Схеми за свързване на слънчеви панели на селска къща

Ако решите да направите слънчево улично осветление Или просто искате да организирате независимо захранване за сайта, на първо място трябва да изберете правилната електроцентрала и да се справите с нейната връзка. И първият, и вторият момент могат да предизвикат много въпроси, особено за начинаещи в електричеството. На читателитеmy.electricianexp»Успяхме ли да свържем панелите един към друг и да ги свържем към домашната мрежа, тогава ще разгледаме най-ефективните схеми за свързване на слънчеви панели към контролера, батерията и мрежата на селска къща!

И така, първото нещо, което трябва да сте наясно, е от какво се състои комплект от слънчеви централи. Основните елементи на системата са представени от следните устройства:Автономно захранване у дома

Домашна електроцентрала

 1. Слънчеви панели или както се наричат ​​още слънчеви клетки, панели или фотоволтаични преобразуватели. Те са необходими за превръщането на слънчевата светлина в електричество.
 2. Контролер на слънчевия панел Следи заряда и разреждането на батерията. Има различни видове - On / Off, PWM, MPPT. Контролерите са изброени в ред на повишаване на сложността и ефективността на алгоритмите за зареждане. MPPT - позволяват да се постигне по-голяма ефективност поради факта, че намират оптималните параметри на напрежението и тока за изпомпване на максималната възможна мощност в батериите. Това се основава на анализ на текущия режим на работа и характеристиката на токовото напрежение на слънчевия панел. Основната задача на контролера е да следи заряда на батерията, за да се предотврати презареждане или прекомерно разреждане. С прости думи, когато батерията е напълно заредена или разредена, батериите се изключват от панела или товара.
 3. Батерията е проектирана да съхранява генерираната електрическа енергия.
 4. Инвертор - преобразува 12 волта в 220 променливи, необходими за работата на домакински електрически уреди, осветителни системи и домакински уреди.

Видове контролери

Предимства на MPPT

Обръщаме вашето внимание на факта, че между всички устройства: контролера, инвертора, товара и батерията е препоръчително да поставите предпазители, които защитават системата, когато късо съединение в мрежата!

В най-простата версия схемата за свързване на слънчеви панели към контролера, батерията, инвертора и товара е следната:Схема на свързване на батерии с домашна електрическа мрежа

Както можете да видите, няма специални затруднения при свързването, основното е да спазвате полярността и да свързвате всички щепсели към необходимите конектори на контролера. В този случай е много трудно да се разбърка нещо. Но ако решите да използвате електричество от слънцето едновременно със стационарна мрежа, схемата за свързване на слънчеви панели към електрическата мрежа на къщата трябва да изглежда така:Разширена система

Тук е необходимо да се изясни: запазеният товар е резервно осветление, бойлер и например хладилник. Не е излишно - домакински уреди, светлина в къщата и т.н. Колкото по-голям е капацитетът на батерията, толкова по-дълго резервните устройства ще могат да работят офлайн!

Разбрахме схемата за свързване на слънчеви панели към променлива мрежа.Сега трябва да разгледаме еднакво важна част от проблема - правилната връзка на панелите един с друг.

Модули на покрива на селска къща

Модули на покрива на селска къща

Ако имате готов слънчев панел, тогава трябва да разберете изходното му напрежение и да го свържете към контролера, но те идват в 12 и 24V и 12 / 24V. Ако вашият слънчев панел е проектиран да работи с 12V батерии и контролери, трябва да ги свържете директно. Понякога трябва да свържете батериите последователно, за да получите правилното напрежение. Затова разглеждаме три основни метода за свързване. Същите препоръки за сглобяване на слънчев панел със собствените си ръце от отделни клетки.

 • паралелен, В този случай трябва да свържете един и същ терминал помежду си: плюс към плюс, минус до минус. В резултат на това изходното напрежение остава същото 12 волта, но подаденият ток се увеличава.Паралелна връзка
 • следващ, Плюс към първия панел, който трябва да свържете към минуса на втория. Оставащият плюс на втората батерия и минус първата трябва да бъде свързан към контролера. Резултатът е мощност от 24 волта.Последователна връзка
 • смесен (Пореден паралелна). Тази схема за свързване на слънчеви панели включва свързване на няколко групи батерии. Във всяка група устройствата са свързани паралелно и едва след това последователно, както е показано на снимката. Тази опция за свързване ви позволява да постигнете желаното напрежение и изходен ток (мощност). За свързване на батерии препоръките са сходни: при серийна връзка напрежението се повишава и при паралелна връзка, капацитетът и подавания ток.
  Смесено съединение

Препоръчваме ви също да гледате видео, което ясно обяснява цялата последователност на връзката:

Преглед на правилната връзка

Това е всичко, което исках да ви разкажа за това какви са схемите за свързване на слънчеви панели на селска къща към електрическа мрежа с променлив ток. Както можете да видите, окабеляването не е сложно, основното е да внимавате и да решите какъв товар трябва да бъде на изхода. Много важен момент, в който бих искал да допълня тази статия - в никакъв случай не свързвайте инвертора директно към контролера. Подобна връзка би била пагубна за домашна електроцентрала!

Подобни материали:

Преглед на правилната връзка

(7 гласа)
Зареждане...

един коментар

 • Саша

  И когато свържете инвертора на батерията (от който излиза 220V) към електрическата мрежа, синхронизират ли се по някакъв начин фазата и нулата на инвертора с фазата и нулата на мрежата?
  И как да разберете в тази ситуация натрупаната от батериите консумация или глупаво яде електричество от мрежата?

  Отговарям

Добави коментар