Прост начин за инсталиране на електрическа фурна

Предимството на електрическата фурна в сравнение с газовата фурна се крие в по-широк спектър от възможности. Може да се използва в къща с газ като електрическа скара, микровълнова печка и всъщност фурна. В същото време е позволено да свържете модел, захранван от електричество, без да се обаждате на специалист, което също е плюс на тази опция. Не сте сигурни как сами да свържете електрическа фурна към мрежата? По-нататък ние ще предоставим не само същността на електрическата инсталация, но и стъпка по стъпка технологията за монтаж в кухненския комплект!

Стъпка 1 - Вземете решение за метода на инсталиране

 

Първото нещо, което трябва да се определи, са следните точки:

 1. Моделът на фурната зависи ли от плота или независим (свързан или не свързан с плота)? В първия случай трябва да свържете панела и фурната към един захранващ кабел, докато двете устройства трябва да бъдат свързани помежду си според препоръките на производителя. Независима електрическа фурна може да бъде инсталирана отделно и да поставите на нея газов котлон (той е по-икономичен).
 2. Каква е силата на технологиите? Ако мощността не е по-висока от 3,5 kW, е позволено да се използва връзка към контакта. В противен случай се препоръчва да извадите отделен захранващ проводник от разклонителната кутия, с която е необходимо да свържете електрическата фурна.
 3. Ще издържа ли окабеляването в къщата на такива товари? Продължаваме въпроса за мощността на електрическата фурна и определяме колко подходящо окабеляване се провежда около къщата. Ако живеете в Хрушчов, докато подмяна на окабеляване в апартамента не се произвежда, разбира се, кабелът няма да издържи текущите натоварвания над 3,5 kW и ще трябва напълно да промени пътя на окабеляване. Ако наскоро сте направили ремонт и сте сигурни, че жилата на кабелите могат да издържат токове в рамките на 16А, не можете да се притеснявате и да пристъпите към монтажните работи. Трябва също да се отбележи, че окабеляването задължително трябва да бъде заземено. Не свързвайте електрическа фурна с щепсел без заземяване.

След като решите всички тези проблеми и създадете благоприятни условия за инсталиране на оборудване, можете да продължите по-нататък - директно към инсталацията!

Стъпка 2 - Инсталирайте корпуса на място

Най-често те използват случая на вграденото в кухнята оборудване, което ви позволява да спестите интериора на кухнята и да спестите свободната площ на стаята. Съвременните производители на мебели и уреди са създали единен стандарт, така че калъфът да се вписва идеално в секцията за слушалки, специално проектирана за тази цел. Всичко, от което се нуждаете, е внимателно да инсталирате електрическата фурна на нейното място под плота (както е показано на снимката) и да я изравните строго.Поставяне на ниша

Обръщаме вашето внимание на факта, че всяко отклонение ще се отрази негативно на ефективността на отоплението.Освен това неправилната инсталация в 80% от случаите е причина за повреда на оборудването!

Използвайки нивото на сградата, регулирайте корпуса така, че да е в хоризонтална и вертикална равнина. Подравняването се извършва чрез развиване на краката, всъщност, както при монтаж на съдомиялна машина, За да не се прегрява фурната по време на работа и да не се счупи преждевременно, препоръчваме ви да вземете предвид следните изисквания, които ще ви позволят правилно да инсталирате електрическа фурна със собствените си ръце:

 1. Разстоянието от долната част на калъфа до пода трябва да бъде най-малко 5 см, по-добро от 8.
 2. Въздушната междина между кухненския блок и страничните стени на фурната трябва да бъде 5 cm.
 3. Разстоянието от задната стена трябва да бъде най-малко 4 cm.
 4. Уверете се, че до оборудването е поставен гнездо (ако мощността не надвишава 3,5 kW). Изключително забранено е да се свързвате чрез удължителен кабел, освен ако разбира се вие направен удължителен кабел направете сами!

Изисквания за разполагане

Това са всички изисквания за инсталиране на електрическа фурна в кухнята. Последното нещо, което остава е да се свържете към електрическата мрежа. Ако се объркате от абзаца - тире отдолу, препоръчваме да гледате видео, което ясно показва инсталирането на фурната в съответствие с изискванията на производителя:

Правилна инсталация в кухнята

Стъпка 3 - Окабеляване

Така стигаме до заключителната част на процеса, в която трябва сами да свържете електрическата фурна към мрежата. Няма да говорим за това как да се свържете към конвенционален изход, всичко вече е очевидно. Ако решите да изтеглите телта от разклонителната кутия, тогава нещата са малко по-сложни.

На първо място е необходимо да изключите електричеството на входа, за да се предпазите от токов удар. Ако кабелът за свързване към мрежата не е издърпан от кутията, трябва да намерите клемния блок от задната страна и да използвате PVA тел или VVG подходяща секция, поведете проводниците в съответните клеми. Другият край на проводника трябва да бъде свързан към водещите проводници (от разклонителната кутия). Непременно следвайте цветни маркировки проводници: фаза (кафяво) преминава към клема L, нула (синьо) до "N", земя (зелено) до "PE".Кабелна връзка

Преди да свържете кабела, уверете се, че той е в състояние да издържи текущите товари. За да направите това, направете изчисляване на напречното сечение на кабела по мощност и ток, Обикновено се използва трижилен меден кабел с напречно сечение 2,5 mm2 за захранване на електрическа фурна с мощност 3,5 kW. Ако натоварването е по-голямо, се препоръчва да се използва проводник с проводници от 4 mm.kv.Кабел за свързване

Освен това трябва да се предпазите от токов удар, както и самото оборудване от късо съединение и претоварване. За това е необходимо свържете RCD и прекъсвач, както е показано на диаграмата по-долу. за как да изберем RCD и прекъсвача, вече казахме, с който ви съветваме да се запознаете!Монтаж на защитна автоматизация

Най-простата схема за защита

В крайна сметка е необходимо да се провери правилната инсталация и свързване на електрическата фурна и след това да се включи електричеството на разпределителното табло. Ако нищо не искри и светлинната индикация работи, това означава, че сте успели да свържете правилно всичко със собствените си ръце!

Също така препоръчваме да гледате видео инструкциите, в които процесът на свързване е показан по-подробно:

Вариант 1 - Свързване през електрически контакт

Вариант 2 - свързване на електрическата фурна и котлона

Надяваме се, че сега знаете как да свържете електрическата фурна към мрежата със собствените си ръце.

Правилна инсталация в кухнята

Вариант 1 - Свързване през електрически контакт

Вариант 2 - свързване на електрическата фурна и котлона

(14 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Руслан

  Бях объркан от факта, че трябва да има празнина за вентилация отдолу за шкафа, но навсякъде шкафът е поставен точно на рафта, има пролука отстрани отзад, има отгоре, но дъното винаги е близо до рафта или дъното на мебелите, как мога да направя инсталацията правилно?

  отговор

Добавете коментар