Свързваме фоторелето - стъпка по стъпка инструкции с видео урок

За автоматизиране на системата за улично осветление се използва светлинен сензор, наричан още сумерк превключвател или фотореле. спестявайте електричество (светлината ще се включва и изключва в зависимост от това колко тъмно е на улицата всеки ден и нощ). Обхватът на приложението му може да бъде много разнообразен: тревата в страната, входът в селска къща и дори входът в апартамента. След това ще говорим за това как правилно да свържем фоторелето за улично осветление със собствените си ръце, като разгледаме стъпка по стъпка инструкциите за снимка, диаграмите и ясен видео пример.

Принципът на работа на устройството

Така че, първо ще разгледаме как работи превключвателят на здрача, за да можете да уловите характеристиките на неговата връзка, които ще предоставим по-долу.Принцип на работа на детектора

Дизайнът на фоторелето включва три основни елемента: фотоклетка, компаратор и реле.

Що се отнася до фотоклетката (и в основата си това е фотодиод, фототранзистор или фоторезистор), основната му цел е анализът на интензитета на светлината. Ако улицата започне да потъмнява или изсветлява, фотоклетката ще ви уведоми за това, въз основа на което светлината ще се включва / изключва. Сравнителят е така нареченият праг на системата. Ако напрежението, подавано от фотоклетката, надвишава настройката, компараторът ще включи релето и съответно лампата. Релето (или триак) е изходно устройство, което комутира товара (в нашия случай това е крушка).

Просто казано, принципът на работа е следният: с намаляване на нивото на осветление съпротивлението на фоторезистора се променя, в резултат на което напрежението се повишава и релето работи. Резултат - лампата, към която е свързано устройството, се включва, докато не започне да свети.

Видео преглед на детектора от компанията Feron, модел SEN27:

Характеристика на устройството

Схеми за свързване

Преди да продължите с инсталирането на превключвател за управление на светлината (друго популярно име) вместо конвенционален светлинен превключвател, трябва да разберете как да свържете проводниците към лампата и клемите на сензора. И така, схемата на свързване на фоторелето за улично осветление може да бъде представена в два варианта: с използването на разклонителна кутия и без нейното използване. Първият вариант обикновено се използва, когато подмяна на окабеляване на къщатазащото В този случай ще трябва да изведете нов ред от монтажната кутия.

Окабеляването изглежда така:Монтиране от разклонителна кутия

Както можете да видите, свързването на фоторелето към лампата практически не се различава от свържете превключвател на светлината, Както в обичайната версия, фазата се провежда до прекъсване и нулата е директно към фенерчето. Единствената разлика е, че неутралният проводник също трябва да се подава в самия фотосензор.

Ако вече сте направили ремонт в къщата и не искате да стените на стената под нова линия, можете да използвате втората опция, за да свържете сами фоторелето - директно:Свързване директно на суматочния превключвател

В този случай всички 3 проводника: фаза, нула и земя се навиват вътре в корпуса и се притискат от клемите. И първият, и вторият метод на инсталиране са правилни. Избирайки подходящата опция, можете да продължите по-нататък - сами да инсталирате фоторелето.

Стъпка по стъпка инструкции за инсталиране

Веднага бих искал да се отдалеча малко от темата и да ви посъветвам едновременно да свържете фоторелето и сензор за движение за осветление, В двойка тези две устройства ще ви позволят да включите лампата, когато е тъмно, само ако човек се появи в зоната на откриване. Ако никой не е на сайта, крушките няма да светят, което значително ще спести енергия.

Методът на инсталиране зависи от това какъв клас на защита и вид на монтиране на превключвателя на здрача, който сте купили.

Днес има различни възможности за производство, а именно:

 • с монтаж върху DIN шина, на стена или на хоризонтална повърхност;
 • употреба на открито или на закрито (в зависимост от това IP клас на защита);
 • вградена или външна фотоклетка

Разнообразие от устройства

В инструкциите ще предоставим например инсталирането на фотореле за улично осветление със стенен монтаж. Свързването се осъществява на щанда за удобство, още повече, че това е само пример.

Първоначална опция - елементи на веригата на стойката

Така че, за да свържете фоторелето към лампата сами, трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Изключваме електричеството на входния щит и проверяваме наличието на ток в разклонителната кутия, от която ще водим жицата.Прекъсване на захранването на щита
 2. Разтягаме захранващия проводник до мястото на монтаж на фоторелето (до осветителното тяло). Препоръчваме ви да използвате трижилен кабел, за да свържете превключвателя на здрача PVA тел, която се утвърди като надеждна и не твърде скъпа версия на диригента.Трижилен PVA проводник
 3. Почистваме проводниците от изолация с 10-12 мм, за да ги свържем към клемите.Облицовани медни проводници
 4. Ние създаваме дупки в корпуса за институцията от ядра, за да свържем фоторелето към мрежата и лампата.Дупки в долната част на корпуса
 5. За да увеличим херметичността на кутията, ние фиксираме специални гумени уплътнения в изрязаните отвори, които предпазват от проникване на прах и влага. Между другото, необходимо е да поставите превключвателя на здрача, така че входните отвори да са отдолу, което ще предотврати проникването на влага под капака.Фиксиране на затворени тапи
 6. Извършваме свързването на фоторелето за улично осветление според електрическата верига, която предоставихме по-горе. Както можете да видите на снимката, входната фаза е свързана към L конектора, а входната неутрална към N. Отделен винтов терминал със съответното обозначение е предназначен за заземяване.Фаза на свързване и нула
 7. Отрязахме необходимата дължина на жицата, за да свържем фоторелето към крушката (в действителност това може да бъде дори LED прожектор). Ние също почистваме изолацията с 10-12 мм и се свързваме съответно към клемите N 'и L'. Вторият край на проводника е доведен до източник на светлина и закрепване към клемите на патрона. Ако корпусът на лампата не провежда ток, заземяването не е необходимо.Свържете фаза и нула към патронаВсички контакти са направени.
 8. Инсталирането и връзката са завършени, отидете да направите настройка на фоторелето. Няма нищо сложно, комплектът съдържа специална черна чанта, която е необходима, за да имитира нощта. Върху тялото на сензора за светлина можете да видите регулатора (подписан със съкращението LUX), който служи за избор на интензитета на светлината, при който релето ще работи. Ако искате да спестите енергия, настройте въртящото управление на минимум (маркировка - -). В този случай сигналът за включване ще бъде подаден в пълен мрак на улицата. Обикновено регулаторът е разположен до винтовите клеми, малко вляво и отгоре (както е показано на снимката).Контрол на снимката на суматочния превключвател
 9. Последната стъпка в свързването на фоторелето е да прикрепите защитния капак и да включите захранването на щита. След като направите това, можете да пристъпите към тестване на устройството.Монтажът е окончателен

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да инсталирате и свържете фотореле със собствените си ръце.Препоръчваме ви също да гледате визуален видео урок, в който подробно е показана цялата същност на окабеляването.

Инструкции за свързване на фотореле на Feron

И накрая, трябва да се каже кои производители на здрач превключватели са най-висококачествените. Днес се препоръчва да се даде предпочитание на продукти от компании като Legrand (Legrand), ABB, Schneider electric и IEK. Между другото, последната компания има доста надежден модел - FR-601, който има много положителни отзиви във форумите.

Подобни материали:

Характеристика на устройството

Инструкции за свързване на фотореле на Feron

(4 гласа)
Зареждането ...

7 коментара

 • Nurudin

  Кажете ми, възможно ли е да инсталирате сензора върху лампа, която вече стои на стълб? Нулата преминава директно към проводниците и фазата през превключвателя. Оказва се, че няма нула, която е необходима за сензора?

  отговор
  • Admin

   Сензорът може да бъде инсталиран. Само да се свържете към него, трябва непременно нула.

   отговор
 • Кук

  Имаме 3 последователни стаи (коридор на жилищна сграда)
  В стая 1 има дневна светлина.
  Стая 2 (вход) няма дневна светлина.
  В стая 3 липсва дневна светлина.
  Сега има 2 паралелно свързани DD-024V в стаи 1 и 3.
  Всичко работи. Не ми харесва, че през деня в стая 1 светлината светва.
  Искам допълнително да сложа фоторелето FR 601 върху товара на стаята 1.
  Ако кафявият проводник на фоторелето ФР 601 се захранва от червен DD-024V, как ще реагира натоварването (лампа с нажежаема жичка), когато се задейства сензорът за движение?
  Работи ли веригата?

  отговор
  • Admin

   Веригата ще работи, ако поставите фото реле пред сензора за движение в първата стая. Не е необходимо да свързвате фоторелето към цялата линия, а само към разклонението, което отива към първия сензор. Т.е. вторият сензор за движение не трябва да зависи от фоторелето. Тогава схемата на работа ще бъде следната: светлината в първата стая ще се включи само на тъмно и само при задействане на DD. В третата стая светлината винаги ще се включва, когато DD се задейства. Когато осъществявате връзката, отпишете се дали всичко работи правилно, защото Никога не сме използвали подобна схема, тя е съставена само на теория.

   отговор
 • Кук

  Стая 1 - изход към асансьорите и стълбището.
  Стая 2 - Тамбур - проходното пространство между вратите, в които се намира кошчето за отпадъци.
  Стая 3 - коридор за 4 апартамента.

  Сензорът за движение DD 024V има вграден сензор за светлина.
  За да реализирате схемата си на връзка, достатъчно е да използвате вградения сензор за светлина и да разпределите натоварването отделно за всеки DD. (на DD-1 натоварването на стая 1, на DD-2 натоварването на стаята 3)
  Проблемът със стая 2, къде да се свържа?
  Ако на DD-1, тогава осветлението в стая 2 няма да се включи при напускане на апартаментите.
  Ако на DD-2, тогава осветлението в стая 2 няма да се включи при излизане от асансьора.
  Поставете друг DD в стая 2, изглежда, че е нерентабилен.
  Въз основа на горното и възникна идеята, в допълнение да поставите фоторелето FR 601 върху товара на помещението 1.

  отговор
 • Кук

  Свързах фотоклетката FR 601. Мощността идва от DD 024V.
  Тестван.
  Тя работи, но осветлението (на тъмно) се включва 6 секунди след задействане на DD 024V.
  Просто имам време в пълен мрак да стигна от асансьора до вратата на вестибюла. Неудобно.
  Ще трябва да поставите още един ДД в стая 2.

  отговор

Добавете коментар