Избор на LED лента за дома

Ако искаш направете скрити светлини на тавана или работна зона в кухнята, трябва правилно да подходите към избора на осветителни устройства. Днес са популярни LED ленти, които са доста прости за свързване и закрепване на правилното място. След това ще разкажем на читателите на сайта Elecroexpertкак да изберем LED лента по мощност, цвят и производител. Също така за вас ще ви разкрием тайните за това какъв тип продукти е най-добре да изберете за кухнята, банята, спалнята и други помещения!

Обикновен или многоцветен?

Първото нещо, което трябва да решите, когато избирате кой тип LED лента се нуждаете в къща или апартамент. Днес има едноцветни продукти, които могат да блестят само в бяло, синьо, червено или зелено, както е на снимката по-долу.Разнообразие от цветове

Алтернатива е многоцветен (RGB), който може да промени цвета си според сигналите на контролера, които ще контролирате. За да изберете добра LED лента, първо трябва да разберете нейната цел. За декоративно осветление на стаята е по-добре да изберете опцията RGB. За висококачествено осветяване на работната зона - плотове в кухнята или маса с инструменти в гаража, препоръчваме да изберете обикновена бяла панделка.

Какви видове продукти има?

Блясък на яркостта

Яркостта на сиянието се влияе от светодиодите, които са инсталирани в продукта. в момента водещи производители на ленти може да инсталирате светодиоди като SMD3528, SMD5050 или SMD5630. Четирите числа в маркировката показват размерите на самите източници на светлина. Например „3528“ пояснява, че размерът на светодиода е 3,5 * 2,8 мм, което ясно се вижда на снимката по-долу.

Размери на LED

Съответно, колкото по-големи са размерите, толкова по-добра е яркостта на LED светят. За да ви улесним, ние ще осигурим светещия поток на всеки тип светодиоди:

  • SMD3528 - 5 лумена;
  • SMD5050 - 15 лумена;
  • SMD5630 - 18 лумена.

В същото време, за да изберете LED лента по яркост, трябва да определите броя на светодиодите на 1 метър от продукта. Минималният брой светлинни източници на метър е 30, максималният е 240 за SMD3528, 120 за SMD5050 и 72 за SMD 5630.

Плътност на източника на светлина

Колкото по-висока е плътността на светодиодите, съответно по-ярка е подсветката. Между другото, мощността на осветителното устройство зависи от този параметър. Ако не знаете как да изберете LED лента за захранване, помислете за следния съвет:

  1. За локално осветление или например рафт осветление в килера лента с мощност не по-голяма от 10 W / m е достатъчна.
  2. За основно осветление мощността трябва да е по-висока, поне 14,4 W / m.

Захранване

Следващият, не по-малко важен критерий за избор е мощността и вида на самия източник на енергия (блок). За правилно изберете силата на захранването на LED лентата достатъчно е да се изчисли колко консумират самите светодиоди и да добавите към тази стойност резерв от мощност от 20%.

Например, сте избрали продукт със SMD 3528 светодиоди (плътност на поставяне 60 бр / метър). Консумацията на енергия на такава LED лента е 4,8 W / m според таблицата по-долу.

Стойности на мощността

Общо за 5 метра консумацията ще бъде 24 вата + доставка 4,8 вата, общо - 29 вата. За осветяване на тавана или рафтовете трябва да изберете захранване с характеристика поне 30 вата, за предпочитане повече. По същия начин при това изчисление трябва да изберете контролера, ако използвате многоцветна (RGB) лента.

Освен това е важно правилно да изберете напрежението на самата LED лента, захранването и контролера. Най-често се използват светодиоди, работещи на 12 волта. Съответно захранването трябва да бъде избрано 220-12v. Контролерът е избран за същото напрежение.

По функция контролерите могат да бъдат доста разнообразни. Скъпите модели ви позволяват плавно да променяте яркостта и цвета на сиянието. В по-евтините контролери на бутоните можете да изберете само 1 от 4 цвята.

Можете да разберете още полезна информация за захранванията, като гледате това видео:

Какво е важно да знаете за захранването?

Качествено изграждане

За да изберете независимо качествена LED лента, просто я погледнете и вижте как резисторите и светодиодите са споени. Ако запояването е с лошо качество - елементите са инсталирани криво, по-добре е да намерите друг магазин или поне производител.

Лошо качество на продуктите

Също така, когато избирате, ви съветваме да обърнете внимание на характеристиките на резисторите. В качествените продукти съпротивлението на резисторите е най-малко 150 ома (маркиране 151) или 300 ома (301). Ако LED лентата е евтина и със съмнително качество, резисторът може да има съпротивление от 100 ома (101).

Е, последното нещо, което ви съветваме да обърнете внимание, е твърдостта на самата основа, към която са прикрепени светодиодите. Ако светодиодната лента се огъва лесно, това означава, че пътеките, които носят ток, са доста тънки, което ще се отрази негативно върху живота на такъв продукт и също толкова важно, качеството на блясъка на екстремните светодиоди.

Степен на защита

Както разбирате, има няколко варианта за дизайн на LED лента - надеждно защитена от влага и прах, частично защитена и напълно незащитена. Грубо казано, дизайнът може да бъде без силикон и без силикон. Първата версия се препоръчва да се използва на открито, както и на места с вероятност от влага. Например, ако искате да направите скрито подово осветление, по-добре е да изберете защитена LED лента, защото има шанс да го намокрите с мокро почистване. За да направите просто рафтовете в светлината на шкафа, просто изберете модел без защита.

Стегнато изпълнение

Между другото, по същия принцип трябва да изберете захранване. За улична употреба използвайте продукти IP степен на защита които имат най-малко IP65. За домашна употреба е достатъчно да поставите захранване с характеристика IP20, ако разбира се не е баня.

Видове фото захранвания

Производител

Към днешна дата най-добрите производители на LED ленти са фирми Elektrostandard и Gauss. Цената на продуктите на тези компании, разбира се, е висока, но цената оправдава качеството. Ако искате да изберете по-евтин вариант, препоръчваме ви да обърнете внимание, макар и на китайски, но все още доста популярни производители - Feron и MAXUS.

Местоположение на инсталацията

Така стигнахме до заключителната част на статията - съвети за избор на LED лента за всяка стая. След това ще разгледаме накратко как да изберем продукт по яркост, степен на защита и цвят за различни видове помещения.

В гаража, за да подчертаете работната зона, е по-добре да изберете водоустойчива лента с ярко бяло сияние. В този случай ще бъде по-удобно да го избършете от прах и можете да работите в добре осветена зона. Препоръчваме да изберете същата версия за осветяване на плотове в кухнята. Ако искате да инсталирате LED лентата под шкафовете над кухненската престилка, изберете едноцветни бели светодиоди, покрити с епоксидна смола.

За основното осветление на окачен или окачен таван в хола е по-добре да изберете ярка едноцветна LED лента, поставена в специален профил по контура на тавана. В този случай светлината ще бъде малко приглушена, както на снимката по-долу, но все пак доста подходяща за тези помещения.

Оригинално многостепенно осветление на тавана

В антрето и спалнята се препоръчва използването на RGB модела, за да се придаде на интериора по-оригинален вид. Освен това, с помощта на контролера, винаги можете да промените цвета на по-тъмен / светъл.

Интериор на спалнята

За банята препоръчваме да използвате водоустойчива версия, включително захранването. Ако искаш направете подсветката на огледалото или ниши, препоръчваме да изберете RGB лента.

Снимка за осветяване на огледало в банята

Детската стая не е необходимо да прави прекалено ярко осветление. Ето защо, за да осветите една от зоните, например игралната, е по-добре да вземете светодиодите с притъмнен блясък и вече да използвате настолна лампа за изследване.

Комбинирано осветление в детска стая

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да избера LED лента по отношение на мощност, цвят и производител. Надяваме се, че сега знаете коя опция е по-добра за определени условия във вашия дом!

Ще бъде полезно да прочетете:

Какви видове продукти има?

Какво е важно да знаете за захранването?

(19 гласа)
Зареждане...

един коментар

  • Ирина

    Здравейте! Моля, помогнете ми да избера правилната LED лента на рафтовете за цветя. Дължина е 2 м. 88 см. Ширина 38 см. Трябва да запалите три рафта с такъв размер Разстоянието между рафтовете е 40 см. Кой модел е по-добре да изберете и колко ще ви е необходима тази лента?

    Отговарям

Добави коментар