Как да подредим търговски обекти в кухнята, за да свържете всички уреди

Съвременната кухня е многофункционална стая с голям брой електрически уреди, вариращи от различни тела до различни смесители и микровълни. Без тях животът на съвременна домакиня в неистов ритъм на живота би бил кошмар. Повечето от тези домакински уреди са включени в контакти, с изключение на мощни електрически уреди. Нека да разберем колко парчета трябва да инсталирате под техниката и как да подредите гнездата в кухнята.

Изисквания и правила за инсталиране

Преди да разгледаме местоположението на търговски обекти в кухнята, нека разберем дали има изисквания за тяхното инсталиране. Този въпрос трябва да се вземе отговорно, защото кухнята често е гореща и влажна, а пръските летят по време на миене на съдове. Всичко това създава опасни условия, които могат да доведат до токов удар и повреда на електрическото оборудване. Изискванията за инсталиране са посочени в:

 • GOST 7397.0-89, 7396.1-89, 8594-80;
 • SNiP 3.05.06-85.

Накратко и просто казано, те трябва да се монтират на такива места, за да се предотвратят пръски от вода и пара, освен това е необходимо да се изключи възможността от прегряване на продукта от печката по време на готвене.

Така че, от мивката, гнездата се инсталират на разстояние най-малко 1 м. Ако това не е възможно, монтирайте влагоустойчиви гнезда със защитен капак възможно най-далеч от източника на пръскане. Не се препоръчва разстоянието до свързаните електрически уреди да надвишава 1 м. Височината от пода за изводи в кухнята е повече от 2 см от дъската. Всъщност височината трябва да бъде такава, че свързването на щепселите на всички устройства не е трудно, тоест над масите, но под шкафовете. Височината над плота се избира индивидуално.

Също така, не поставяйте гнездата в кухнята по-високо, отколкото на височина 2 метра, и над пода - обикновено продуктите се инсталират на височина 30-40 см. По протежение на свободните стени - 1 или 1,3 метра, тоест на нивото между гърдите и колана.

На фигурата по-долу виждате пример за условна верига с размери и разстояния за инсталиране:

Гнезда и ключове в кухнята

Видове търговски обекти

Обикновено според метода на инсталиране гнездата се разделят на вградени и надземни. Вградените са монтирани в стената, така че на практика да не стърчат над нея, а режийните слоеве се инсталират просто върху повърхността на стената или облицовката, те са за предпочитане, ако трябва да положите външно окабеляване, без чипиране на стени.

Но според особеностите на дизайна и дизайна се разграничават по-голям брой видове и типове.

 1. Ъгъл - предназначен за монтаж в ъглите на помещенията. Може да се монтира в ъгъла на две стени, под и стена или стена и таван. Но кухнята не е най-доброто място за инсталиране на такъв модел на пода. На фигурата по-долу виждате интересно решение за инсталиране на такива продукти в ъгъла между две маси или нощни шкафчета и във вертикалния ъгъл на стената на заден план.Ъглови гнезда
 2. Вградено - това не е за продукти, предназначени за монтаж в стената, а за модели, вградени в мебели и маси.Вдлъбнати гнезда
 3. Прибиращо се - също се монтира в мебели. Те са интересни, защото са невидими, когато са затворени, но ако ги премахнете от мястото си, ще получите няколко конектора за свързване на блендери и хранителни преработватели. Предимството на този и предишния тип е, че те са защитени срещу пръскане. Но все пак внимавайте да не разлеете течност върху плота, в който са монтирани.Разтегаем модел
 4. Над главата - тяхното предимство е, че не е необходимо да ровите стените. Вие сте монтирани на някаква височина над масата кабелен канал и те фиксират аксесоарите за окабеляване и полагат кабелите в него. Това ви позволява да свържете домакински уреди директно над работната зона.Външно окабеляване

Колко са необходими и къде е по-добре да се инсталира

Броят на изводите в кухнята се изчислява от това колко домакински уреди ще се използват, защото те са разположени до местата за неговото инсталиране (ако говорим за стационарно оборудване). Например, ако това е гнездо за телевизор, хладилник, пералня или съдомиялна машина, както и за микровълнова фурна (микровълнова) и аспиратор. С горния набор от оборудване вече е необходимо да се инсталират 6 изхода в кухнята, плюс тези, които ще бъдат инсталирани под малко оборудване.

За мобилни кухненски уреди е необходимо да инсталирате гнезда над работната повърхност. За целта те обсъждат с домакинята на кухнята къде да ги поставят и къде тя често работи.

Цокли под плота

По принцип местоположението на електрическите продукти в кухнята зависи от оформлението на помещението и от това къде домакинята работи повече. Например, за да свържете голям хранителен процесор, осигурете място близо до масата.

Важно! Не забравяйте да се погрижите за свързването на печката, защото дори в газовите печки обикновено има електрическо запалване и осветление. Изходът за печката е най-добре поставен под нивото му.

Къде да не сложа:

 1. В близост до мивката.
 2. Над печката е по-добре малко под нивото на нейната повърхност или отстрани, за да се предотврати пръскане и нагряване.
 3. На труднодостъпни места. Винаги можете да намерите място за инсталиране, дори ако искате да го скриете от очите. Важно е да можете да обезвредите оборудването в кухнята по всяко време.

Кухненска престилка

Можете също да го инсталирате зад нощните шкафчета, ако правите изрези или ако те нямат задна стена, както и под горните шкафове - по този начин допълнително ще предпазите аксесоарите за окабеляване от отрицателните въздействия на околната среда.

При вградената техника гнездата се инсталират непосредствено зад устройствата, но тогава е трудно да ги изключите. В този случай можете да го инсталирате в близък шкаф, нощно шкафче или над маса.

Важно! Не забравяйте да инсталирате контакта до прозореца - ще ви бъде удобно да зареждате смартфона, като го поставите на перваза на прозореца. Относно, как да инсталирате гнездо в наклона на прозореца, разказахме в отделна статия.

Понякога в кухнята те се инсталират под тавана, на разстояние 20-30 сантиметра за извличане и свързване на тела.

Заключение: Броят на търговските обекти трябва да е равен на броя на домакинските уреди, плюс 2-3 броя, за всеки случай.

Във видеото по-долу схемата на свързване в кухнята и местоположението на електрическите аксесоари са ясно разглобени:

Как да се свържете

Как да поставите гнездата в кухнята, разбрахме, сега нека да продължим да говорим за това как са свързани кухненските уреди. За плота или електрическата печка не инсталирайте контакти - те са свързани директно към щита.

Факт е, че обикновено гнездата произвеждат номинална стойност 10А или 16А, а електрическите фурни и печки често консумират 5 или повече кВт. за свързваща фурна Също така е по-добре да положите отделен кабел, както в предишните случаи, 2,5 квадратни метра. mm Можете да направите по-точно изчисляване на силовата секция, като използвате нашата онлайн калкулатор на напречното сечение на кабела.

Диаграма на електрическа връзка

В допълнение, такива устройства трябва да бъдат свързани чрез устройство с остатъчен ток (RCD)Това е за предотвратяване на токов удар при изтичане към шасито.

За свързване на окабеляването се използват две основни вериги:

 1. Поредица или контур, когато кабелът на всеки следващ контакт е свързан с предишния. Схемата е евтина, но не твърде надеждна. Ако кабелът е повреден на първо място на връзката, всичко, което е свързано, няма да работи допълнително.
 2. Паралелна или звезда. В този случай към всеки изход в стаята се полага отделен кабел от разклонителната кутия и в идеалния случай от панелните и груповите машини. След това, ако един от кабелите е ограден от клемната лента, останалите ще продължат да функционират.

Схеми за свързване на множество контакти

Кабелът, както вече беше споменато, е избран за захранване. Повечето електротехници се ръководят от правилото:

За осветление - 1,5 квадратни метра. мм, а за търговски обекти - 2,5 квадратни метра. mm

Кои гнезда да изберете

Никога не можете да спестите от окабеляване на продукти и още повече, когато става въпрос за търговски обекти за кухнята. Трябва да се предпочитат марки като Legrand и Schneider Electric.

Ако ще монтирате надземни продукти, обърнете внимание на серията Legrand Quteo, степента им на защита е IP44.

Leteond quteo

Серията Quteo има рамки за повърхностен монтаж на изходящи групи, изглежда стилна и практична при употреба.

Рамка за монтиране надземни от Legrand

Ако интериорният стил е важен за вас, обърнете внимание на модели, изработени от камък, кожа или други скъпи материали - това е линията на Legand Galea Life.

Живот на Legand galea

Също така, серията Schneider Electric Glossa не може да бъде пренебрегната; в моделната им гама има модели със защитни завеси срещу пръски.

Това е всичко, което искахме да ви кажем за местоположението на търговските обекти в кухнята. Надяваме се, че ви е станало по-ясно на каква височина от пода да поставите електрически точки и кои опции е по-добре да изберете.

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар