Как да инсталирате съдомиялна машина - стъпка по стъпка инструкции

Свързването на съдомиялна машина се състои само от 4 етапа: избор на мястото за монтаж, обобщаване на изтичането, студената вода и електричеството. Инсталирането на всяка от комуникациите не е трудно и дори електротехник-новак може да го направи. След това ще разгледаме проста стъпка по стъпка инструкция и визуален видео пример за това как да свържете съдомиялната машина към водоснабдяването, канализацията и мрежата.

Стъпка 1 - Подготовка на инструменти и материали

Първото нещо, което трябва да направите след закупуването на оборудването, е да подготвите набор от всички необходими инструменти за свързване на съдомиялната машина към комуналните услуги. Освен това трябва да определите какви консумативи са необходими за монтажните работи, за да ги закупите предварително. За стандартни условия, тоест когато металопластичните тръби с диаметър ¾ инча, както и електрическа мрежа с заземяване, се насочват около къщата, комплектът от материали ще бъде както следва:

 • сифон за отпадъци с два фитинга (какво ще стане, ако искате да инсталирате съдомиялна машина в стаята заедно с пералня);
 • тройник с диаметър ник;
 • ¾ инча спирателен клапан;
 • дълбок филтър (значително удължава живота на съдомиялната машина);
 • FUM лента;
 • изход за земята;
 • жица с подходящо напречно сечение и дължина (ако наблизо няма изход и ще трябва да нарисувате нова линия от разклонителната кутия в стаята).

Също така, за да свържете съдомиялна машина със собствените си ръце, може да се нуждаете от по-дълги маркучи за вода и източване. Много често къси маркучи идват с устройството, което може да липсва на точката на свързване. Тук първоначално сами трябва да измерите необходимата дължина на комуникациите от мястото на монтаж до точките на свързване и да сравните с дължината на материалите, включени в комплекта.

Що се отнася до инструментите, ще ви е необходим следният списък:

 • електрическа бормашина;
 • права и къдрава отвертка;
 • остър нож;
 • ножици за пластмасови тръби;
 • кратко ниво на строителство;
 • два регулируеми гаечни ключа;
 • индикаторна отвертка (определете фаза, ако липсва цветна маркировка на тел).
Между другото, когато инсталирате съдомиялна машина, силно препоръчваме допълнително да инсталирате система за защита срещу течове на вода. В случай на спешност тази система ще предпази жилището и жилището на съседите от наводняване (ако живеете в жилищна сграда). Можете да научите повече за една от най-популярните системи за защита от течове Neptune от нашата отделна статия: https://our.electricianexp.com/neptun-prow-wi-fi.html.

След като подготвите целия набор от инструменти, можете да пристъпите към избора на подходящото място за инсталиране и свързване на съдомиялна машина в частна къща.

Стъпка 2 - Избор на правилното място

Този етап, най-вероятно, вече сте обмислили напълно, преди да отидете и да купите стоките. Ако все още не сте решили за разположение, препоръчваме ви да вземете предвид следните нюанси:

 1. Вградената опция трябва да съответства на размерите на кухненските мебели. За съдомиялната машина има специална секция от кухненския комплект, която ви позволява да инсталирате съдомиялната машина под плота, плота или дори мивката. Можете също да поставите калъфа в килера, ако е удобно за вас.
 2. Разстоянието до канализацията не трябва да надвишава маркировката от 1,5 метра, в противен случай помпата на оборудването може да се прекъсне преждевременно. Ако миялната машина е далеч от мивката и може да бъде инсталирана само от ръба на кухнята или по някаква причина канализационната система не влиза в кухнята, помислете за поставяне на уредите в банята.
 3. Изберете местоположение, така че в близост вече да е инсталиран изход. В този случай свързването на съдомиялната машина към електрическата мрежа ще бъде много по-лесно.
 4. Ако моделът е тип десктоп (както е показано на снимката), не можете да мислите над системата за източване. Достатъчно е да фиксирате маркуча в мивката (в кухнята без него по никакъв начин). Между другото, в този случай можете да направите без сифон, в допълнение, помпата на канализацията ще бъде напълно разтоварена (водата ще остави чрез гравитация), което значително ще удължи експлоатационния й живот. Инсталирането на съдомиялна машина на плота е много по-лесно и е подходящо за малка кухня или ако мебелите в кухнята са стари (не отговарят на съвременните стандарти).

Опция за работен плот

След като определите подходящото място, можете да продължите да свържете съдомиялната машина към канализацията, водоснабдяването и електрическата мрежа. Разгледайте всяка от стъпките по-подробно.

Стъпка 3 - Свържете водата

Обща схема за водоснабдяване и канализация

Този етап е един от най-отнемащите време и за него се отделя най-много време. Първо трябва да изключите водата в системата, защото Ще „вградите“ тройника в металопластичната тръба.Водопроводни тръби

Свържете съдомиялната машина към водоснабдяването, както следва:

 1. Намираме точката на свързване на гъвкавия маркуч на смесителя към пластмасовата тръба и я изключваме.
 2. Инсталираме тройник, след като навиваме лентата върху резбовите връзки на FUM.
 3. Навиваме отгоре върху тройник гъвкав маркуч на миксера
 4. Свързваме фин филтър към крана, а след него имаме спирателен клапан (не забравяйте да навиете патрона върху резбата).
 5. Свързваме се с крана с маркуч от самото оборудване.

Обръщаме вашето внимание на факта, че за водоснабдяване трябва да се използва само студена вода. Свързването на съдомиялната машина с гореща вода е забранено. качеството му е няколко пъти по-лошо и в същото време повече ток се изразходва за загряване на топла вода, отколкото в случай на студена!

Използване на тройник със спирачка

Ако нямате течаща вода в страната, все още можете да инсталирате съдомиялна машина. В този случай ще трябва да поставите резервоар с чиста вода на тавана. За функционирането на някои модели технологии е достатъчно налягане от 0,1 MPa (посочено в паспорта), което ще се създаде при подаване на вода от височина 2-3 метра. Както виждате, можете сами да свържете съдомиялната машина, дори без течаща вода, би имало желание. Тази опция често се използва в селата, където предлагането на HVS е нестабилно.

Стъпка 4 - Напускане

Тук всичко е много по-просто. Най-добрият вариант би бил да инсталирате сифон под мивката, като в този случай неприятните миризми от канализацията няма да се разпространят в цялата кухня.Двупосочен сифон

Всичко, което трябва, е да свържете дренажната верига към сифона, като се уверите, че маркучът е под ъгъл. Колкото по-голям е наклонът, толкова по-ефективно водата ще се слее (чрез гравитация). Обръщаме вашето внимание на един много важен нюанс - най-отгоре, на мястото, където дренажът е свързан към сифона, е необходимо да се създаде завой, който ще попречи на водата от мивката да попадне в канализацията на съдомиялната машина (на снимката по-долу можете да видите този завой).

Завой на специална дренажна тръба

Стъпка 5 - Свързване на електричество

Както вече казахме, захранването трябва да се доставя от контакт, разположен до оборудването.Гнездото за свързване на съдомиялната машина към мрежата трябва да бъде с оценка най-малко 16А и в същото време да има контакт за заземяване.Правилно обобщаване на всички комуникации

Тъй като мощността на съдомиялната машина е доста висока, окабеляването трябва да издържа на преминаващи товари. За да направите това, трябва да се погрижите за подходящ участък от електрическото окабеляване. Най-добре направено изчисляване на напречното сечение на кабела, въз основа на който да изберете най-подходящия вариант. Смята се, че за безопасната работа на този тип технологии е необходимо да се използва диаметър на медни ядра най-малко 2 мм. Електричеството трябва да бъде от разклонителната кутия или от самата табла. Не забравяйте да защитите линията прекъсвач в 16А. Свързването на съдомиялната машина без заземяване не е разрешено от съображения за електрическа безопасност. Ако перална машина вече е свързана към контакта, не е необходимо допълнително да я зареждате с миялна машина, тъй като в този случай, когато работят две устройства, може да възникне текущо претоварване на контакта.

Стъпка 6 - Заключителна работа

Когато успеете да свържете всички комуникации, остава само да подравните оборудването на ниво и да извършите контролна проверка на инсталационните работи. Що се отнася до нивото, всичко е доста просто - трябва да настроите краката, за да настроите тялото според нивото на сградата, като коригирате краката. Всяко изкривяване ще се отрази негативно върху ефективността на употреба и дълготрайността на съдомиялната машина.

Регулиране на краката

След инсталирането и свързването на съдомиялната машина остава само да се провери качеството на нейната работа. За да направите това, стартирайте тестовия режим, в който има миене без съдове (режим на празен ход). Трябва да проследите колко бързо се излива и оттича водата. Също така, не забравяйте да проверите всички челни стави, за да няма течове.Проверка на ниво

Ако всичко е правилно, тогава успяхте правилно да инсталирате и свържете съдомиялната машина самостоятелно, с което ви поздравяваме! Препоръчваме ви незабавно да видите визуалната видео инструкция, която показва технологията на инсталиране на вградения модел:

Видео преглед на инсталационните работи

Полезни съвети

На вашето внимание са някои полезни съвети, които не само ще ви позволят правилно да свържете съдомиялната машина, но и ще удължите живота на оборудването:

 • Инсталирането на маркуча за източване в мивката е изключително опасно, въпреки че прави процеса на свързване много по-лесен. Опасността е, че изпускането на отпадни води може да падне от мивката и да залее съседите отдолу.
 • Технологията Electrolux е много взискателна към правилата за инсталиране. Максималният наклон на една страна не трябва да надвишава 2 градуса, така че не забравяйте да проверите този момент с нивото на сградата.
 • Ако решите да закупите който и да е модел от Siemens, не забравяйте да разгледате размерите на кутията и проверете със стандартите за производство на мебели, в които ще се извърши инсталацията. Много често Siemens пренебрегва техническите стандарти и създава нестандартни размери, в резултат на което възникват трудности при инсталиране на съдомиялна машина в завършена кухня.
 • В никакъв случай не свързвайте заземяващия контакт с тръбите за газ и вода. Заземяването трябва да бъде свързано към заземяващата шина на щита на апартамента. Относно, как да направите заземяване в апартамент разказахме в отделна статия.
 • Въздушната междина между стената и задната стена на оборудването трябва да бъде най-малко 5 см, което е напълно достатъчно за циркулация на въздуха.
 • Комплектът трябва да включва правила за свързване и визуална диаграма за конкретен модел. Трябва да разчитате само на нея, защото всички условия са чисто индивидуални, въпреки че имат много общо.
 • Използването на предпазители от пренапрежение (удължителни кабели) не се препоръчва, тъй като те много често причиняват авария и пожар. Ако не е възможно да донесете захранване по друг начин, препоръчително е да сте самостоятелно направете електрически удължителен кабел, Този метод за свързване на съдомиялната машина чрез удължителен кабел може да се използва като изключение.
 • Ако решите да поставите свободно стояща съдомиялна машина до печката, хладилника или фурната, донесете отделна линия към всеки уред от разклонителната кутия, за да не претоварите контакта, инсталиран близо до всички устройства.

Препоръчваме ви също да гледате визуална видео инструкция за правилната работа на съдомиялната машина:

Съвети за използване на съдомиялната машина

Ето цялата инструкция как да свържете съдомиялната машина към собствената си водоснабдяване, електричество и канализация. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас. Препоръчваме ви също да се запознаете големи неизправности в съдомиялната машинатака че в бъдеще да се запознаете с това как да ремонтирате оборудване у дома!

Видео преглед на инсталационните работи

Съвети за използване на съдомиялната машина

(18 гласа)
Зареждане...

Един коментар

 • Борис

  "Ако нямате водоснабдяване във вашата селска къща, все още можете да инсталирате съдомиялна машина. В този случай ще трябва да поставите резервоар с чиста вода на тавана. За работата на някои модели оборудване е достатъчно налягане от 0,1 MPa (посочено в паспорта), което ще се създаде при подаване на водата от височина 2-3 метра. "

  Това е грешка. 0.1MPa = 10m воден стълб, а 2-3m е само 0.02 - 0.03 MPa

  Отговарям

Добави коментар