Технология за полагане на топъл под под плочка - 10 стъпки към успеха

Технологията на полагане на електрическото подово отопление под плочката е доста трудоемка, но все пак дори неопитен човек може да го направи. На читателитеmy.electricianexpa„Може ли да инсталирате независимо отоплителния кабел (или термостат), тогава ще разгледаме подробни инструкции със схемата на свързване и видеото!

Кой вариант да дадете предпочитание?

Загряването на подовото покритие от мрежата може да бъде представено с нагревателен кабел или термомат. Относно предимствата и недостатъците на всеки от видове електрическо подово отопление Ние говорихме подробно в съответната статия. Сега нека поговорим накратко коя опция е по-добре да изберете.

Електрическото подово отопление от кабел под плочка е по-евтино, но в същото време изчисляването на дължината му и самата инсталация са по-трудни. Препоръчва се да го използвате, ако можете да жертвате височината на тавана (защото замазката ще бъде по-дебела).Нагревателен кабел

Що се отнася до подложката за отопление, тя има няколко предимства, като всъщност това е подобрена версия на Explorer. Характеристиката на дизайна е, че същият кабел вече е поставен върху специална мрежа от фибростъкло, което ви позволява да издържите равномерна стъпка между завоите.Електрическа подложка

В допълнение, удобството на термомата е, че за изчисляване на материала е необходимо само да се изчисли площта на помещението и въз основа на този параметър да се избере ролка с подходящ размер.

Коя от опциите да дадете предпочитание зависи от вас, но все пак ви съветваме да използвате полагането на електрическа постелка, освен това тази опция има много положителни отзиви в Интернет.

Ако решите да изберете нагревателни рогозки за монтаж на топъл под, съветваме ви да обърнете внимание на продуктите на EKF и в частност на системата за подово отопление UYUT. Можете да изберете нагревателни рогозки точно за вашите условия - готовите комплекти варират по размер и мощност. Можете да изберете механичен или електронен регулатор на температурата с функция за седмично програмиране. Говорейки за самите термомати, бих искал да подчертая пълното екраниране на токопроводими проводници, поради което има равномерно нагряване на подовата повърхност.

Стилизираща технология

В тази статия ще разгледаме полагането на топъл електрически под под плочка с помощта на нагревателен кабел, както и специална постелка. Подготвителната работа ще бъде подобна, разликата ще бъде само в основния процес.

Подгответе повърхността

Първо трябва да премахнете старата настилка и да почистите повърхността от отломки. Ако няма дефекти, можете да направите без замазка (чернова). В случай, че подът има нередности, е необходимо първоначално да ги изравните с разтвор с дебелина от 3 до 7 cm.

Подготвена повърхност

Създаване на схеми

Преди работата по изчисляване е необходимо да се изготви схема за свързване на електрическото подово отопление под плочката, върху която се отбелязва стъпката на полагане на проводници или нагревателна постелка.

Препоръки за изготвяне на схема:

 • поне 10 см трябва да се отдръпнат от стените;
 • в местата на монтаж на мебели без крака, както и на домакински уреди, е забранено да се полага материала (топлопредаването ще бъде трудно, а целият топъл въздух ще се върне обратно към проводника, което ще доведе до прегряване и отказ);
 • не е необходимо да полагате материала в права линия, можете внимателно да отрежете решетката, за да огънете пистата в правилната посока (тази опция ви позволява да намалите консумацията на енергия, като фокусирате отоплението само върху необходимите зони).

Материално изчисление

Ако решите да направите топъл под под плочките със собствените си ръце като основно отопление, е необходимо да извършите изчислението, като вземете предвид, че на 1 м2 ще ви е необходим нагревател с мощност най-малко 140-180 вата. За спомагателна отоплителна система можете да използвате мощност, не повече от 140 W / m2 (80 W е възможно, всичко зависи от това как се прави висококачествена изолация на помещението).

Всичко, което трябва, е да изчислите площта на стаята (дължина * ширина) и да извадите от тази стойност площта, заета от мебели без крака и домакински уреди (тъй като е забранено да се полага материал под тях). В резултат на това ще получите полезна зона за отопление. След това въз основа на получения резултат се определя необходимата обща мощност на нагревателния елемент и неговата дължина. Линейната мощност на един метър от нагревателния кабел може да варира от 16 до 21 W / m.

Например, ако площта на стаята е 10 m2 и избрахте нагревател с мощност 100 W / m2, резултатът е общата необходима мощност от 1 kW. Избираме кабел от 20 W / m, чиято дължина трябва да бъде 50 m (1000/20).

Термоматът се избира по същия принцип, въз основа на използваемата площ и необходимата мощност. Освен това е необходимо да се закупи монтажна лента, с помощта на която нагревателят ще бъде монтиран към бетонната замазка.

Проверка на старо окабеляване

Както разбирате, за стая с площ 25-30 m2 имате нужда от достатъчно мощен електрически под подово отопление, което ще има забележимо натоварване електрическо окабеляване в къщата, Трябва да се упражнявате изчисляване на напречното сечение на кабела за ток и определете дали вашето окабеляване е подходящо за новата отоплителна система. Ако се окаже, че диаметърът на сърцевините не съвпада, е необходимо да заменете окабеляването в къщата към нов, по-мощен. Също така проверете дали прекъсвачът и RCD съответстват на новото текущо натоварване.

Топлоизолация

Сега пристъпваме към монтажа и първото нещо, което трябва да направим, е да изолираме качествено повърхността за полагане на електрически отопляем под. Ефективността на използването на системата, както и нейната ефективност, ще зависи от това. В този случай penofol се счита за най-добрият изолационен материал - валцован материал със самозалепващ се слой и фолио покритие. Всичко, от което се нуждаете, е челно съединение, за да залепите цялата бетонна повърхност и след това да запечатате фугите с фолио лента. Трябва да се отбележи, че penofol трябва да отиде по стените в продължение на няколко сантиметра, за да се увеличи топлоизолацията на помещението.

Ако искате леко да намалите височината на помещението, тогава вместо пенофол можете да поставите друга изолация, например, полипропилен или експандиран полистирол.

В края на робота се препоръчва да се залепи амортисьорна лента на върха на изолацията върху изолацията, чиято цел е да компенсира разширяването на покритието при нагряване. Също така трябва да поставите метална мрежа над топлоизолационния слой, което ще предотврати директния контакт с нагревателя и ще опрости процеса на инсталиране на електрически подгряван под под плочката.Метална мрежа

Монтаж на температурен датчик

За да наблюдавате и контролирате системата, е необходимо да инсталирате специален термостат и температурен датчик.Термостатът е регулатор (механичен или електронен), с който можете да зададете оптималната температура, както и времето, в което системата е включена / изключена. Монтира се в стената, до гнезда.

Схема за инсталиране на термостат

Що се отнася до температурния сензор, той трябва да бъде инсталиран в самия под. За да направите това, в стената се създава специална порта от термостата, която е строго вертикално насочена към тавана. Освен това сензорът се поставя в гофрирана тръба и се води до мястото за контрол на температурата на електрическото подово отопление под плочката. Това място е средата между два завоя кабел, докато в близост не трябва да има пресечни точки. Гофрирането предпазва сензора от повреди, а също така ви позволява да осигурите достъп до него по всяко време (например, когато той не успее). За края на гофрирането, което ще бъде в замазката, за надеждност се препоръчва да се напълни с уплътнител, така че разтворът да не попадне вътре.Датчик за температура на гофриране

Проверка на нагревателя

Преди полагането на кабела (или постелката) е необходимо да се измери неговото съпротивление. Тази стойност не трябва да се различава от паспортните данни с повече от 10%. За да направите това, използвайте специално устройство - мултицет (показано на снимката по-долу), което също определя къде е фазата, ако не цветна маркировка на тел, Ако съпротивлението съответства на номиналното, тогава е възможно да се инсталира електрически отопляем под под плочката.Мултицет на системата за правописа

Закрепване на кабела (или термостат)

Сега, когато повърхността вече е напълно подготвена, е необходимо да се фиксира нагревателният елемент. Ако използвате кабел, го закрепете с помощта на монтажната лента, както е показано на снимката:

Закрепване на нагревателния кабел с монтажна лента

В този случай също се препоръчва използването на пластмасови скоби, което ще направи процеса на закрепване на електрически подгряван под под плочката по-лесен и бърз.

Закрепване на нагревателния кабел с пластмасови скоби

Разстоянието между завоите трябва да бъде еднакво в цялата област, в противен случай електрическото подово отопление ще бъде неравномерно. Отоплителните постелки са по-лесни за инсталиране. разстоянието между завоите се поддържа по цялата дължина. Всичко, от което се нуждаете, е да разнесете материала според схемата и да го свържете правилно с термостата.

Полагане на отоплителната рогозка

Когато инсталацията на електрическото подово отопление под плочката приключи, е необходимо да се провери правилната връзка, като се измери съпротивлението с мултицет. Получената стойност трябва да съвпада с тази, която сте измерили преди полагане.

Изливане на замазка

За да направите бетонен разтвор, трябва да подготвите следното съотношение на материалите:

 • 4 части пясък;
 • 1 част цимент;
 • 5 части трошен камък;
 • 0,6 части вода;
 • 1% тегловно цимент на специален пластификатор (дава разтвор на еластичност).

Трябва да се отбележи, че количеството вода трябва да е малко, в противен случай може да се появят пукнатини в замазката. Що се отнася до експандираната глина и перлит, строго им е забранено да се добавят към разтвора, защото Тези материали пречат на преноса на топлина и са една от причините за прегряване на проводника.

Дебелината на тортата с замазка трябва да бъде от 3 до 5 см. Не се препоръчва да надхвърляте тези стойности. След изливането трябва да изчакате, докато разтворът се втвърди напълно. Въпреки факта, че замазката се втвърдява след няколко дни, пълното й изсъхване ще се случи само след 4 седмици (или може би повече). До този момент е забранено да се включва електрическо подово отопление.

Освен това обръщаме вашето внимание на факта, че замазка е необходима само ако се използва отоплителен кабел. Термоматът може веднага след полагане да послужи като основа за лепило за плочки.

Полагане на лепило

Полагане на плочки

След като замазката е иззета (2-3 дни), не можете да губите време да се движите на пода с плочки. Препоръчва се да направите това само ако имате опит, защото трябва да гарантирате, че повърхността е строго хоризонтална. Плочката "седи" на специално лепило, след което инсталирането на електрически отопляем под под плочката се счита за завършено!Повърхностно покритие

Това е цялата технология за стилизиране, направена сама. Препоръчваме ви да гледате видео, в което можете да видите някои от нюансите на събитието:

Видео инструкции за инсталиране на топъл електрически под

Полагане на отоплителния кабел

Прочетете също:

Видео инструкции за инсталиране на топъл електрически под

Полагане на отоплителния кабел

(21 гласа)
Зареждането ...

21 коментара

 • Олег

  Здравейте моля те, кажи ми. груба замазка беше наводнена, преди да решат да сложат имейл. етаж. в този случай кабелът. пяната се полага под замазката не се полага. възможно ли е сега да положите полистиролова пяна, след това фолио, след това електрически кабел и след това изсипете окончателната замазка. в противен случай не се получава. над прага на рамката на вратата се получава. Ще бъде положена керамика. плочка

  отговор
  • Admin

   „Полистиролът не е поставен под замазката“ - малко е неразбираемо какво искате да кажете с това. По принцип можете да правите, както са писали. Температурата на топлия под няма да навреди на пяната, особено ако върху нея се постави фолио. Довършителната замазка също не оказва влияние върху така наречения „пай“. Единственият въпрос е „защо изобщо се нуждаете от полистирол?“

   отговор
 • Сергей

  Кажи ми, моля. Замазката се наводнява по време на фазата на строителство на апартамента. Искам да направя топъл под в банята (157 × 179) и тоалетната (158 × 177). Но само 1 м2 в тоалетната и 1 кв.м в банята ще се отопляват, всъщност пред банята и пред тоалетната, в съответните помещения. Смятало се е да положат кабел през стената в двете помещения, на един термостат. Навсякъде плочки на пода. Но се оказа, че кабелът е само за замазка. Какво да правя За да попълните разклонител отгоре? Не може ли кабел за лепило за плочки?

  отговор
  • Admin

   Добър вечер! Разбира се, че можете, има специален тънък нагревателен кабел за лепило за плочки. Тук препоръчвам да го използвате.

   отговор
 • жури

  Добър ден Моля, кажете ми как да го направя: има груба замазка, от нея до нивото на пода 5 см. Предполагам да сложите penoplex -2 см, след това пенофол + топла постелка -1,5 см и след това плочката върху лепилото също 1,5 см. Възможно ли е? Или е някак различно? основното е да поддържате размера на целия пай 5 cm.

  отговор
  • Александър

   1 см екструдиран полистирол
   Мрежеста мрежа за подово отопление, 3 см замазка, подсилена с фибри, лепило за плочки
   Няма нужда от фолио; не, няма да се залепи за едно лепило, а 3 см замазка без мрежа и фибри също не е в състояние да издържи.
   Възможност само за малка стая: баня, тоалетна; за голяма стая замазката трябва да е 5см, а изолацията е за предпочитане по-дебела

   отговор
 • Admin

  Добре дошли! Добре!

  отговор
 • Майкъл

  Добър ден Кажете ми как да сложа топъл под в банята? Какъв пол и в какъв ред? Основна влагоустойчива GVL. Благодаря ви

  отговор
  • Admin

   Добър ден, Майкъл! Можете да направите топъл под под плочката, като използвате нагревателен кабел или термомати. Тук са дадени инструкции за полагане на нагревателни елементи в банята - https://our.electricianexp.com/texnologiya-ukladki-teplogo-pola-pod-plitku-10-shagov-k-uspexu.html Що се отнася до основата от GVL, в случая с термомати се препоръчва просто да се поставят постелки върху лепилото, както обикновено. За отоплителния кабел е по-добре да направите специални канали.

   отговор
 • Олег

  Въпрос. За оранжерията, трасе в центъра и 2 странични стени. Под плоча, кой кабел ще работи най-добре. И впоследствие дали ще удари електрически ток.

  отговор
  • Admin

   Няма да почука, ако всичко е направено правилно. Купете отоплителен кабел, предназначен за улицата. Например резистивен кабел DVT-20 или саморегулиращ се DVU 33.

   отговор
 • Егор

  Добър ден Кажете ми, моля, преди да поставите нагревателните рогозки, също е необходимо да положите пенофол? И трябва ли да грундирате бетонна замазка преди това? (Етаж в банята в частна къща под плочката). Благодаря ви!

  отговор
 • Руслан

  Здравейте В коридора искам да инсталирам топъл под, напр.окабеляването в апартамента е окабелено на пода и на мястото, където ще има топъл под, минава най-големият брой проводници. Как да го направим правилно?
  Послепис замазката вече е наводнена над проводниците. Благодаря ви!

  отговор
  • Admin

   Има две възможности:
   1. Изхвърлете топлия под.
   2. Разделете на секции и да монтирате топъл под не по-близо от 15 см от канала с проводници.

   отговор
   • Анатолий

    Искам топъл под в банята, дървени подове, с дебел шперплат, излят отгоре, моля, кажете ми последователността на монтажа заедно с изолация и хидроизолация, за да получа минимален слой „пай“. Благодаря ви

    отговор
 • Андрю

  Моля, кажете ми каква телена мрежа трябва да бъде положена под нагревателния кабел !? Не разбирам съвсем

  отговор
 • Сергей

  Моля, кажете ми в селска къща, че искам да положа топъл под с кабел. Подготвителната "торта" на подовете на земята се състои от почвата, разположена на 15 см от пресована пясъчно-хоросанна хидроизолация (полиетилен 2 мм) 5-7 см отново пясък и хоросан (не е пресована), след това след 5-7 см армиране с 32 армировка започва на 4-ти етаж на сградата (клетка около 15- 20см) общата дебелина на бетона е 30см с вътрешна армировка около 12-13см (подземните води са близки в пъти по-малко от 2 метра) Така че въпросът е дали е възможно да се постави кабел върху бетонната замазка и да се залепи плочката. Ако е така, какви са условията. Ако не, какво да добавя ???

  отговор
 • Zhibek

  каква трябва да е температурата на електрическия под, ако поставите плочките отгоре?

  отговор
  • Анатолий

   Има специално лепило за плочки, което може да издържи на желаната температура

   отговор
 • максима

  Здравейте !!! Вашият съвет е много необходим! Моля, кажете ми, че в целия апартамент има циментово-пясъчна замазка, ниво 0, още след като направиха замазката, решиха на електрически нагреваем под. Плочка. Какво е по-добре да сложите рогозки? или кабел? още една замазка не е готова за пода в целия апартамент на едно и също ниво. и кухнята за баня с подово планиране. Как да поставите рогозки или кабели без друга вратовръзка? Благодаря предварително.

  отговор
 • Богдан

  Моля, кажете ми, възможно ли е да използвате рогозка върху нагревателен кабел, сложете плочката веднага ???

  отговор

Добавете коментар