Как да инсталирате сушилня на пералня?

Днес машините за сушене на дрехи набират все по-голяма популярност. Тези устройства могат при един подход да изсушат добре целия обем на измити вещи, докато само половината от целия обем е в състояние да измие машина. Не сте сигурни как сушилнята е инсталирана и свързана към мрежата? След това ще предоставим стъпка по стъпка инструкции за инсталиране и снимки на най-важните етапи на свързване към комуникациите!

Опции за монтаж

производители домакински уреди за дома имат в своя състав няколко вида машини за сушене на дрехи: изпускателни, кондензационни и с термопомпа. Свързването на сушилня от всеки тип има свои собствени характеристики, които се причиняват от принципа на работа на машините. Например, изпускателните модели произвеждат изсушаване чрез изпускане на въздух и влага във вентилационната система. Кондензационните продукти работят както следва: нагрятият въздух влиза в камерата с бельото, събира влага и преминава през инсталирания топлообменник. След това влагата се утаява в специална тава, която трябва да се изпразва след всяко включване. Що се отнася до машините с термопомпа, те всъщност работят по аналогия с предишната версия. Единствената разлика е, че влажният въздух не преминава през топлообменника, а през изпарителя.

В частни къщи и апартаменти най-често инсталират машини за сушене на отработени газове, които трябва да бъдат свързани с вентилация и електричество. Ако не е възможно да се отстрани каналът, се препоръчва да се свърже кондензационен модел, при който изводите за вода се правят или в тавата, или в канализацията. Помислете за две съществуващи опции за инсталация: за вентилация и за канализация, но първо ще поговорим за това как да инсталирате сушилня в стая.

Можете да видите функционалността на тези устройства във визуален пример за видео:

Преглед на технологиите на Bosch

Методи за разположение

Има няколко начина да инсталирате сушилня "направи си сам". В апартаменти и частни къщи може да извърши монтаж, както следва:

  • отгоре на пералня;
  • до „шайбата“;
  • в специална ниша или килер;
  • под плота.

Най-популярният вариант е да инсталирате сушилня на пералнята, която също се нарича „в колоната“. В този случай можете да спестите свободно място, което е особено вярно в малки едностайни апартаменти. За да инсталирате „сушилнята“ над пералнята в колоната, е необходимо да използвате специални крепежни елементи, които са включени в комплекта.

Монтажен комплектМонтажът е доста прост - на корпуса на шайбата са инсталирани антиплънки и специални капачки. След това тялото на сушилнята е прикрепено към капачките, краката са усукани и оборудването е настроено според нивото.Има и възможност за закрепване към стената с помощта на специални релси, но рядко се използва. Единственият важен момент е, че пералнята не трябва да е тясна (което означава сушилни вече), в противен случай стабилността на горния корпус ще бъде съмнителна.Поставяне на колони

Обръщаме вашето внимание на факта, че е строго забранено инсталирането на сушилнята в колона без крепежни елементи и елементи против накланяне. Първо, тези части предпазват пералнята от повреди от вибрации, и второ, придават стабилност на сушилнята, така че оборудването да не се преобърне отгоре надолу по време на работа.

На вашето внимание визуална инструкция за инсталиране на сушилнята на пералнята:

Как да инсталирате оборудването

По-проста опция за монтаж е до пералнята. В този случай ще се изисква повече пространство, но в същото време оборудването ще бъде по-стабилно и няма да има вероятност от отрицателно въздействие на сушилнята върху пералнята по време на работа. Най-често тази опция се използва в просторни къщи и апартаменти с голяма баня или отделна стая, например, гардероб или перално помещение. Инсталацията не е трудна, просто трябва да инсталирате калъфа на правилното място и развийте краката, така че оборудването да бъде поставено строго на ниво.Настаняване в близост

Ако просто правите ремонт в апартамента и мислите да инсталирате сушилня, можете предварително да направите ниша от гипсокартон. По-сложен, но удобен вариант е да направите специален шкаф за монтаж в колона. Препоръчваме да разгледате първата и втората идея в примерите за снимки:Ниша на кабинета Ниша за гипсокартонГотово място в апартамента

Е, последната опция за инсталиране е под плота или мивката. Ако размерите на оборудването са малки, защо да не спестите място и да инсталирате кутията в кухненския комплект? Тази идея е много популярна, освен това, ако сте избрали кондензационен модел, канализационната система ще бъде наблизо, което ще опрости връзката на сушилнята към канализацията.Поставяне под плота в кухнята

Свържете се с комуникации

Когато приключите с инсталирането на сушилнята в колоната, ще трябва да преминете към свързването й към вентилация или канализация, в зависимост от това какъв тип устройство сте избрали.

вентилация

Що се отнася до вентилацията, всичко е просто. От едната страна на кутията има вентилационен отвор, към който искате да свържете гъвкав канал. Монтирането се извършва със специална скоба, включена в комплекта. Вторият край на гофрирането трябва да бъде поставен или към централната вентилационна система, или до прозореца, ако няма такава система. Обръщаме вашето внимание на факта, че за огъване на гофрирането с 90за не се препоръчва, тъй като в този случай качулката ще работи на по-лош порядък. Опитайте да премахнете канала с минимални завои и завои.

Връзка с канали Заключението на гофрирането на улицата

Друг важен нюанс, който трябва да запомните, е, че ако сушилнята трябва да бъде свързана в помещение с висока температура, не е необходимо да се отстранява гъвкав канал през горната част, тъй като В този случай кондензът ще се събере и възпрепятства изхода на въздуха, както е показано на снимката. В този случай е необходимо да се обмисли друга опция, например да се направи дупка в стената срещу изхода от машината, така че секцията да е хоризонтална.

Забранена опция

канализация

Ако сте купили сушилня с кондензатор, можете да източите тавата с вода след всяко изсушаване или можете да улесните живота си и да свържете оборудването към канализацията. За последната опция за монтаж е предвиден специален отвор за източване, който е свързан към канализацията с обикновен маркуч. Връзката в този случай е подобна. свързване на пералня - Необходимо е само да изтеглите маркуча или веднага към канализацията, или временно към мивката / тоалетната.Канализация

електричество

Е, последната от комуникациите е електрическата мрежа на дома. За да свържете сушилнята към мрежата със собствените си ръце, можете да нарисувате отделна линия от разпределителната кутия или да използвате електрически контакт.Последната опция за окабеляване е по-логична за използване, защото мощността на домакинските уреди обикновено не надвишава 2,5 kW. Единственият нюанс, който трябва да вземете предвид, е, че контактът трябва да бъде заземен. В допълнение, електрическата мрежа, която обслужва сушилнята, трябва да бъде защитена от RCD и прекъсвач, за да се защити мрежата от претоварване и текущ теч, По правило има достатъчно свържете RCD на 16А и същата машина.Автоматизация в таблото за управление

Обръщаме вашето внимание на факта, че не трябва да свързвате в един и същи двоен изход и пералните и сушилните машини. При едновременната работа на двете устройства може да възникне претоварване на изхода и топенето му, което ще доведе до това късо съединение!

Това е цялата инструкция, върху която да инсталирате сушилнята и да го направите сами. Препоръчваме да използвате метода на инсталиране - в колоната над шайбата, за да не прекарвате просто квадратни метра от стаята! Както можете да видите, няма трудности при инсталирането, така че можете да направите всичко сами. В същото време цената на обаждането на съветника варира от 1500 до 4000, в зависимост от сложността на работата. Така че защо да плащате такава цена, ако можете да направите всичко сами?

Подобни материали:

Преглед на технологиите на Bosch

Как да инсталирате оборудването

(21 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар