Технически характеристики на шВВП кабел

ShVVP шнур е много популярен днес и много често се използва у дома. Това се дължи на сравнително ниската цена на проводника и в същото време добрата изработка. По-нататък ще разгледаме подробно техническите характеристики на винтовете, декодиране на маркировки и, което е също толкова важно, обхвата на приложение в ежедневието.

Как да дешифрираме маркировката?

 

И така, първо, нека да поговорим за това какво означава абревиатурата ShVVP: проводник или кабел? Много хора, когато търсят информация за този проводник, го свързват с тези конзоли.Обозначение за изолация

Всъщност съкращението означава:

 • W - шнур;
 • В - обвивка на вени от поливинилхлорид;
 • В - външната обвивка от поливинилхлорид;
 • P е плосък.

Както можете да видите, този тип проводник не може да се нарече нито кабел, нито проводник. За да може в бъдеще веднага да определите вида на проводника пред вас чрез съкращение, препоръчваме ви да се запознаете с декодиране на маркирането на проводници и кабели!

Характеристики на дизайна

След като сте научили декодирането на маркировката на сферичния винт, препоръчваме да се запознаете с основните му структурни характеристики.Външен вид на електрически трижилен кабел

И така, този електрически кабел има следния дизайн:

 1. Токопроводните проводници са медни, кръгло сечение, многожилни (ясно се виждат на снимката).
 2. Брой ядра 2 или 3.
 3. Подреждането на проводниците е успоредно една на друга.
 4. Цветната маркировка отговаря на стандартите GOST: нулата е синя, фазата е кафява. Ако кабелът е трижилен (например, ШВВП 3 * 1,5), изолацията на третото ядро ​​е боядисана в жълто-зелен цвят и се използва като заземяване.

Основни параметри

Основните експлоатационни показатели, с други думи техническите характеристики на сачмата, са представени от следните стойности:

 • номинално напрежение - 220/380 волта;
 • номинална честота на колебания с променлив ток - 50 Hz;
 • пиково напрежение (до 15 минути) - 2000 волта;
 • сечение на сърцевината от 0,35 до 2,5 мм2;
 • експлоатационен живот от 6 до 15 години;
 • Гаранционен срок на експлоатация 2 години;
 • електрическо съпротивление на 1 км от кабела - не повече от 270 Ома;
 • работна температура (работна) - от -40 до +40заС;
 • инсталирането е разрешено при температура на околната среда от -10 до +30заС;
 • минимален допустим радиус на огъване на проводниците - 30 mm2;
 • допустимо токово натоварване (дългосрочен ток) - зависи от напречното сечение на сърцевините (например с размер 2 * 0,75 mm2 е 6 ампера).
 • тегло от 0,026 до 0,049 кг на 1 метър дължина.

Както можете да видите, характеристиките на винтовете позволяват използването на този кабел за електрическа работа, както на открито, така и на закрито. За това къде се използва този тип проводник по отношение на къщата, ще говорим по-нататък.

Област на приложение

Поради факта, че напречното сечение на сърцевините на сферичния винт обикновено е по-малко от 2,5 мм2, не може да се използва за свързване на мощни електрически уреди.Въпреки факта, че максималното напречно сечение на проводниците ви позволява да свържете някои електрически уреди с мощност 1-2 кВт с помощта на сферичен винт, най-често у дома използвайте следните размери на кабелите: 2 * 0,5; 2 * 0,75; 2 * 1,5; 3 * 0,75; 3 * 1.5.Свързване на прожектори

Обикновено обхватът на сферичния винт е следният:

 1. Използва се за свързване на електрически уреди с ниска мощност: чайник, настолна лампа, радио оборудване и др. Някои майстори правят "носене" с помощта на този електрически проводник. Ако изведнъж сте решили направете сами удължителния кабел, по-добре изберете по-надежден аналог - PVA тел.
 2. Използва се при монтаж на осветление, както на открито, така и на закрито. В практиката си често съм срещал шнур с такава маркировка, който свързва LED ленти към захранването.

Както можете да видите, използването на топчен винт не винаги е подходящо, което е свързано с малко напречно сечение. В домашни условия препоръчваме да използвате кабел с тази маркировка не за всички окабелявания, а само при монтиране на осветление в помещения!

производители

Е, последното нещо, което трябва да разкажете, е какви са производителите на топката с винт. Днес такива инсталации като Verkhneoksky Cable Plant, Sevkabel, Energocable, Telecommunication Cable и други водещи компании се занимават с производството на този проводник.Снимка на опакован залив

По отношение на качеството, според отзивите на клиентите, тези 4 производители рядко се провалят. Ако изведнъж се съмнявате в качеството на продукта, препоръчваме го сами определете напречното сечение на кабелаза да се гарантира спазването на GOST стандартите!

Видео преглед на проверка на кабела

Това е всичко, което исках да ви разкажа за целта и техническите характеристики на винтовете. Надяваме се, че предоставеното описание беше интересно и полезно за вас. Препоръчваме ви също да прочетете статията - как да намерим жица в стената!

Видео преглед на проверка на кабела

(14 гласа)
Зареждането ...

8 коментара

 • DnieproGES

  Каната с ниска мощност ли е ?!

  отговор
 • Фьодор

  взе кабел shvvp baltik кабел за удължителя. Използвам го повече от 2 години на улицата в страната, кабелът е като нов!

  отговор
 • победител

  Не можете да го сложите на улицата!

  отговор

Добавете коментар