Извършваме осветление в плевнята - практични съвети

Основният нюанс при инсталиране на осветление в търговски сгради е, че е необходимо да се вземат предвид изискванията за пожарна и електрическа безопасност. Сами разбирате, че далеч не винаги домакинската единица или работилница в селска къща се отопляват. Освен това в такива сгради може да има повишена влажност, което допълнително изостря ситуацията. Ето защо трябва да знаете как да пуснете светлина в плевнята от частна къща, така че в бъдеще осветителната система да е безопасна и издръжлива. След това ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexp всички нюанси на електрическата работа и дайте някои практически съвети по този въпрос!

Определете условията за монтаж

Преди да провеждате светлината, трябва да разберете какво е плевня в страната и за какво се използва. Сега ще разгледаме основните опции за домакинските единици и накратко ще поговорим за това какви трудности могат да възникнат при инсталиране на осветление със собствените си ръце.Снимка на страната hozblok

 1. Стаята е отоплена, суха. Най-лесно е да внесете светлина в такава постройка, защото Можете да изберете всеки тип окабеляване: отворен или скрит.
 2. Влажността е повишена или просто не е отопляем плевня. Тук вече е необходимо да се очертае линията на осветление само в тръби, които допълнително изолират окабеляването от влага.
 3. Особено влажна стая (обикновено оранжерии и легла). Задължително проводникът трябва да има двойна изолация, светлинният превключвател трябва да бъде преместен извън селската къща. Осветителните тела трябва да са водоустойчиви IP степен на защита 65 и работи на безопасно напрежение от 12 волта.

Няма съществена разлика между влажна и особено мокра стая по отношение на електрическата работа. Във всеки случай ще трябва да извършите осветление в гофрирането или метален маркуч в същото време инсталирайте понижаващ трансформатор 220/12 V, ако навесът се използва като плевня или кокошарник. Е, последното от най-важните условия за монтаж е разстоянието от частната къща до пристройката. Ако разстоянието е малко и няма пречки (ще поговорим за тях малко по-ниско), съветваме ви да поставите светлина в плевнята през въздуха. Ако преди сградата на няколко десетки метра и по пътя има много дървета или други препятствия, по-добре е да положите кабел в земята на дълбочина поне 80 см, както е показано на диаграмата.Подземен кабелен маршрут

Ние подготвяме материали

Така че, въз основа на горните условия, трябва да подготвите материали, за да провеждате самостоятелно светлина от частна къща до плевнята. Препоръчваме ви да използвате VVGng кабел (за въздушно окабеляване), влагозащитни разклонителни кутии с херметични втулки, както и светлинни превключватели с висока степен на защита от прах и влага (най-малко IP44). Също така, с въздушния метод за инсталиране на осветителната линия, препоръчваме допълнително да закупите специален изолиран кабел, по протежение на който в гофрирането ще бъде направен кабел.В допълнение към кабела, закупете две куки и специални кабелни скоби, които ще са необходими за по-нататъшното закрепване.Комплект въже, куки и щипки

Ако все пак решите да начертаете осветителна линия към навеса в окопа, препоръчваме ви да разгледате инструкциите с видео примери монтаж на електрическо окабеляване под земята, която описва всички тънкости на електрическата работа. Що се отнася до кабела, неговата дължина трябва да бъде закупена с марж от 3-4 метра, така че да няма силно напрежение по електрическата линия и в същото време вероятно да има достатъчно материал от къщата до плевнята. Не забравяйте да попълните изчисляване на напречното сечение на кабела по мощност и дължина, Ако ще свържете няколко крушки и няма да извадите допълнителен изход от разклонителната кутия, кабелната секция може безопасно да бъде избрана 1,5 мм2 (отново, ако няма ограничения за разстоянието от къщата).

VVGng кабел

Не забравяйте да защитите осветителната линия в плевнята с прекъсвач, който ще предпази окабеляването от късо съединение, а самата сграда от пожар. за как да изберем прекъсвач прочетете в съответната статия.

Електрическа работа

И така, сега нека да поговорим за най-интересното - как да вкарате светлина в плевнята от частна къща. Всъщност инсталирането на осветление е много по-лесно за изпълнение от подготвителната работа. Помислете за пример на по-опростен и в същото време популярен метод на инсталация - по въздух в сух hozblok.

 1. Закрепете първата кука на подходящо място на къщата. Можете да използвате стойката на изолаторите, както е показано на снимката по-долу.Заключение от селската къща
 2. Прокарайте кабела през гофрираната тръба, което допълнително ще предпази осветителната линия от механични повреди.
 3. Изключете захранването на отварящия се домашен щит.
 4. Пробийте дупка в стената на къщата, за да прокарате кабела в него и да го свържете към разпределителната платка за дома на входа.
 5. Прекарайте светлината към плевнята и поведете кабела вътре в сградата.Изолатор на блок блокИздърпване на кабела
 6. На входа инсталирайте прекъсвач.Двуполюсен прекъсвач
 7. От машината извадете разклонителната кутия, от която имате нужда пуснете кабела в гофрирането на правилните места (където ще бъдат крушките).Външна разклонителна кутия с херметични втулкиГофриране на осветителната линия
 8. Можете да свържете лампата не само вътре в плевнята, но и на изхода, както е показано на снимката. И в двата случая е по-добре да използвате лампи с водоустойчиви нюанси за осветление.Улична лампа в снимката на странатаЛампа вътре в плевнята
 9. Инсталирайте светлинен превключвател на подходящо място. За да контролирате уличното и вътрешното осветление, е по-добре да използвате двоен модел. Схема за свързване на светлинен ключ с два клавиша ние предоставихме в съответната статия.Водоустойчив светлинен превключвател
 10. След всички електрически работи, включете електричеството и проверете колко правилно сте успели да проведете светлина в обора.

Това е всичко, което трябва да направите, за да инсталирате осветлението в плевнята със собствените си ръце! Както можете да видите, няма нищо сложно и освен това подобна работа не отнема много време. Обръщаме вашето внимание на факта, че ако инсталирате понижаващ трансформатор в неотопляем помощен блок (например YAT), ще имате допълнителен контакт, към който можете да свържете електрическия инструмент по време на ремонта. В този случай напречното сечение на медния кабел, което удължавате от къщичката, трябва да бъде най-малко 2,5 мм2.

Това завършва нашата проста инструкция. Надяваме се, че сега знаете как да провеждате светлина в плевнята от частна къща със собствените си ръце! Ако вашата лятна вила често остава без електричество, препоръчва се да поставите фенерче на входа на пристройката, което може да спаси ситуацията по всяко време.

(19 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар