Стъпка по стъпка инструкции за свързване на пералнята

Свързването на пералня е съвсем проста с минимален набор от инструменти: фума и два гаечни ключа (или регулируеми гаечни ключове). Основните комуникации, които ще се изискват, са отводняване, тръбопровод за студена вода и електричество. След това ще разгледаме по-подробно как да свържете пералнята към водоснабдяването, канализацията и електрическата мрежа със собствените си ръце!

Необходими материали

Схема на свързване от машината

Преди да решите да инсталирате пералня, препоръчваме ви да закупите следните материали:

 • Сифон. Чрез него е необходимо да свържете дренажния маркуч към канализационната тръба.
 • Гъвкав маркуч в метална плитка за студена вода (3/4 инча) и полиетиленов маркуч за изпускане. Обикновено са включени къси маркучи, които в индивидуални условия може да не достигнат точката на свързване.
 • Тройник от пластмасова тръба със спирателен клапан (3/4 инча).
 • Трижилен проводник със сечение най-малко 2,5 mm2 За изход, през който пералнята ще бъде свързана към електричество. Ако проводникът е с по-малко напречно сечение, може да възникне претоварване и спонтанно горене. По-добро изпълнение изчисляване на секцията на кабела в случая.
 • Автоматичен прекъсвач на 16А и RCD (или две в едно - difavtomat). Предпазвайте от токов удар и оборудване от повреда.
Между другото, когато инсталирате пералня, горещо препоръчваме допълнително да инсталирате система за защита от течове на вода. В случай на спешност тази система ще предпази жилището и жилището на съседите от наводняване (ако живеете в жилищна сграда). Можете да научите повече за една от най-популярните системи за защита от течове Neptune от нашата отделна статия:https://our.electricianexp.com/neptun-prow-wi-fi.html.

Подготвителна работа

Ако просто ще закупите този тип оборудване и просто сте решили предварително да се запознаете с информацията за връзката, препоръчваме ви да разгледате подробните инструкции избор на пералня за дома. Когато закупеното оборудване вече ще бъде в къщата, е необходимо да изберете най-подходящото място за монтаж.

Модерно решение би било инсталирането на пералня на следните места:

 • Под мивката в банята. По този начин можете да спестите свободно пространство, ако няма достатъчно място в банята.
 • В кухнята (вградена опция под плота). Отново, подходящ, ако размерът на банята е твърде малък.
 • В коридора. Препоръчва се на това място да се инсталира пералня, ако всички необходими комуникации са свързани през стената в стаята.

След като сте решили мястото на инсталиране на пералнята, е необходимо да подготвите повърхността и да отпечатате оборудването.Освен това транспортните болтове се развиват от задния капак, предотвратявайки въртенето на барабана по време на транспортирането му от магазина до къщата. Освен болтове могат да се монтират и защитни пръти и скоби, които трябва да бъдат отстранени.

Транспортни болтове и скоби

Ако не премахнете всички части за транспортиране и включите свързаната машина, тя много бързо ще се провали, като получи сериозни повреди на вътрешния механизъм.

Не забравяйте да запушите дупките от развитите болтове със специални пластмасови тапи, които се доставят с комплекта. След това е необходимо да развиете краката, за да изложите тялото строго в хоризонтално положение. Всичко е просто, освободете гайката, която притиска крака към тялото, след това развийте крака на необходимото разстояние и затегнете горната гайка, докато спре. Когато оборудването е инсталирано на мястото си, трябва да преминете към основния процес.

Може да ви е интересно да прочетете за как да инсталирате сушилня на пералня, Предоставихме инструкции за инсталиране в отделна статия!

Донесете студена вода

Като начало е необходимо да се извърши най-трудоемката мярка - да се свърже пералнята към водоснабдяването.

За да ви улесним, предоставяме стъпка по стъпка инструкции за свързване на пералнята към студена вода:

 1. Изберете точка на връзка. Най-добре е да използвате зоната, където пластмасовата тръба се свързва с гъвкавия маркуч на смесителя, въпреки че можете дори да се свържете с кран под душа.
 2. Развийте гъвкавия маркуч.
 3. Инсталираме тройник, след като навиваме фумилента върху нишката.
 4. Отново, като навиете фумилента на другите две нишки на тройника, трябва да свържете гъвкави маркучи от кранчето за умивалник и самата пералня.
 5. Внимателно затегнете всички резбови връзки с гаечен ключ

Не забравяйте да проверите дали има уплътнения в двата края на входящия маркуч, за да предотвратите изтичане на вода в ставите!

Донесете изтичането

Тук всичко е много по-просто и самият процес на свързване отнема не повече от 5 минути.мивка

Първо трябва да инсталирате сифон под мивката, което ще предотврати разпространението на неприятни миризми от канализацията. След това трябва да свържете дренажния маркуч към специален отвор на задния капак на устройството. По-близо до горната част на задния капак ще видите специална пластмасова скоба за фиксиране на маркуча за източване. Ако тя не е фиксирана, водата ще потече гравитационно от устройството. Вторият край на маркуча е свързан към сифона (както е показано на снимката), след което проверяваме точките на свързване на пералнята към канализацията.

Изцедете през сифон

Можете да направите временно изтичане, като поставите изхода в мивката, тоалетната или банята, като го закрепите към специална скоба, която се доставя с комплекта. Силно препоръчваме да не използвате тази опция като неподвижна, като това ще доведе до много неудобства от използването на банята.

Изтичане на вода във ваната (временна опция)

Свързваме се към захранването

Тук всичко може да бъде съвсем просто, само ако домашното окабеляване е подходящо за използване на такива мощни домакински уреди.

Достатъчно е само да свържете пералнята към контакта в следните случаи:

 • Независимо изчислихте окабеляването и се уверихте, че входният кабел може да издържи необходимите товари;
 • окабеляване в частна къща има заземяване (което е задължително);
 • изходящата група в банята е защитена от прекъсвач или Аварийно прекъсвачи.

Важно изискване е, че в старата къща е необходимо да се смени окабеляването, да се добавят защитни устройства към веригата и не забравяйте да донесете заземяващия контакт.

Диаграмата за правилното свързване на пералнята към мрежата е:

Както можете да видите, електрическите вериги са доста прости и дори чайник в електротехник може да разбере връзката. Това е цялата технология за инсталиране на пералня със собствените си ръце. Също така ви съветваме да гледате визуален видео урок на цялото събитие и някои полезни съвети, предоставени по-долу.

Визуална видео инструкция

Полезни съвети от експерти

Има много опции как да свържете пералнята към водоснабдяването, канализацията и електрическата мрежа. Някои от тях не са правилни и могат да съкратят живота на оборудването и да повлияят негативно на здравето ви. За да не се случи това, читатели "my.electricianexpa»Дайте някои важни съвети:

 1. В никакъв случай не свързвайте заземяващия контакт към радиаторите или газопроводите и водопроводите.
 2. Вместо фумилен можете да използвате и лен и паста, които не по-малко ефективно блокират изтичането.
 3. Малко хора знаят, но пералня може да бъде свързана не само към централното водоснабдяване, но и към обикновена вода. Всичко, от което се нуждаете, е да позиционирате резервоара поне на 4 метра над самото оборудване. Разстояние от 1 метър ще даде налягане от 0,1 атмосфера, докато 0,4 атмосфера ще бъде достатъчно, за да може машината да работи дори и без помпа. Тази идея често се използва в село в страната, където водоснабдяването е нестабилно или изобщо няма водоснабдяване (кладенец или кладенец).
 4. Изложи сградата според нивото на сградата. Най-малкото изкривяване ще предизвика вибрации.
 5. Не поставяйте парчета гума или линолеум под краката. Регулирайте височината само чрез развиване / усукване. Подложките също ще повлияят неблагоприятно на вибрациите на оборудването по време на работа с центрофуга. Дори ако подът е неравен, така че пералнята да не скача, правилно регулирайте краката.
 6. Не изхвърляйте транспортните болтове, както те могат да бъдат полезни в бъдеще (например, ако се преместите, за да пренесете цялото си оборудване на ново място за пребиваване).
 7. Когато инсталирате временен дренаж, имайте предвид, че маркучът може да падне от банята (което се случва много често) и да наводни вашите съседи. Ако дори и къс маркуч не е достатъчен, по-добре е да отидете до водопроводен магазин за нов, по-автентичен, след което е правилно да свържете пералнята към водоснабдяването и източването.

Това е цялата технология за инсталиране и свързване на пералня със собствените си ръце. Надяваме се, че информацията беше интересна и полезна за вас!

Подобни материали:

Визуална видео инструкция

(4 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Денис Владимирович

  Височина от 1 метър дава налягане на водата от 0,1 атмосфера.

  отговор

Добавете коментар