висока мощност, така че при работа през зимата можете да забележите забележимо увеличение на потреблението на електроенергия.

Маслен радиатор

Тези продукти имат не само висока мощност, но и ефективността им при отопление е много слаба. Например, IR панел със същите размери и същата мощност ще ви позволи бързо да направите къща топла, така че е по-добре да се даде предпочитание на нея.

В допълнение, инфрачервен нагревател е инсталиран на тавана или стената, като по този начин не заема свободно пространство, което не може да се каже за електрически радиатори.

Друга не препоръчителна опция са вентилаторните нагреватели. Тези устройства не само горят кислород, но и „гонят прах“, а също така издават шум. Ефективността от използването им не е твърде голяма, защото между тавана и пода температурата може да варира с няколко градуса, въпреки факта, че мощността на продуктите е висока (от 1,5 kW).Фото компактен нагревател на вентилатора

Как да повишим ефективността и да намалим разходите?

Просто купуването на икономичен електрически нагревател и инсталирането му в селска къща е само половината от битката. Освен това далеч не е факт, че в резултат на работа можете да се убедите в значителната ефективност на икономичната отоплителна система. Причината за това може да е лоша изолация на стаята. Всички видове пропуски, пролуки в прозорците и дори липсата на изолация по стените допринасят за бързото охлаждане на помещението. Неведнъж е доказано, че при висококачествена изолация на стени и тавани, ефективността на отопление може да нарасне до 80%, въпреки че обикновено тази цифра достига 40%.

Друг важен нюанс е използването на автоматизация. Например, ако никой не е вкъщи през целия ден (всички работят), тогава няма смисъл да отоплявате стаите. Би било по-правилно да инсталирате контролер, който ще включва нагревателите час или два преди пристигането ви. Това време ще бъде достатъчно за пълно отопление на помещенията.

Необходимо е също така правилно да се изготви рентабилна отоплителна система за частна къща, като се избере мощността и местоположението на отоплителните уреди. Е, последното от най-ефективните решения е да инсталирате многотарифен електромер. Това устройство ви позволява да пестите електричество през нощта, по време на което нагревателят ще работи.

Като обобщение искам да отбележа, че най-евтината електрическа отоплителна система са конвектори и инфрачервени панели. Надяваме се, че информацията беше полезна и интересна за вас!

Прочетете също:

Домашна икономична система за електрическо отопление на радиатори

Използването на подово отопление

(52 гласа)
Зареждане...

23 коментара

 • Мария

  Възможно ли е да използвате топлинен пистолет за отопление на апартамент? Или тя "яде" твърде много електричество?

  Отговарям
  • Admin

   Как си представяте това? Доста разумно е да поставите топлинен пистолет в гаража за отопление, но да имате такава опция за отопление в апартамента е нещо интересно. Първо, топлинните пистолети са обемисти и развалят интериора на стаята, а още повече апартамента. Е, и второ, разбира се, топлинният пистолет е доста скъп вариант за отопление. По-добре е да използвате алтернативни източници на икономично отопление, които са посочени в статията!

   Отговарям
   • Сергей

    Е, по някаква причина всеки има свои собствени възгледи.Моят съсед отсреща (частния сектор) през зимата имаше котел минимум и беше загрят от този пистолет, сега той мисли да постави котел на твърдо гориво. Всеки човек по свой вкус.

    Отговарям
    • Admin

     Това е друг въпрос. Топлините пистолети консумират много електроенергия, те самите не са икономични.

     Отговарям
     • Иля

      всеки конвектор е около 2 киловата! Имам малък пистолет 1,7 киловата загрява по-бързо и по-добре! И въпросът е, кое е по-икономично? 2 киловата или 1.7 пистолет?

 • Андрей Николаевич

  Банален експеримент ще покаже, че въздушният конвектор е по-ефективен от IR панелите със сравнима мощност. Електрически радиатор за отопление на водата ще бъде още по-икономичен. Сега те вече са на достъпни цени. В Европа отдавна се използват, само ценовата марка се хапе. Много сайтове обичат да показват своите снимки и да пишат за нещо паралелно. Основният елемент на икономичното електрическо отопление е регулаторът на температурата. Ако изобщо не е така, никакви приказки на руски производители на някакви прекрасни системи няма да ви помогнат. Ако сложите механичен биметален регулатор на температурата, вече добър! Такива китайски боклуци са пълни във всички магазини. Ако вземете електронен с микроконтролер и контактни релета (корейци, германци), ще получите осезаем ефект. Идеалната опция е електронен триканален многоканален управляващ модул. Някои електрически радиатори са оборудвани с такива гизми. Това е само върхът на спестяването на електроенергия. Повърхността на нагревателя винаги има най-ниската възможна температура, достатъчна за поддържане на зададените параметри t в помещението. Triac, под контрола на микроконтролера, модулира необходимата мощност за отопление. Нито един допълнителен ват. За да дам груб пример: това е как да сравним автомобил на карбуратор и инжектор с електронно управление. Мощността е същата, а ефективността от една трета може да варира. За съжаление, потребителите в Русия се отглеждат на „икономично“ отопление без никакъв контрол или китайските регулатори се всмукват, от което почти няма спестявания. Мирянинът се развежда и след това се чуди защо не е получил икономично отопление ...

  Отговарям
  • Admin

   Благодаря за толкова подробен преглед!

   Отговарям
 • Paul

  Имам къща от 60 квадратни метра, можете да изчислите цената на енергийните разходи на месец, ако инсталирам 3 инфрачервени нагреватели със среден размер и един малък размер.

  Отговарям
  • Admin

   Какво има да се вземе предвид? Нуждаете се от точната мощност на нагревателите. Според него можете да разберете колко енергия се изразходва по време на отопление. Месечното потребление се умножава по разходите от 1 киловат и получавате разходи за енергия.

   Отговарям
 • Руслан

  Просто не мога да разбера, учените а, къде сте, когато летите на Луната, кацнали в космоса, приготвяйки се за полет до Марс, измислете нещо супер ефективно отопление, например, така че консумацията на 1 кВт да е равна на 10 kW мощност (приблизително), технологията е далеч отминала, Не вземам предвид индукция или газ, но за да се гарантира, че алтернативата е поне газ, мисля, че като се отоплява с газ и скъпа електроенергия на Марс и още повече в космоса, няма какво да се прави, учените гледат на обикновени земни хора. Не предлагам ядрено гориво) ... нещо като това….

  Отговарям
  • Вадим

   Е, първо е така (термопомпи). Виждате ли, това, което казвате, нарушава законите на физиката (за електрически нагревателни елементи и т.н., ефективността е> 95%). Единственият начин да постигнете това е да вземете енергия от някъде навън. Дали това е термопомпа (същият климатик - термопомпа въздух-въздух), която изпомпва топлина отвън в помещението, максимална ефективност (в момента за отопление) някъде около 5 кВт топлина за 1 кВт електроенергия, на цена 500 долара за помпа (декларирана животът от 8-10 години), но засега той вече ще си плаща и ще трябва да бъде променен. Само имайте предвид, че коефициентът, който е посочен за климатици, обикновено се измерва при температура +7, при по-ниска температура ефективността може да бъде забележимо по-малка.Или да предположим, че слънчевият колектор (през зимата истината работи много зле, главно през пролетта и есента). Търговски пътни колектори, но домашно направен въздух е истинското нещо. Истинският начин за намаляване на разходите за отопление е топлоизолация (2-3 пъти или повече могат да бъдат намалени). И пространство .. в космоса има вакуум, там контактната топлина изобщо не се губи, само инфрачервено излъчване - достатъчно инфрачервени отражатели.

   Отговарям
 • Андрю

  Руслан, но можете да направите и комбинирано отопление. Например газ и електричество заедно с друг вид. Същите алтернативни източници на енергия са. Там във всички страни по света се използва разработена слънчева или вятърна енергия. И тук едва сега започваме, никой всъщност не знае как да стане това. Моят съсед постави слънчев колектор за отопление на гаража. Имаше някога газова горелка, така че е опасно. Дай Боже да излезе и това е - kaput. И сега вече не е опасно. Но съседът ми е напреднал и колко хора дори не знаят за тази възможност?

  Отговарям
 • Рома Лебедев

  Това е като историята, която имах с гаража, ако знаех това Андрей 😀 И да, моята горелка излезе през нощта в гаража и това е всичко ... И газът беше включен. Фиг знае какво чудо се случи, но от този момент започнах да търся алтернатива на това. По едно време използвах електрически нагревател, но няколко пъти напрежението скочи ... Обикновено имаме окабеляване и линията е стара и остаряла вече. И тогава той вкара слънчевия колектор. Засега наистина работи перфектно - няма нужда да наблюдавате, нищо не изгаря, не излиза и е безопасно за живота. Друг въпрос е, че работи с пълна мощност само ако слънцето грее, но тогава, ако трябва да направя нещо в гаража и трябва отново да е топло, просто включвам нагревателя, докато е под наблюдение, тогава всичко е наред))

  Отговарям
 • Игор

  В моята селска къща има електрически батерии с регулатори на температурата за поддържане на мини. температури до +15, отопляеми подове в помещения под линолеум и котел за изгаряне на дърва "Професор Будаков" (отоплителна площ 250m3). След запалването на котела и превключването му в режим на тлеене той дава топлина за още 6 часа на една камина. При нашите - 40 в къщата + 28-30 и една камина на ден. електронна поща самите батерии се изключват от регулатора.

  Отговарям
  • Александър

   парчето желязо "професор Будаков" не може да произвежда топлина за 6 часа! пълни глупости !!!!!!!!!!!!!!!

   Отговарям
 • Игор

  Има инфрачервени горелки със защита от изчезване. Простите газови инфрачервени горелки трябва да бъдат визуално проверени.

  Отговарям
 • Юджийн

  Мислите ли, че инфрачервените нагреватели не влияят на човешкото тяло или е по-добре да потърсите алтернативен метод? Първо изолирайте къщата и след това вземете отоплителна система.

  Отговарям
 • Николай

  Купих нагреватели за селска къща от TEXTURE. Искам да отбележа, че това всъщност са единствените кварцови нагреватели, чието качество е както се твърди. Преди купих 1 нагревател от техните конкуренти, поради наличието на метална рамка, образуваха се големи пукнатини и имаше текущи течове по рамката и изглеждаше така, че е жалко дори да се мотае в плевня, окачи я в гараж далеч от неприятности. Текстурите имат много голям избор, в началото купих и 1 проба от тях, усетих разликата с 1 от моя опит в рамките на няколко часа. Нагревателят на текстурата, на първо място, се загрява много по-добре, охлажда се повече от 2 часа и подхожда на дизайна на къщата ми и най-важното е, че нямаше метална рамка и между другото, консултантите в тази компания бяха най-здравите) Разбрах всичко, той затопли къщата с отоплителни уреди, постави 16 парчета. Съгласен съм с твърдението, че Textures днес са най-добрите кварцови нагреватели на пазара!

  Отговарям
 • Андрю

  Съгласен съм, кварцовите нагреватели TEXTURE са най-добрите за днес, занесох няколко парчета в къщичка 5 в апартамента си.Затоплят се много добре, горещо и хладно след изключване за повече от 2 часа, къщичката е станала топла и удобна. Те имат и специални разработки за селското стопанство - оранжерии и отопление на животни, както и промишлени и битови помещения, никой от производителите не е открил подобно.

  Отговарям
  • Александър

   ако не е тайна, каква е силата на тези нагреватели?

   Отговарям
   • ценител

    0.4 кв.м / час, сравних го с моята конвекция, практически няма разлика в консумацията.

    Отговарям
 • Игор

  Страхувам се от нагреватели ...

  Отговарям
 • Василий

  Кажи ми моля те
  Утре ще донесат ballu bsli-09hn1 / ee / eu в къщичката, има две малки стаи, но спалнята е топла и достатъчно, няма достатъчно квадрати
  Факт е, че е написано, че ще се загрее до минус десет, а ако температурата навън е по-ниска? Какво тогава ? Невъзможно е да се работи ??? Трябва да изключите ??? Надявам се да ги затопля през зимата,
  Зимите със сигурност не са сурови на юг, но все пак ((((

  Отговарям

Добави коментар