2 начина да свържете полилей с пет рамена - кое е по-добре?

Вече прегледахме инструкциите за свързване на полилея към тавана, Връзката е доста проста, ако продуктът има една крушка, от която има 2 проводника: фаза и нула. Но какво да направите, ако 10 жици незабавно напуснат корпуса на лампата? В този случай много самоуки електротехници имат трудности, които лесно могат да бъдат преодолени. На читателитеmy.electricianexpa»Не допуснахме грешки и можехме самостоятелно да свържем полилей с пет рамена, по-долу ще предоставим прости схеми за електрическо окабеляване.Външен вид на лампата

И така, полилеят има 10 жици, излизащи от задния капак (5 сини - нули и 5 кафяви - фази).

Всичко, от което се нуждаете, е да свържете контактите към домашното окабеляване (входен неутрален и фазов проводник). Това се прави в разклонителна кутия, една от избраните методи за свързване на проводници.

Към днешна дата свързването на полилей с пет рамена обикновено се извършва по една от двете схеми:

 • Чрез превключвател с няколко клавиша (всеки клавиш е отговорен за определена група крушки). В този случай е по-добре да използвате превключвател с две клавиши, отколкото превключвател с три клавиша (само 5 лампички са включени).Схема на свързване на полилей с пет рамена с превключвател с две черти
 • Използване на клавиша с един клавиш (всички светлини се включват едновременно)Схема на свързване на полилей с пет рамена с превключвател с един ключ

Препоръчваме ви да дадете предпочитание на първата схема, като С двоен превключвател можете да регулирате интензивността на осветлението в стаята.

Също така бих искал да ви обърна внимание на някои полезни съвети относно свързването на полилей с пет рамена:

 • Фазовият проводник трябва да премине към пролуката. Ако докарате нула до превключвателя, тогава може да се шокирате, като замените електрическата крушка.
 • Закрепете сърцевините помежду си с помощта на клемните блокове на вагона. Продуктите са прости и ви позволяват бързо да свържете 5 проводника от лампата с един оловен проводник.
 • Не забравяйте да изключите захранването преди да започнете работа, в противен случай не можете да избегнете токов удар.
 • Ако проводниците нямат цветна маркировка, след това определете къде е входната фаза и къде е възможна нула с помощта на индикаторна отвертка. Докоснете го до един от контактите, ако светлината светне, това е фаза, не - нула.
 • Ако корпусът на лампата е метален, не забравяйте да свържете земята, така че случайно изтичане да не стане заплаха за вас.

Надяваме се, че тези схеми на свързване на полилея с пет рамена са били разбираеми за вас и най-важното - полезни.

(11 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Astro

  Да, възникнаха въпроси ..
  "Ваго ... ви позволява бързо да свържете 5 ядра от осветително тяло с един оловен проводник."
  Максимално 5 гнезда бяха наблюдавани в серията wago 221 (тази, която обикновено се предлага за свързване на тела). За встъпителни живели няма достатъчно гнездо.

  Например, сега трябва да свържа полилей с 6 крушки към превключвател с две групи. В нашата многоетажна сграда от тавана 3 алуминиеви проводника са свързани към полилея (2 фази и 1 нула). Дълго време си представях различни варианти, но не измислих нищо компактно. И така, виждам тази опция:
  1. вземете парче ненужна медна жица и я нарежете на 3 части от няколко сантиметра.Тези три части ще бъдат междинни проводници, 2 фази и една обща нула.
  2. свържете междинните и алуминиевите проводници с помощта на WAGO 224 (той е подходящ само за тази цел, тъй като има максимум 2 изхода, твърде малък е за домашен полилей). Правим това 3 пъти (защото имаме двуфазна и една нулева жица).
  3. вкарайте в серия WAGO 221 (4 гнезда) трифазни проводници от държачите на лампите и 1 от нашия междинен проводник
  4. По подобен начин, използвайки друга серия WAGO 221 (4 гнезда), ние свързваме другите три крушки (касети), използвайки втори междинен проводник, за да захранваме ток (фаза)
  5. поставете в WAGO серия 221 (5 гнезда) 3 нулеви проводника от патроните, 1 междинна жица и 1 проводник за разклоняване (вид тройник)
  6. ние вмъкваме жицата за разклоняване в друга WAGO серия 221 (4 гнезда) (изпълнява функцията на „гнездо за тройник“), с помощта на които са свързани още 3 неутрални проводници от три други касети.

  Общо, за да свържем полилей с 6 крушки, ни трябват 3бр. wago 221 4 гнезда, 1 бр. ваго 221 5 гнезда и 3бр. wago 224 1 гнездо
  По този начин:
  2 бр. wago 221 4 гнезда - свързване на "фази"
  1бр. ваго 221 5 гнезда и 1бр. wago 221 4 гнезда - за свързване на "нули"
  3 бр гнездо wago 224 1 - за "преобразуване" на алуминиев проводник в меден, за да можете по-късно да използвате клемите wago 221 (или по-малко компактен wago 222).

  Защо избрах ваго?
  Няма да се усуквам. Вместо това планирах да натисна проводниците, но колкото по-нататък ги свързах, не разбрах, защото всъщност от сглобяеми фуги се продава само опцията с клемни блокове и всички те са завинтени, което не е много практично (трябва да направя и да забравя, но не заварявайте плътно или спойка плътно). Търсех закрепващи клеми вместо винтови, докато не намерих такъв, но Wago има във всеки магазин, макар и без паста за алуминий (много бих искал да го видя в серия 221).

  Ще се радвам на съветите, защото докато не направя опити да свържа полилея към мрежата.

  отговор

Добавете коментар