Как да направите улично осветление в страната - 5 стъпки към успеха

Монтирането на улично осветление направете сами, е комплекс от трудоемки мерки, които дори електротехник-начинаещ може да направи.

Основните етапи на инсталиране:

 1. Подготовка на работното място
 2. Определения на методите на свързване
 3. Избор на улични светлини
 4. Изчисляване на кабел и други елементи електрическо окабеляване
 5. Създаване на схеми
 6. Монтаж на лампи за стълби
 7. Свързване на източници на светлина
 8. Инсталиране на автоматизация

За начало ще разгледаме основните видове лампи, опорни конструкции и методи за полагане на проводници, след което ще ви предоставим подробни инструкции как да направите улично осветление в частна къща или в страната със собствените си ръце.

Важно да се знае

Какво осветление има?

Днес уличното осветление може да изпълнява декоративни и технически функции.

Декоративно осветление на територията

Декоративно осветление на територията

В първия случай източници на светлина са инсталирани в цялата градина, украсявайки различни малки архитектурни форми, езера и цветни лехи в страната. Такива улични фенери могат да излъчват наводнение от различни цветове на дъгата.

Техническото осветление на място е отговорно за безопасността. Фенери от тази група са монтирани по градински пътеки, на входа на къщата, в двора. Също така, тела могат да осветяват фасадите на сградите и оградата, както е показано на снимката.

Техническо (функционално) осветяване на територията

Техническо (функционално) осветяване на територията

Какви са тела?

Лампите в съвременния свят не могат да бъдат преброени. За улично осветление в страната и в частна къща най-често се използват следните продукти:

 • фенери на стълбове;
 • стенни светлини;
 • висящи лампи;
 • прожектори;
 • LED лента
 • лампи на къси крака.

Коя опция да изберете зависи от вас. Основното е, че е ефективно и в същото време спестява електроенергия. Веднага препоръчайте да прегледате инструкциите за монтаж. домашно оловен прожектор за даване:

LED прожектор

Методи за управление на кабели

От главното разпределително табло в двора трябва да отидат няколко групи проводници. Едната - към къщата, втората - за улично осветление на личен парцел, останалата част - за захранване на градински сгради (гараж, помощно помещение, баня). От щита до осветителните тела кабелът може да бъде положен по два начина: подземен и въздушен.

Първият вариант е по-предпочитан, защото в този случай ландшафтният дизайн на вилата няма да бъде развален от кабели, положени на тревата и по градинските пътеки. В допълнение, този метод на полагане е по-безопасен, защото окабеляването ще бъде защитено от механични повреди.Подземно окабеляване

Въздушният метод се използва там, където ще бъде по-подходящ: под покрива на къщата, между високи стълбове и т.н. Недостатъкът му е склонността към повреди, както и по-краткият експлоатационен живот. В същото време полагането на въздушен кабел в страната е по-малко време и е много по-евтино.

Въздушно окабеляване

Видове опори

Тъй като повечето улични светлини са монтирани на стълбове, трябва да говорим и за тези структури. Днес има стоманобетонни, дървени, метални и дори пластмасови лампички. Материалът на тяхното производство зависи от условията на употреба и вида на лампата.

Освен това трябва да се отбележи, че стълбовете за улично осветление могат да бъдат представени от вертикални стълбове, стенни скоби и дори кабел за напрежение. Тук отново всичко зависи от това къде и как ще бъде инсталирана лампата в страната. Единственото нещо, което бих искал да препоръчам: изберете опори с висококачествени закрепвания и плътно място за полагане на жицата. Такива продукти значително ще увеличат живота на осветлението в градината.

Електрическа работа

И така, разбрахме основната информация, сега ще разгледаме технологията за инсталиране на улично осветление със собствените си ръце. Инструкцията ще бъде представена от мястото монтаж на електрическо окабеляване в къщата ще бъде реализиран, което означава, че броячът и машините вече ще стоят.

Стъпка 1 - Подготовка

На първо място е необходимо да се подготви място за монтаж на опори. За това място полагането на проводници се отстранява от градинските отломки, подготвят се всички необходими инструменти и се купуват материали.

Всичко, от което се нуждаем от инструменти и материали, е:

 • скоба;
 • лопата за щик;
 • мистрия;
 • контейнер за разбъркване на разтвора;
 • пясък;
 • цимент;
 • бистра вода;
 • шперплат и дървени блокове за кофраж.

Всички тези материали са необходими, за да се копае окоп и да се запълни основата.

Стъпка 2 - Изчисляване на елементи на окабеляване

Сега трябва да направите изчисление на уличното осветление - за да определите точния брой и мощност на всички лампи, дължината / напречното сечение на кабела, както и мощността на прекъсвачите и RCD.

за как да се изчисли напречното сечение на кабела говорихме. Освен това говорихме подробно за изчисляването на мощността в статията: монтаж на осветление в апартамента.

Що се отнася до видовете улични лампи, препоръчваме да дадете предпочитание на следните продукти:

 • осветление на градински пътеки - слънчеви светлини;
 • веранда на къщата - светлини на скоби, инсталирани от предната страна на сградата;
 • ограда - светлина от лампи на стълбове;
 • в градината - декоративни фенери на краката и под формата на градински фигури.

Стъпка 3 - Създаване на схема

След определяне на броя и вида на телата е необходимо да се направи схема на улично осветление в лятна вила. За да направите това, най-добре е да използвате плана на вилата, който обозначава площта на двора, всички градински сгради и комуникации. Всичко, което трябва да направите, е да копирате плана и да поставите схемата си на копие.

Изисквания и препоръки за създаване на схема за външно осветление „Направи си сам“:

 • Подземен кабелен маршрут трябва да се извърши на дълбочина 0,7 метра. Освен това разстоянието от сградите трябва да бъде 0,6 m; от тръбопровода - 0,5 м; от паралелни кабели - не по-малко от 0,3 m (по-добре от 0,5 m).
 • Полагането на въздушни кабели трябва да се извършва на височина 6 м от пътното платно и на 3 м от градинските пътеки.
 • Светлината от уличните лампи не трябва да „бие“ през прозорците и да влиза в територията на съседите (изведнъж те ще са против).
 • Радиусите на осветлението не трябва да се пресичат на няколко тела, по-добре е да ги раздвижите малко на разстояние, за да не преплащате пари за електричество.
 • Най-добре е да използвате LED светлини, те са по-издръжливи и не са много увредени от околната среда. В допълнение, те имат висока ефективност и светлинен изход.
 • Всички светлинни ключове трябва да бъдат свързани на места, защитени от дъжд. Ако това не помогне, защитете продукта на улицата с пластмасов контейнер.
 • Опитайте се да използвате медни проводници, те не са толкова податливи на механични повреди.
 • непременно направи земята всички осветителни тела.

Стъпка 4 - Инсталиране на краката

Първо трябва да инсталирате стълбове за улично осветление. Ако те са представени от стенни конструкции - пробийте дупки в стената за котвата и закрепете опората.

Обръщаме вашето внимание на факта, че инсталирането на опори трябва да се извърши с помощта на нивото на сградата. Всяко изкривяване може да повлияе негативно на ефективността и издръжливостта на осветяването на територията.

Наземна подкрепаЗа монтажа на вертикални стълбове за лампи е необходимо да се запълни основата. За да направите това, избухва кладенец (с помощта на лъжичка), пясък се изсипва на дъното и внимателно се уплътнява. След това се монтира дървен кофраж, вътре в който е поставена пластмасова тръба (тя ще остави дупка, за да се изведе подземният кабел към лампата през основата). Краищата на тръбата са запечатани, така че разтворът да не попадне вътре. Кофражът се излива с бетонен разтвор и докато се замръзне, котва се монтира вертикално вертикално в центъра за фиксиране на колоната. Когато циментът е напълно зареден, можете да пристъпите към монтажа на опората и инсталирането на осветителни тела за улично осветление.

Стъпка 5 - Свързване на тела

Приближавайки се до крайната част, трябва да инсталирате светлини на полюсите, да ги свържете към окабеляването и свържете ключове за светлинакъдето е необходимо. Най-доброто от всички свържете проводници с помощта на клеми, които трябва да бъдат изолирани с термосвиваема тръба или друг хидроизолационен продукт. Когато всички тела са инсталирани на техните места, се извършва контролна проверка на всички връзки, нулево съпротивление с фаза и включване на електричество. На теория всичко трябва да се получи и до вечерта можете да се насладите на работата си. Както можете да видите, да направите уличното осветление със собствените си ръце е доста реалистично и не много трудно.

Имам ли нужда от автоматизация?

Автоматичното управление на уличното осветление все повече се използва в частни домове и летни къщи. Това е не само удобно, но също така ви позволява значително да спестите енергия. С ръчно управление, като правило, вечер включвате светлината на улицата, а когато се събудите, я изключвате. В същото време фенери се използват цяла нощ само за да изплашат недоброжелателите от къщичката.

Днес са популярни сензори за движение и автоматично фотореле - светлинни сензори. Тези устройства ви позволяват да включвате светлината, когато шофирате в обхвата на сензора, както и когато е тъмно. С прости думи, ако никой не влезе в двора, сензорът няма да работи. Когато се установи движение, светлината в цялата секция ще се включи. Така можете да контролирате сигурността на сайта и в същото време да пестите електроенергия.Светлинен сензор се включва, когато е тъмно. Отново е много удобно, защото ако напуснете частна къща, светлината автоматично ще се включи и изгасне.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите улично осветление със собствените си ръце. Надяваме се, че предоставените стъпка по стъпка инструкции бяха полезни и нови за вас.

Подобни материали:

LED прожектор

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар