Как да направите безопасно осветление в мазето?

В тази статия искаме да кажем на читателите на сайта my.electricianexpкак да провеждате осветление в мазето на къща или гараж, така че да е безопасно, висококачествено и икономично. Веднага бих искал да отбележа, че предоставеният по-долу материал също е подходящ за изработка на светлина в избата в страната, както всъщност мазето и мазето практически не се различават една от друга. След това ще разгледаме няколко важни точки, които ще ви позволят правилно да инсталирате осветлението сами!

Каква е разликата между мазе и мазе?

За да разберете веднага разликата между двете стаи, ще разгледаме каква е основната им разлика. Мазето обикновено е под нивото на земята на частна къща. В тази сграда е обичайно да се съхраняват градински инструменти и инструменти. Ако мазето е в гаража, тук може да бъде оборудвана малка работилница или дори стая за отдих (някои успяват да направят дори билярдна стая от мазето на вилата). Що се отнася до мазето, основната му цел е да съхранява блокадата, плодовете и зеленчуците. Подобно на мазето, мазето трябва да е под нивото на земята, но не е задължително тази сграда да бъде директно под сградата на апартамента. Понякога се изгражда изба на територията на лятна вила близо до самия корпус.Светлина в снимката на мазето

Що се отнася до осветлението, и в двата случая правилата на PUE налагат едно основно изискване - окабеляването трябва да бъде надеждно защитено от влага и механични повреди. След това ще разгледаме подробно как да направите светлина в мазето или мазето със собствените си ръце.

Избор на безопасни компоненти

Преди да проведете осветление в мазето, е необходимо правилно да подходите към избора на лампи, проводници и ключове. Факт е, че всички компоненти трябва да бъдат защитени не само от влага, но и от механични повреди, корозия и дори отрицателно влияние на агресивни материали (например, торове или отрова от насекоми).

Като се има предвид този момент, за да извършите независимо осветление в мазето, трябва да използвате следните аксесоари:

  1. Кабел с двойна изолация, за предпочитане негорим. В този случай най-добрият диригент би бил VVGng кабелнапречно сечение 1,5 мм2 (в случай, че ще пускате само светлина в мазето).
  2. Лампа с водоустойчив капак, както е показано на снимката по-долу (степен на защита IP най-малко 44).Защитени светлини
  3. Понижаващ трансформатор 220/36 и за предпочитане 220/12 волта. Осветлението трябва да е безопасно, особено ако мазето е влажно. Ако стаята е напълно суха, можете да свържете светлина от 220 волта.Стъпкващ трансформатор

В допълнение, осветителната линия трябва да бъде защитена с 10А прекъсвач и RCD 10 mA (ако влажността в мазето е висока). Защитната автоматизация се препоръчва да се постави на разпределителния панел в къщата.

Извършваме електрическа инсталация

Е, накрая стигнахме до основния въпрос на статията - как да направим осветление в мазето на жилищна сграда със собствените си ръце.Първо изтъкваме няколко важни точки, след които ще разгледаме стъпка по стъпка инструкциите за инсталиране.Таванна лампа


Така че, за да провеждате светлината сами в мазето или мазето на частна къща, трябва да имате предвид:

  1. Ако таванът е нисък, по-добре е да поставите лампата на стената, така че да не се намесва, а рискът от повреждане на тавана е сведен до минимум.
  2. Не забравяйте да защитите кабела със специална пластмасова кутия или метална тръба с дебелина на стената най-малко 2 мм. за как да се проведе окабеляване в тръби, говорихме в съответната статия.
  3. Ако избата е представена от отделна сграда, препоръчваме ви да направите улично осветление на входа, за да можете спокойно да слезете за храна или инструменти през нощта.
  4. Ако мазето на къща или гараж е влажно, по-добре е да пренесете превключвателя горе, като го инсталирате на входа на конструкцията.Автоматичен прекъсвачИнсталиране на превключвател в близост до лампата
  5. Линията за осветление се препоръчва да се отваря открито, на височина около 2 метра от пода, за да се сведе до минимум вероятността от механични повреди. Повече подробности за начина на прилагане маршрутизация на сутеренния кабел, разказахме в отделна статия.
  6. Мощността на понижаващия трансформатор трябва да бъде не по-малко от 30% по-висока от мощността на всички осветителни тела, които ще бъдат свързани към него.

Ако следвате всички тези изисквания и препоръки, цялостната система за осветление в мазето ще бъде безопасна и издръжлива. Всъщност е лесно да се предаде светлината, дори на неопитен електротехник. Всичко, което трябва да направите, е да протегнете отделна линия от входния щит в къщата или вилата, защитена от картечница и, ако е необходимо, RCD. Свързването на тела не е трудно, всъщност, като монтаж на превключвател на светлината, Готовата осветителна система трябва да изглежда като видеото по-долу.

Пример за осветление в изба на жилищна сграда

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите осветление в мазето на къща или гараж. Както можете да видите, в електрическата работа няма нищо сложно, основното е да се вземат предвид всички предоставени изисквания и препоръки!

Подобни материали:

Пример за осветление в изба на жилищна сграда

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар