Как да свържете сензор за движение за осветление?

Преди да пристъпя към инструкциите за свързване на сензор за движение за осветление „Направи си сам“, искам да отбележа, че въпросното устройство не е същото като светлинен сензор, за които вече говорихме в предишна статия. Този продукт е създаден за мигновено включване на светлината, когато някой обект влезе в зоната на откриване. Ще поговорим допълнително за това как сами да инсталирате и свържете сензор за движение!

Какъв е принципът на работа?

Много хора се чудят как работи този детектор. На читателитеmy.electricianexp„Бяхме напълно наясно, първо бързо преминем основния принцип на сензора.Автоматично улично осветление

Активирането и активирането на лампата ще зависи от какъв тип детектор сте избрали. Днес има следните видове сензори за движение за осветление:

  • звук - задейства се от нивото на шума в зоната на откриване;
  • вибрационен - ​​затворете веригата, ако намерят движещ се обект в близост;
  • инфрачервени - реагират на топлина.

За улична употреба е най-добре да инсталирате втората версия на сензора за движение, която е подходяща и за използване в апартамент (вход). Останалите две опции се използват по-често в системите за сигурност. Що се отнася до принципа на работа, всичко не е сложно - детекторът при откриване на обект (или повишаване на звука / температурата) дава сигнал, в резултат на което релето затваря веригата и лампата се включва.

Дизайн на продукта

Между другото, можете да направите обикновен детектор със собствените си ръце, освен ако разбира се нямате най-малките умения в работата с поялник. Ако се интересувате от създаването на такъв полезен домашен продукт, препоръчваме да гледате видео урока, предоставен по-долу.

Направи си сам детектор

Методи за мрежова връзка

Вторият важен нюанс, който трябва да знаете, е схемата на свързване на сензора за движение към осветлението. Днес устройството може да бъде свързано директно към осветителното тяло, чрез конвенционален превключвател или в комбинация с друг детектор, инсталиран на друго място.

На вашето внимание и четирите варианта за свързване на проводниците към клемите:

Между другото, не е необходимо да се извежда нова линия от разклонителната кутия, създавайки допълнителни строб в стената. Устройството за управление на светлината може да бъде свързано към електрически контакт чрез свързване на електрически кабел с щепсел или чрез "включване" директно към точката на свързване на полилея към електрическата мрежа. Съществуват и модерни модели с батерия (безжична).

Що се отнася до първата схема за свързване на сензор за движение, тя е най-простата, но в същото време и най-малко удобната за използване в къща и апартамент, защото светлината ще се включи само при откриване. Вторият вариант е по-удобен, тъй като става възможно превключването на веригата към конвенционален клавишен превключвател.В този случай токът ще заобиколи детектора, което ще направи осветлението в стаята постоянно, докато автоматичният прекъсвач не се отвори ръчно.

Електрическа верига с магнитен стартер Използва се, ако решите да свържете мощни източници на светлина, например няколко прожектори, към детектора. Факт е, че една от характеристиките на сензора е номиналната мощност, която най-често варира от 500 до 1000 вата. Ако общата мощност на източниците на светлина е по-голяма, отколкото в характеристиките, е необходимо към веригата да се добави магнитен стартер.

Последната схема на свързване се използва, ако е необходимо да се наблюдава просторна стая или криволичещ коридор. Това се дължи на факта, че максималният обхват на конвенционално устройство не надвишава 12 метра (скъпите съвременни модели могат да открият обект в рамките на 20 метра). Ако искате да контролирате голяма територия, например градина в страната, която ще бъде осветена с улична лампа, един детектор не е достатъчен и територията ще бъде само частично контролирана. Същата ситуация е и с криволичещия коридор, в който решавате да инсталирате сензор за движение за осветление. Всеки завой е пречка, за която контролът няма да се упражнява. Ето защо, за да се случи задействането и съответно включването на светлината, е необходимо да се свържат детекторите в няколко точки.

Инструкции за инсталация

Разбрахме схемата на свързване и принципа на устройството. Последното и най-важно нещо, което остава, е да се осигури технология за свързване на сензор за движение за осветление.Разглобен корпус с терминални блокове

Така че, за да свържете сензора за движение към мрежата 220 V със собствените си ръце, трябва да изпълните следните стъпки:

  1. Решете схемата на връзката.
  2. Изберете най-подходящото място за инсталиране на детектора. Най-често калъфът е монтиран в ъгъла на стаята или на тавана. Ако решите да извършите монтаж на улицата, тогава вече е необходимо да действате при обстоятелствата. Основният фактор е ъгълът на видимост на сензора. Трябва да изберете най-подходящото място за жилище, за да сведете до минимум всички мъртви точки. Обикновено за това използват носещата стена на сградата или опората на улична лампа.
  3. Изключете захранването на входния щит, като Ще трябва да се справите с голи въвеждащи проводници от мрежата.
  4. Според избраната схема свържете 3 проводника към клемите на корпуса на сензора (те могат да се видят на снимката по-горе) и в самата лампа. последвам цветни маркировки проводници и разчитайте на обозначенията над конекторите, за да не объркате ядрата. Смятайки фаза и нула, вие не само ще навредите на окабеляването, но и можете да застрашите живота си, така че бъдете внимателни.
  5. Регулирайте контролите на шасито, така че да са в оптимални позиции. На предния панел на сензора за движение можете да видите до четири основни контролера: „LUX“ - нивото на осветеност, при което се извършва работата, „TIME“ - времевото забавяне за изключване на светлината след откриване, „SENS“ - чувствителността на устройството към работа, „MIC“ ( не се среща при всички модели) - настройва нивото на шума pi, което ще доведе до затваряне на веригата. Всички тези контроли трябва да се настройват индивидуално. Например, защо детекторът на светлината ще включи светлината през деня или за 420 секунди (максимална настройка), ако е възможно да се настрои операцията само през нощта, за 10 секунди, ако това е човек, а не котка или друг малък предмет (например за улична употреба ) Повече за настройка на сензора за движение разказахме в отделна статия.Жилищни регулатори
  6. Включете захранването на таблото и преминете към тестване, може да се наложи да промените настройките или местоположението на продукта.

Това са пълните стъпка по стъпка инструкции за инсталиране на детектора! Надяваме се, че сега знаете как да инсталирате и свържете сензор за движение за DIY осветление! За да видите ясно същността на събитието, ние предоставяме тази видео инструкция:

Монтаж на таванния детектор

В крайна сметка бих искал да дам няколко съвета относно инсталирането и свързването на сензор за движение за осветление. Първо, желателно е да поставите тялото на продукта далеч от устройства, които излъчват електромагнитни вълни, защото те могат да предизвикат фалшив позитив. Второ, избършете праха от обектива по-често, като всяко замърсяване ще се отрази негативно на реакцията на системата. Е, и трето, ако решите да свържете детектора в страната, поставете го далеч от дървета и храсти, което също ще бъде смущение!

Свързан материал:

Направи си сам детектор

Монтаж на таванния детектор

(5 гласа)
Зареждане...

Добави коментар