Как да направите слънчево осветление?

Висококачественото осветление на територията на лятната вила може забележимо да удари бюджета, ако използвате само улични светлини, които се захранват от мрежата. До някакъв начин спестявайте от електричество и в същото време бързо провеждат светлина в страната, се препоръчва използването на улично осветление със соларни панели. Каква система е това, какъв е принципът й на работа и предимствата пред стационарното осветление, прочетете нататък!

Устройство и принцип на работа

Първото нещо, което трябва да знаете, е как работи уличното осветление със слънчева енергия и от какво се състои. На примера с обикновена слънчева лампа, ние разглеждаме тези два въпроса.Фото градинска лампа

Дизайнът на лампата е доста прост и се състои от следните елементи:

 • осветително тяло (обикновено LED монтиран в корпуса);
 • слънчева батерия (фотоволтаичен модул, който преобразува енергията на слънцето в електричество);
 • контролер (контролира осветлението - включва и изключва в подходящия момент);
 • вградена батерия (акумулира електричество през деня за потреблението й през нощта);
 • опора или закопчаване.

Устройството на автономна градинска лампа

Въз основа на предназначението на всеки елемент можете да разберете принципа на работа на осветлението на слънчеви панели: през деня батерията се зарежда, а през нощта нейното зареждане се консумира от LED лампа. Също така дизайнът може да включва допълнителни устройства, например сензор за движение, който ще включи лампата само когато човек бъде засечен в определена зона.

Предимства и недостатъци

Вторият, не по-малко интересен въпрос е какви са предимствата и недостатъците на соларното улично осветление. Плюсовете и минусите на системата са доста значителни и ви карат да се чудите дали си струва да извършите такова осветление във вашата селска къща.

И така, сред основните предимства са:

 • Лампи и фенери могат бързо да бъдат инсталирани със собствените си ръце. Не е необходимо да дърпате електрическото окабеляване под земята към всяка опора, като по този начин разрушавате ландшафтния дизайн на сайта. В същото време не е нужно да разбирате в електричеството, в сравнение с опцията, когато трябва да свържете прожектор или улична лампа на стълб
 • Светлината от слънчевите лампи не удря очите и нежно запълва повърхността по целия радиус на действие.
 • Значителна икономия на енергия, както най-малко 3-5 лампи с мощност 50 вата или повече ще са необходими за осветяване на дачата. Използвайки прости аритметични изчисления, можете да разберете месечното потребление на енергия, което може да бъде напълно намалено, като направите автономно улично осветление със слънчева енергия със собствените си ръце.
 • Системата ще бъде напълно автоматична, което е много удобно, ако идвате в крайградската зона само през почивните дни. През останалото време лампите ще бъдат един вид защита на територията от натрапници.
 • Слънчевото осветление не представлява заплаха за околната среда и хората.Що се отнася до последните, това означава, че не е необходимо да се заземява осветителните тела, защото те работят от безопасно напрежение.
 • Поддръжката на системата е сведена до минимум - от време на време трябва да избършете капака на дифузора и самата батерия от мръсотия и прах.
 • Дълъг експлоатационен живот на системата. Например, животът на светодиодите достига 50 хиляди часа, батерията - до 25 години (в зависимост от производителя и качеството), на слънчевата батерия - до 15 години. Общо, веднъж на 15 години ще е необходимо устройството да бъде заменено с нови.
 • Да са високи IP степен на защита от 44 до 65, така че те не се страхуват от дъжд и други неблагоприятни метеорологични условия.

Що се отнася до недостатъците, няма много от тях, но те са значителни:

 • Използвайте само осветление със слънчева енергия в страната няма да работи, защото лампи няма да дават ярка осветеност на територията. Освен това таксата продължава не повече от 8 часа, ако времето беше слънчево през целия ден. Всички еднакви важни зони на територията ще трябва да бъдат осветени със светлини, работещи от електрическата мрежа - порти на улицата, вход в къщата, зона за паркиране и т.н.
 • Цената на мощните осветителни тела е висока - от 12 000 и повече. Не всеки може да си позволи такъв лукс, особено за монтаж в страната.
 • Има отзиви на клиентите, че при лошо време соларните улични лампи работят лошо или изобщо не работят. Веднага трябва да се отбележи, че при облачно време зареждането ще се случи почти 2 пъти по-бавно, тоест през нощта светлината ще работи само 4-5 часа.

Както можете да видите, предимствата и недостатъците на системата са наистина значителни и тук трябва сами да решите дали да закупите тази опция за вашия дом. Обикновено всичко зависи от материалните възможности.

Разнообразие от осветление

Но предоставената по-долу информация все още може да повлияе на факта, че затваряте очите си за някои от недостатъците на уличното осветление на слънчевите панели. Факт е, че днес има широка гама от осветителни устройства, които могат да бъдат с различен капацитет, форма, предназначение и дори метод на инсталиране.

От онези модели, които се препоръчва да се използват за летни къщи и градини, трябва да се отбележи:

 • Слънчеви лампи на къси крака. Идеален за градински светлини пътека и също имат най-ниска цена. Монтажът на продукти е доста прост - остър крак притиска към тревата, където искате.Разнообразие от градински фенери
 • LED прожектори. Такива устройства могат да бъдат повече от 10 вата, което е аналог на 100-ватова лампа с нажежаема жичка. Идеален за оградни светлини, веранда на селска къща и дори градина.Фото прожектор
 • Висулки. Те могат да бъдат фиксирани върху клони на дърво, в беседката, на оградата. Използва се за озеленяване на сайта и за създаване на многоцветно празнично осветление, както е показано на втората снимка.Висулка за градинаДекоративни градински светлини
 • Улични светлини на стълбове или крак. Подходящ за подчертаване на голяма площ - паркинг, пред двора, градина. Има устройства с мощност до 60 вата, но по-често се използват за автономно осветление на пътя.улична лампа
 • Стенни светлини на слънчева енергия. Може да се включи за архитектурно осветление на фасадата на къщата, както и за осветяване на зоната за отдих - открита тераса, беседка, вътрешен двор.Стенно фенерче

Както можете да видите, има много модерни осветителни тела с различни дизайни, цели и мощност. За лятна резиденция лесно можете да изберете най-подходящия вариант за цена, дизайн и качество!

Видео преглед на градински фенери със слънчева енергия

Как иначе можете да използвате батерии?

По-скъпата, но мощна система е соларна централа за дома. Тази опция ще ви позволи да генерирате електричество не само за улично осветление, но и за работа на електрически уреди в къщата, както е показано на снимката.Соларни панели на покрива

Най-евтиният и най-слабият комплект от производителя ще струва от 30 000 и това ще бъде достатъчно за подсветката, телевизора и оборудването с ниска мощност (лаптоп или зарядно). Пълноценната електроцентрала за вила ще има цена от 300 хиляди. За този брой определено ще отделим отделна статия, за да разберем осъществимостта на използването на електроцентрала у дома.

Можете да видите описанието на автономно осветление на слънчеви панели в това видео:

Професионална вила система

Бюджетен вариант за лятна резиденция

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да си направите сами уличното осветление със соларно захранване. Както можете да видите, нищо не е сложно и системата наистина има повече положителни аспекти от отрицателните!

Подобни материали:

Бюджетен вариант за лятна резиденция

Професионална вила система

Видео преглед на градински фенери със слънчева енергия

(12 гласа)
Зареждане...

Добави коментар