Как да свържете димер - инструкции от A до Z

За да свържете димер към полилей, яркостта на който той ще контролира, трябва да извършите само няколко прости стъпки. Много по-важно е да направите всичко правилно, защото този тип димер може бързо да се провали, ако мрежовата връзка е неправилна. По-нататък ще разгледаме полезни съвети за инсталиране, най-прости схеми за окабеляване, както и изискванията за инсталиране на димер сами.

Принципът на работа на устройството

Първо трябва да разберете как работи димерът, Принципът на работа е плавно регулиране на напрежението, което се подава към контролираното източник на светлина, например, прожектор.

Фото димер компания Siemens

Фото димер компания Siemens

Просто казано, устройството може да промени напрежението, което отива към крушката, от 0 до 100%. Колкото по-ниско е изходното напрежение, толкова по-слаб е блясъкът. В същото време има различни видове димери, които се различават не само по външен вид, но и сами по себе си според принципа на работа, а именно:

 • управление: колело (въртящо се), бутон (натискане), сензор (електронен);
 • приложение: халоген, флуоресцентни, LED източници на светлина или лампи с нажежаема жичка;
 • допълнителни функции: таймер, дистанционно управление, включване чрез хлопане, плавно изключване и др .;
 • дизайн: модулен (монтиран на DIN шина), моноблок (монтиран на стената, като гнезда).

И така, сега ще разгледаме основните изисквания за инсталиране и свързване на димер със собствените си ръце.

Изисквания за приложение

Веднага трябва да се отбележи, че най-простите димери, които се използват у дома, могат да се използват само за управление на лампи с нажежаема жичка и халогени. Ако ги свържете към LED ленти и флуоресцентни крушки, и двете устройства се провалят за кратък период от време. Ето защо е необходимо да изберете димери, въз основа на кои крушки ще контролират.

Останалите изисквания при свързване на димер са следните:

 • Минималната мощност на лампата, към която ще бъде направена връзката, не трябва да бъде по-ниска от 40 вата. Ако пренебрегнете този момент, експлоатационният живот на регулатора забележимо се намалява.
 • Не се препоръчва да инсталирате димер в помещение, в което температурата е над 25заВ. Прегряването на устройството ще се отрази негативно върху работата му.
 • Фазовият проводник трябва да бъде свързан към празнината, която е свързана към конектора с етикет L. Строго забранено е свързването на нула, всъщност, както при свързващ светлинен превключвател като стандарт.
 • За да регулирате сиянието флуоресцентни тръби Изберете продукти със съответното обозначение, което показва, че крушката може да се използва за затъмняване.
 • Ако решите да използвате димер с LED светлини и ленти, трябва да закупите устройство със специален дизайн, което може да работи с такъв източник на светлина. Водещи производители: Schneider, Legrand, ABB и Viko имат такива модели в асортимента си, но цената им е много по-висока.
 • Мощността на димера трябва да надвишава общата мощност на тела, които ще обслужват. Например, ако решите да използвате 3 крушки по 100 вата всяка, мощността на устройството трябва да бъде избрана с марж от поне 500 вата. Ако общата мощност на осветителните тела е повече от 1 kW, в този случай трябва допълнително да свържете усилвател, с който е възможно да поддържате осветителна система с мощност до 1,8 kW.
 • Забранено е едновременно свързване на капацитивни и индуктивни товари към димера.

Това са всички изисквания, които трябва да спазвате, за да свържете правилно димера със собствените си ръце!

Схеми за свързване

Преди да продължите с инсталирането на устройството, е необходимо да изберете най-подходящата схема на окабеляване. Днес е възможно да свържете димер с и без превключвател за светлина като независим контролен елемент. В същото време можете да инсталирате няколко идентични устройства едновременно или дори да използвате комбинация с чрез превключвател, Разгледайте всяка схема по-подробно и определете достойнствата на всички опции.

Стандартни условия

В този случай трябва сами да свържете димера вместо превключвателя, който е бил инсталиран по-рано. Всичко е просто - водим фазата да се счупи, а земята и нула директно към лампата (ако се използва 220-волтова мрежа с три проводника).

На диаграмата можете ясно да видите същността на този метод:Най-простата фазова и нулева схема на свързване

Тази опция е най-простата и няма да ви отнеме много време, особено ако ще използвате стария строб за монтажни работи.

С превключвател

Този метод е по-удобен за използване в спалнята, като ще бъде възможно да включите / изключите светлината с обикновен превключвател и да поставите димера близо до леглото, което ще ви позволи да контролирате яркостта на осветлението, без да ставате.Комбинирана верига

Двойно управление

За да контролирате яркостта на вътрешното осветление от две различни места, можете да инсталирате два димера и да ги свържете с джъмпери. Тази опция се препоръчва за използване в просторни стаи и дълги коридори.Двойно управление на устройството

Друга възможност за управление на лампата и нейната яркост от няколко места е използването на преминаващи превключватели.

Диаграмата на свързване на димера в този случай изглежда така:Вторият вариант комбинирана схема

След като изберете най-подходящата за вашите условия схема на свързване на димера, трябва да преминете към последния етап - инсталирането на продукта.

Визуален видео урок за окабеляване

Монтажни работи

Всъщност технологията за инсталиране на димер не се различава от инсталирането на обикновен светлинен превключвател.Фиксиране на корпуса в портата

Ако вече имате готов строб, към който са свързани проводниците от разклонителната кутия и лампата, можете независимо да свържете димера, както следва:

 1. Изключете електричеството в апартамента.
 2. Инсталирайте монтажната кутия в вдлъбнатината.
 3. Фиксираме сърцевините в съответните клеми на корпуса.
 4. Поставяме тялото в портата.
 5. Развиваме страничните винтове, така че притискащите крака да се разпръснат в стените на монтажната кутия.
 6. Закрепваме декоративната рамка, затягаме гайката и навиваме колелото - конструкцията е сглобена.
 7. Включваме електричеството и проверяваме правилността на електрическата работа.

Тук, използвайки тази технология, димер е свързан и инсталиран ръчно. Както можете да видите, в това събитие няма нищо сложно, основното е да изберете правилния тип лампи и модел на устройството! Дори електрическите чайници лесно могат да се справят с инсталацията, но ако има затруднения, по-добре е да гледате видео инструкцията, предоставена по-долу.

Инструкции за правилната подмяна на ключа на димера

Подобни материали:

Визуален видео урок за окабеляване

Инструкции за правилната подмяна на ключа на димера

(8 гласа)
Зареждане...

4 коментара

 • Elchin

  Здравейте. АКО 8 лампи с мощност 40 W са свързани към димера, но 4 от тях са изгорели, възможно ли е да използвате това или е необходимо да смените издуханите лампи?

  Отговарям
  • Admin

   Нищо няма да се случи с димера, ако вместо 8 лампи 4 ще работят. Дори ще му е по-лесно, тъй като натоварването е станало по-малко.

   Отговарям
   • Юджийн

    в зависимост от кой димер. Правилните димери имат параметър „минимална мощност“. Например, abb 2251 е 60W
    Тоест, тя ще работи с 4 изгорели лампи, но ако остава само една на 40 W, за да изгори, ФИГ.
    Така че не винаги е „колкото по-малко натоварване, толкова по-лесно е за него“ 🙂

    Отговарям
 • Фьодор

  Добър ден. Възможно ли е да се инсталира (комплект от безжичен превключвател) след димер тип TDM електрически ПУ2-МК-3. Дистанционното управление е включено от крушки и димер, за да регулирате яркостта. Планират се електрическите крушки да използват LED 5W. 2-6 на канал.

  Отговарям

Добави коментар