6 модерни опции за подово осветление

Преди да разгледаме най-интересните идеи за осветяване на пода в апартамента, е необходимо да поговорим за това, какви изисквания трябва да се спазват.Идея за дизайн на кухненски мебели

И така, основните изисквания за осветяване на пода са:

 1. Осветителни тела трябва да бъдат защитени от влага, като при мокро почистване има голяма вероятност водата да попадне вътре в продукта. Най-добре е да закупите запечатани тела със степен на защита IP 67. В противен случай се погрижете за висококачественото запечатване сами.
 2. Корпусът на подсветката трябва да бъде защитен от механични повреди. Повечето лампи имат крехка основа, така че трябва да се грижите да не се счупи случайно.
 3. Светлината от продуктите не трябва да заслепява очите ви. Най-често се използва скрито подово осветление в апартамент и къща, така че през нощта лесно да навигирате в стая с изключени светлини. Ако източниците на светлина са ярки, няма да има никакъв въпрос за комфорт.
 4. Не забравяйте за пестене на енергия, Дайте предпочитание на енергоспестяващите LED светлини.
 5. Материалът на устройствата трябва да е огнеупорен. Някои източници на светлина могат да загреят и разтопят перваза, което в резултат на това може да се самозапали.

Основни опции за осветление

Представяме на вашето внимание преглед на най-популярните опции за осветителни тела за подово осветление в апартамент и къща.

Прожекторите

Най-простият и популярен е монтаж на прожектори до пода. Те са инсталирани в специално създадени отвори в подовите плочки и ламинат. Най-често използваната инсталация по периметъра на стаята. Предимството на точковото осветление е, че корпусът на осветителното тяло е запечатан и удароустойчив, освен това консумацията на енергия на крушките е минимална, а експлоатационният живот е дълъг.

Въз основа на влагоустойчивите свойства трябва да се отбележи, че най-често тази опция се използва за създаване осветление в банята, В допълнение, светодиодите са доказали, че подчертават пода в спалнята и коридора, като ви позволяват да създадете декоративна среда.

Неонови светлини

По-класически вариант на скрито осветление е използването на неонови лампи. Те красиво "запълват" пода и също имат мека светлина. Пълен комплект се състои от проводници, лампи и специални преобразуватели. Всички елементи трябва да бъдат скрити в специална ниша, фиксирана по контура на стаята.

Предимствата на този метод са дългият живот на лампата (над 10 години) и широката гама от светлинни нюанси (над 100). Основните недостатъци са крехкостта на колбите и високата цена на производство. Трябва също да се отбележи, че инсталирането на неонови лампи на пода изисква задължителното съдействие на специалист, чиято работа също ще трябва да се губи.

LED лента

По-модерна алтернатива на неоновите лампи е енергоспестяващата LED лента. Те са лесни за инсталиране със собствените си ръце, имат широка гама от нюанси, имат енергоспестяващи свойства и също така работят за дълъг период от време. Днес диодното осветление в апартамента е най-популярната и подходяща опция. Тези продукти се прилагат и когато инсталиране на скрити таванни светлини.

Комплектът включва самата лента и блока за захранване (PSU), който се избира индивидуално въз основа на дължината на цялата светеща линия и броя на светодиодите. Както в случая с неонови лампи, LED лентата заедно с PSU трябва да бъде скрита в специално подготвена ниша (например полиуретанов корниз).

Между другото, вместо корнизът, можете да използвате и перваза с кабелен канал. В този случай лентата се вписва в канала и по този начин осветява помещението по периметъра му, както е показано на снимката по-горе.

LED duralight

Друга алтернатива на неонова лампа и LED лента е duralight. Този продукт е прозрачна PVC тръба, в която малки светодиоди са инсталирани на еднакво разстояние един от друг. Duralight също има много цветове, които ще придадат на интериора на апартамента меко, но висококачествено подово осветление.

Дизайнът предвижда електрическа тапа, която се включва в контакта, така че продуктът да светне. Не забравяйте да изберете двупроводна дюрайт, защото трижилен има сложна схема на окабеляване, която само майсторът може да направи. за което е по-добре: duralight или LED лента, разказахме в отделна статия.

Гъвкав неон

Нещо между LED лента и неонова лампа - гъвкав неонов. Дизайнът му е представен от PVC кабел, в който са монтирани диоди. Единствената разлика е, че крушките излъчват неонова светлина (!). Предимство пред неонова лампа е, че не е необходимо гъвкавият кабел да бъде прокарван по права линия (както е при лампата). Освен това неоновото подово осветление в апартамента може лесно да бъде инсталирано със собствените си ръце.

Производителите дават гаранция за непрекъсната работа на лентата за 100 000 часа, но тази цифра може забележимо да намалее при неправилна употреба и монтаж.

Гъвкавият неон се препоръчва да се монтира в специални стрехи, за да се направи скрито осветление на пода.

Лек под

Тази идея представлява ярки светодиодни модули, които могат да бъдат инсталирани не само по периметъра, но в цялата стая. В интериора на апартамент и къща тази опция за осветление се използва рядко, но все още не е изключение.

Предимството на лекия под са неговите високи механични и хидроизолационни свойства, поради което тази опция за осветление се използва най-често в нощни клубове и други обществени места, където се обръща специално внимание на интериора. Както можете да видите, насипните квадрати могат да направят определена лека композиция под формата на шахматна дъска или правоъгълна писта, която ще изглежда много оригинално в коридора.

Полезни съвети

В крайна сметка бих искал да обърна малко вашето внимание на няколко съвета, които ще ви позволят да изберете и направите правилното осветление за пода в апартамента:

 1. Изберете съвременни устройства, които имат димери (едно от видове светлинни ключове). Тези устройства ви позволяват да регулирате интензивността на светлината, което позволява не само да спестите от електричество, но и да създадете определена атмосфера в стаята.Подсветката твърде ярка
 2. Заедно с осветяването на пода в долната част на стената, организирайте скрито осветление на стълбището, В този случай можете да инсталирате LED лентата под парапетите или върху стъпалата (както е показано на снимката). Не забравяйте, че стълбите са по-малко безопасни за придвижване през нощта, затова обърнете повече внимание на него.Идеята за дизайна на кацане
 3. Алтернатива на инсталирането на специални корнизи може да бъде инсталирането на лента под фасадата на мебелите или вътре в подовото покритие, ако изберете прозрачни плочки, изработени от стъкло с висока якост (примери на снимките).
 4. Не забравяйте, че за да настроите подсветката, подът трябва да е идеално равен, в противен случай цялата кривина на повърхността веднага ще бъде показана при включване на лампата.
 5. За да създадете ярка светлина, използвайте шнурове и панделки с малък диаметър, но с висока мощност. Използвайте продукт с по-голям диаметър, за да създадете по-дифузно осветление.
 6. По време на инсталацията не забравяйте да следвате схемата на свързване. Ако контактите не са правилно свързани, устройството може веднага да се провали при включване. Фактът, че по време на електрическата инсталация е необходимо да изключите електричеството в апартамента, според мен, не си струва да говорите.
 7. Всички LED ленти и гъвкави неони имат специални места за съкращаване на линията, запознайте се с тях, преди да продължите с рязането на желаната дължина. за как да изрежете led лента, разказахме в съответната статия.Как да изрежете LED лента
 8. Дайте предпочитание само на качествени продукти. Евтините китайски продукти със съмнително качество са не само краткосрочно удоволствие, но най-често причината за пожар.
Видео преглед на LED подово осветление

Примери за снимки

Е, в крайна сметка бих искал да представя на вашето внимание най-оригиналните снимки на подовото осветление в апартамента:

Прочетете също:

Видео преглед на LED подово осветление

(4 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Роман Борисенич

  много компетентно уважение пълен Видях как всякакви чудеса продължават

  отговор
 • alexey afanysenych

  уау супер клас ми хареса

  отговор

Добавете коментар