Каква трябва да бъде окабеляването в кухнята?

Не е изненадващо, че основните токови натоварвания на окабеляването в къщата са от кухнята. Това се дължи на факта, че в тази стая има най-мощните домакински уреди: електрическа печка, фурна, съдомиялна машина, хладилник, микровълнова и т.н. Ето защо при изчисляване на окабеляването се обръща специално внимание на правилния избор на проводници и контакти за кухненско електрическо окабеляване. След това ще разгледаме подробно как да направите електрическо окабеляване в кухнята със собствените си ръце, предоставяйки съвети за инсталиране, инструкции в снимки и някои полезни видео примери!

Подготвителна работа

Първата стъпка е да се подготвите за процеса на инсталиране и да изпълните следните стъпки:

 1. Проверете съществуващото окабеляване (ако инсталацията ще се извърши след ремонт в нова сграда или с пълна подмяна на окабеляването в къщата, този елемент липсва).
 2. Независимо изчислете мощността на всички кухненски уреди.
 3. Изберете подходящите елементи за новата електрическа мрежа: проводници и кабели, контакти, ключове.
 4. Създайте типична схема според собствените си условия.

Накратко ще разгледаме всеки от етапите, така че да знаете каква трябва да бъде правилната окабеляване в кухнята.

Направи инструкции за монтаж

Проверка на старите електрически мрежи

На този етап трябва да определите коя мрежа във вашия апартамент (или къща) е еднофазна или трифазна. В допълнение, трябва да се уверите, че окабеляването има заземен контур (трижилен проводник). Щепселите на мощни домакински уреди са оборудвани със заземяващ контакт, което означава, че за тяхното използване трябва да има заземяване. В къщи, построени и реконструирани след 1997 г., според PUE заземяването е задължително, така че ако живеете в нова сграда, най-вероятно го имате. Е, последното нещо, което трябва да направите, е определете напречното сечение на кабелаза да знаете за какво натоварва вашата домашна мрежа.Електрическа мрежа в апартамента

Що се отнася до последния момент, трябва да продължим напред и да отбележим, че днес натоварването на кухненското окабеляване може да достигне 10 кВт, така че напречното сечение на медните проводници, преминаващи от разклонителната кутия към уредите, трябва да се избира индивидуално.

Част за сетълмент

След като разберете старото окабеляване в кухнята, ще трябва сами да изчислите общото текущо натоварване от домакински уреди. Тук всичко е просто и изчислението е следното: трябва да запишете мощността на всеки електроуред и да обобщите всички стойности. В модерна кухня общата мощност на домакинските уреди може да достигне 10 кВт, което е чудесен индикатор за еднофазна 220 волтова мрежа. Въз основа на тази стойност ще трябва правилно изберете кабелна секция и номинално текущо натоварване на контакти.

Според SP 256.1325800.2016 „Електрически инсталации на жилищни и обществени сгради, правилата за проектиране и монтаж” (от май 2017 г. заменен SP 31.110-2003, докато последният не е отменен и е валиден в редица точки, които не противоречат на SP 256.1325800) в параграф 10.2 се казва, че за захранване на електрическата печка трябва да има отделна линия, а за свързване на еднофазна електрическа печка е необходимо да използвате кабел с напречно сечение най-малко 6 кв.м.

Избор на компоненти

На първо място, трябва да изберете правилната секция на кабела, която ще бъде показана от панела за разпределение на апартамента до разпределителната кутия в кухнята. За мощни домакински уреди се препоръчва независимо премахване на отделен кабел от щита (например за свързваща фурна). Когато изчислявате работата, препоръчваме да използвате тази таблица:Таблица с напречно сечение на медни и алуминиеви проводници

* по-точно стойностите са дадени в таблиците на допустимите непрекъснати токове на PUE глави 1.3.

Когато сте решили за избора на напречното сечение на окабеляването, трябва да разберете как да инсталирате гнездата и колко трябва да бъдат повече. Този въпрос е разгледан по-подробно в статията: https://our.electricianexp.com/rozetki-na-kuxne.html.

Съгласно SP 256.1325800.2016 от клауза 15.28: поне един изход за 10 (16) Трябва да се монтира ток в дневните на апартаменти и общежития за всеки пълен и непълен 3 м от периметъра на стаята, поне един изход за всеки пълен и непълни 10 м2 коридорна площ. За електрическата печка и фурната, както беше споменато по-горе, полагаме отделен кабел от електрическия панел и го свързваме към отделна машина със съответната категория и RCD с изключителен ток от 30 mA. В този случай електрическата печка или фурната могат да бъдат свързани чрез електрически контакт (например трифазен с ток 32А) или кабелът е свързан директно към клемите. В този случай трябва да проверите степента на затягане на винтовите клеми веднъж на всеки шест месеца, за максимум една година.Изходен блок над плота

Що се отнася до прекъсвачите, няма специални изисквания. Важно е само да се отбележи, че всички гнезда и превключватели трябва да се монтират на разстояние най-малко 0,6 м от мивката (мивката). Също така, не позволявайте топлината от печката да пада върху превключвателите и кабелните линии (ако окабеляването е положено по отворен начин).

Когато избирате превключватели, използвайте тези, които имат най-малко модели на релеф. В идеалния случай, контактите и превключвателите трябва да имат плоско тяло, което е по-лесно да се изтрие от мазнини и замърсявания. За да не нарушава интериора на кухнята, може направете скрито окабеляванечрез инсталиране на дизайнерски ключове и контакти, цветната "дървесина" или нещо като опцията, предоставена на снимката по-долу.

Дизайнерски превключвател за светлина

В допълнение, препоръчваме да инсталирате в кухнята (както и в банята) система за защита срещу течове на вода. Той ще предпази жилището и съседите (ако живеете в апартамент) от наводняване в случай на спешност: счупване на водопровод, изтичане на вода от съдомиялната машина, пералнята или отопляемата кърпа. На пазара на ОНД системите за защита от течове на вода Neptun са популярни, можете да научите повече за това от статията:https://our.electricianexp.com/neptun-prow-wi-fi.html, По време на фазата на ремонта трябва да се положи отделен кабел от щита, за да се предпази от течове. Управляващият модул трябва да бъде свързан към мрежата за променлив ток с помощта на прекъсвач на остатъчен ток (RCD) или диференциален прекъсвач с изключителен ток не повече от 30 mA.

Създаване на схеми

Е, последното нещо, което трябва да направите на етапа на подготвителната работа, е да нарисувате схема на окабеляване в кухнята. За целта препоръчваме да вземете предвид съветите, за които вече говорихме и за които ще говорим по-нататък. Типичната схема за окабеляване на кухнята изглежда така:Кухненска схема

След като сте подготвили всички необходими материали, можете да пристъпите към монтажа на електрическото окабеляване в кухнята със собствените си ръце. За това как правилно да начертаете линия, сега ще разкажем.

Основен процес

Ще предоставим инструкции за инсталация стъпка по стъпка, така че читателите my.electricianexpa беше по-лесно да възприемете материала:

 1. Според схемата трябва да направите маркировка на стената за окабеляване в кухнята самостоятелно. За да направите това, препоръчваме да направите домашно лазерно ниво, което ви позволява бързо и с минимална грешка да извършите хоризонтално маркиране на стробите.
 2. Чрез маркиране чипс за стена за окабеляванеи след това поставете кабела в готовите канали и замажете цялата мрежа от канали в стената. Моля, обърнете внимание, че решението на носещи стени в сглобяеми къщи е забранено в съответствие с Постановление на правителството на Москва от 8 февруари 2005 г. N 73-PP „За реда за преобразуване на помещения в жилищни сгради в град Москва“. Както и решение на правителството № 508 (клаузи 11.3 и 11.11 от приложение № 1).
  Мрежова строб в стаята
 3. В подготвените седалки трябва да са свързани светлинни ключове, контакти и разклонителни кутии.
 4. Защитна автоматизация за кухненски уреди и електрически проводници е инсталирана на таблото за управление.Фото апартамент електрически панел
 5. Готовото окабеляване в кухнята се проверява чрез циферблата за къси съединения, след което те включват електричеството. Ако нищо не искри, не вдига шум и не пуши и в същото време цялото оборудване функционира нормално - направихте всичко както трябва!
Видео преглед на правилната електрическа линия за кухня

Това е цялото ръководство за инсталиране на електрическо окабеляване в кухнята със собствените си ръце. Както можете да видите, няма нищо особено сложно, обаче има много неразбираеми моменти, като например коя автоматизация трябва да бъде инсталирана, къде е най-добре да се проведе кабелът и т.н. Ще поговорим за това в момента, предоставяйки полезни съвети за окабеляване в панелна къща и апартамент!

Полезни съвети

За да направите правилно окабеляването в кухнята, препоръчваме ви да вземете предвид следните препоръки:

 • Превключвателят трябва да бъде инсталиран на входа на стаята, на разстояние 20-30 см от вратата, докато е на височината на спуснатата ръка, така че да може да се контролира удобно осветлението дори за дете.
 • Височина на гнездото в кухнята трябва да е различно. Един блок от "електрически точки" трябва да бъде над плота, а вторият - за удобно свързване на качулката. За хладилник, пералня и съдомиялна машина височината може да бъде 20 см от пода, но не по-малко. Удобно местоположение на всички търговски обекти, които сме посочили в диаграмата по-горе, и навигиране по него.Инсталиране на изход в кухненска престилка
 • На мощна техника, от която се нуждаете изберете RCD с номинална стойност най-малко 40 A (ток на изтичане 30 mA), оценката на машината се изчислява отделно (тя може да бъде 25 или 32A). На останалите изводи е достатъчно да свържете 16-амперен прекъсвач със собствените си ръце.Номинали за машини за окабеляване на кухня
 • Не се препоръчва провеждането на електрическо окабеляване в кухнята по открит начин от съображения за сигурност (в близост до мивка, печка и т.н.). Освен това кабелните канали ще се показват негативно във вътрешността на стаята. Ако имате окачен таван, трябва да удължите кабела в гофрирането зад листовете от гипсокартон.
 • Никога не монтирайте гнезда над или под мивката. Опитайте се да ги извадите от водата.
 • Избягвайте свързването на устройства чрез удължителен кабел. „Носенето“ е ненадеждна електрическа точка, която при големи натоварвания може да се стопи и да причини късо съединение.

На това завършва инструкцията как електрическото окабеляване в кухнята може да бъде организирано със собствените си ръце. Следвайте всички предоставени нюанси и препоръки, така че окабеляването да е безопасно, удобно и трайно!

Ще бъде полезно да прочетете:

Видео преглед на правилната електрическа линия за кухня

Направи инструкции за монтаж

(19 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар