Как правилно да направите осветлението на оградата - инструкции със снимки

Днес ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexpкак да направите осветлението на оградата на частна къща със собствените си ръце. Много собственици на крайградски райони правят декоративно осветление на оградата, не само за да изглежда къщата им по-привлекателна през нощта, но и да направят ярки светлини да плашат възпрепятстващите. За да можете самостоятелно да донесете осветление на оградата, тогава ще разгледаме подробно всички етапи на електрическата работа.

Стъпка 1 - Избор на светлини

Първата стъпка е да изберете улични светлини за осветяване на оградата. Основните изисквания към фенерчетата - те трябва да са прахоустойчиви и водоустойчиви. Що се отнася до дизайна на тела, тук трябва да решите кои от тях са най-подходящи, въз основа на материала на оградата и стила на селска къща.

По правило евтините модели лампи имат прозрачен пластмасов нюанс, който предпазва лампата от механични повреди. В по-скъпите тела са монтирани стъклени сенници, които изглеждат по-добре на размери и не поглъщат толкова много светлина от лампата.Опции за таван

Важна разлика между тела може да бъде в метода на монтиране - монтиран на стена или под формата на капачки, монтирани на оградни стълбове. В първия случай е необходимо внимателно да обмислите начина на инсталиране на скобите, във втория - просто изберете модел с подходящ размер, както е показано на снимката по-долу.Снимка на стенна слънчева лампа

Капачка на стълба

Е, последната, не по-малко важна разлика между фенерчетата е опцията за захранване. Най-често светлините за ограда работят от мрежа от 220 волта. По-безопасните модели са свързани чрез трансформатор и работят на 12 волта. Модерното решение е слънчеви светлиникоито не изискват никаква връзка и се захранват от слънчева енергия. Основният им недостатък е слаб блясък и не твърде дългата продължителност на подсветката. Няколко часа след полунощ, лампите ще изгарят слабо или дори ще изгаснат напълно. Предимството на слънчевите светлини - ако решите да донесете осветлението на оградата със собствените си ръце, няма нужда да копаете окопи, да полагате проводници и да извършвате електрически работи. Достатъчно е просто да инсталирате продукта на подходящо място и до вечерта осветлението на оградата ще функционира.Различни модели улични лампи

Гледайки напред, бих искал да дам друг важен съвет относно избора на лампи за осветяване на оградата на частна къща. Ако сте избрали модел, който се свързва към мрежата, уверете се, че запечатаният клемен блок е върху корпуса на лампата. В този случай няма да е необходимо да се извеждат разклонителни кутии на всеки стълб на оградата, което също ще увеличи надеждността на подсветката.

Трябва да се обърне специално внимание на лампите. Днес LED крушките се считат за най-добрите, които макар и по-скъпи в цената, но спестяват енергия, не се страхуват от студа и имат доста висока якост в сравнение с алтернативните източници на светлина. Ако бюджетът не ви позволява да купувате светодиоди, можете да използвате халогенни или лампи с нажежаема жичка за улично осветление на оградата.

Стъпка 2 - Подготвителна работа

Е, ако решите да изберете фенерчета със слънчева енергия, tk. в този случай просто ги инсталирайте върху опорите.Ако обаче ви харесва стационарната версия на подсветката, която ще работи от мрежата, тогава в този случай ще трябва да се притеснявате малко.

Първо трябва да разберете следните въпроси:

  1. Откъде ще дойде системата за осветление на оградата?
  2. Как ще бъде приложен контролът на подсветката?
  3. Къде е по-добре да поставите светлините?
  4. Кой проводник да избера за външен монтаж?

Веднага ще ви посъветваме най-добрия вариант за осветяване на оградата на страната. Точката за свързване на осветлението е разпределителното табло на частна къща, върху което трябва да изведете отделна автоматична машина, обслужваща лампите. Можете да контролирате осветлението с помощта на същата машина или да извадите друг превключвател в коридора или на улицата (например, ако е удобно за вас, след това върху самата ограда). Най-разумният вариант обаче е свържете фото реле, който автоматично ще включи осветлението, когато потъмнее, и ще го изключи в зори. Това е наистина удобно и повечето хора използват тази опция за контрол на осветлението на оградата.

Що се отнася до светлините, те трябва да бъдат поставени до портата и портите, така че лампите да осветяват входа на площадката и да правят безопасно движение през нощта. Освен това се препоръчва да се подчертае оградата на места като паркинг, зона за отдих или дори по периметъра, ако бюджетът позволява.

Проводникът за улично осветление трябва да бъде най-малко 1,5 мм2, Препоръчваме ви да изберете триядрен PVA тел или не по-малко популярен аналог - Топка винт, Също така, за инсталирането на декоративно осветление на оградата, имате нужда от гофриране, което ще предпази окабеляването от неблагоприятни метеорологични условия. Ако осветителното тяло няма запечатан клемен блок (проводниците са просто направени), тогава все още трябва да закупите WAGO терминали и разклонителни кутии.

Стъпка 3 - Окабеляване

Когато вече съставяте схема за осветление със собствените си ръце, а също така купувате всички необходими материали, ще трябва да продължите към основния процес - свързване на светлините на оградата на частна къща. Всички тези работи се препоръчват да се извършват на етапа на изграждането на оградата, за да се осигури незабавно мястото на полагането на кабела в окопа и в колоните.

Как да провеждаме светлина на улицата

Изкопът ще трябва да се води от самия разпределителен панел към оградата, по протежение на всички опори, върху които ще бъдат монтирани светлините. Не забравяйте да поставите кабела в гофрирането или още по-добре - в тръбата, което ще защити по-надеждно линията на подсветката от повреди.

Към всяка лампа на оградата, окабеляването е свързано приблизително, както е на диаграмата по-долу:

Поддържа схема на окабеляване

Друг вариант за инсталиране - прокарване на ограден кабелза какво говорихме подробно в отделна статия. Последно произведено връзка с прекъсвач, която ще обслужва осветителната система на оградата на частна къща. Обръщаме вашето внимание на факта, че правенето на обрати, които допълнително са защитени с електрическа лента, е строго забранено. Такава изолация на откритите контакти ще бъде изключително опасна - ако попадне вода, лентата ще се отлепи и ще се появи късо съединение.

Когато цялата верига е монтирана, проверете готовата подсветка на предпазителя. Ако сте свързали фотореле, просто го покрийте с нещо и след няколко секунди лампите трябва да светнат.

И накрая, препоръката - препоръчваме да направите независимо осветление на оградата със собствените си ръце, чрез свързване на сензор за движение, В този случай лампите ще светят само когато възникне движение в зоната на откриване. Ако през нощта никой не е близо до оградата, всички светлини ще бъдат изключени. В този случай енергията ще бъде значително спестена и ако на сайта има недоброжелатели, веднага ще знаете за това.

Това е всичко, което исках да ви кажа за осветлението на оградата на селска къща. Препоръчваме ви също да разгледате фотопримери за осветление на улични огради, за да се вдъхновите от готови идеи:

Прочетете също:

(5 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар