Правила за инсталиране на антената на покрива на къщата

В разцвета на сателитната и кабелна телевизия, особено за гражданите, живеещи в жилищни сгради, въпросът за инсталирането на телевизионна антена на покрива почти не възниква. Този проблем все още е важен за организирането на телевизионно излъчване в страната или в частна къща извън града. Сателитната телевизия е скъпо нещо, не всеки човек ще си позволи да харчи значителни пари за закупуването на сателитен телевизионен приемник като опция за лятна резиденция, следователно, ще бъде рационално решение да закупите аналогов приемник и да го оправите със собствените си ръце. В тази статия ще разкажем на читателитеour.electricianexp.com как да инсталирате антена на покрива на частна къща.

Опции за монтаж на антената

След закупуване на антената, преди монтажа е необходимо да се уверите, че разполагате с хардуера и предварително обработете резбовата му част с литол или машинно масло, в краен случай - силиконова грес или WD-40. Ако решите да инсталирате активна антена, за да предотвратите окисляване на контактните точки, се препоръчва след завършване на кабелната връзка към електронната платка да я запечатате с водоустойчив силикон.

В зависимост от мощността и посоката на телевизионния сигнал се взема решение за местоположението и височината на антената. На практика две опции са най-популярни: на фасадата на къщата и на покрива. Помислете и за двете инсталационни технологии.

На фасадата на къщата

Най-простият и по-малко времеемък вариант. Можете сами да инсталирате телевизионна антена на фасадата без никаква помощ, но този метод има значителен недостатък. За да се гарантира надеждно приемане, сигналът на най-близкия ретранслатор трябва да бъде с такава мощност, че приемащото устройство не трябва да се повдига високо. Изборът на тази опция за инсталиране ограничава материала и декорацията на стените на къщата. Невъзможно е да се монтира на сайдинг и е много проблематично върху зидарията от газобетон. Идеалният вариант за инсталиране на антената върху фасадната стена е случаят, когато тя е направена от тухла или дърво. При извършване на инсталацията разстоянието между крепежните елементи трябва да се поддържа на разстояние не повече от 1,5 метра. Препоръчително е да използвате анкерни болтове или самонарезни винтове като фиксиращ материал.

Схема за монтаж на мачтата на фасадата

  1. Приемно антенно устройство.
  2. Метална тръба или дървена греда
  3. Скоба.
  4. Закрепващ болт (самонарезен винт).

Примери за снимки на инсталация на приемник на сигнал на фасадата:

Инсталиране на телевизионна антена на фасадата

Телевизионна антена над прозореца

Видеото по-долу демонстрира как да инсталирате приемно антенно устройство на фасадата на къща:

Между другото, около как да си направим антена за телевизор, разказахме в отделна статия. Простите инструкции ще ви помогнат да спестите пари и в същото време да сглобите най-простата версия на приемника на сигнала!

На покрива

Най-често срещаният начин за инсталиране на телевизионни антени.В зоната на надежден прием, когато няма нужда да повдигате антената на голяма височина, тя може да бъде фиксирана върху дървена греда с малка дължина. В противен случай ще трябва да инсталирате приемащото антенно устройство на мачтата, като за този случай в комплекта на антената са предвидени специални клипове.Височината на мачтата може да достигне няколко метра, може да бъде направена от масивна метална тръба, кръгла или профилна секция, да бъде вариант на екипния или телескопичен дизайн. Най-приемливият и удобен се счита за телескопична мачта.По време на работа антената трябва да бъде спусната за поддръжка или подмяна на електронната платка; телескопичният дизайн ще позволи това да се направи без затруднения. Цялата работа може да се извърши независимо, без да се включват допълнителни хора, които да помогнат.

Методи за монтаж на мачтата

Има няколко начина за монтиране на мачтата на телевизионната антена на покрива на къщата:

Метод 1 Монтиране със скоби към тухлена коминна тръба и вентилация. Монтажът се извършва с помощта на скоби със скоби, които са прикрепени към стената с анкерни болтове.

Коминен приемник

Къде: 1 - мачта; 2 - рамо с яка; 3 - тухлен комин и вентилационна тръба; 4- анкерна болт; 5 - външна антена.

Метод 2 Монтаж на мачтата на тавана с закрепване към конструктивните елементи на покрива.

Монтиране на мачтата върху таванната плоча

1 - приемащо антенно устройство; 2 - мачта; 3 - яка за закрепване на мачта към дизайн на покрив; 4 - греда с греда.

В този случай основата на мачтата трябва да бъде инсталирана на таванната плоча на тавана на къщата. Мачтата е прикрепена с яка към дървената покривна конструкция, за тази цел е най-добре да се използва гредоред.

Метод 3 Монтиране на мачтата с опори с помощта на стрии. Ако не е възможно да фиксирате мачтата към покривните конструкции, можете да използвате нейното закрепване с помощта на скоби, изработени от тел или стоманен кабел. За да направите това, е необходимо да оборудвате мачтата с очи, разположени в горната част на структурата на мачтата.

Провеждане на кабели

След инсталирането на приемащата антена е много важно кабелът да е фиксиран правилно и сигурно. Той трябва да бъде положен и фиксиран така, че да се сведе до минимум ефектът от плъзгане на вятъра върху него от покрива на снега и потоците от дъждовна вода. Кабелът се монтира равномерно по цялата дължина на мачтата с помощта на скоби на стъпки от 50 сантиметра, след това се полага по гребена на покрива и се спуска надолу в областта на прозореца, през който ще бъде вкаран в къщата. В този момент кабелът трябва да бъде фиксиран със скобата. Първо, в рамката на прозореца е необходимо да се пробие дупка с диаметър, малко надвишаващ размера на проводника. За да се предотврати навлизането на валежи през пролуката в дупката, тя трябва да бъде пробита с подходящ наклон, по-добре би било, ако е възможно да се запечата с водоустойчив силикон. Не забравяйте да наблюдавате леко провисване на кабела преди да влезете в рамката, това е необходимо, за да компенсирате топлинното разширение.

Полагане на антенния кабел през прозореца

Полагането трябва да се извършва внимателно, като се спазват установените технически изисквания. Радиусът на огъване на кабела не трябва да бъде по-малък от пет от неговите диаметри, налагайки монтажни скоби, за да се избегне смачкване на обвивката.

заземяване

Трябва ли да заземя външната антена? Теоретично, ако няма мълния в градината, това е мярка за безопасност. Когато светкавица удари, заземено антенно устройство ще работи в светкавичен проводник, спасявайки телевизора от огън. В същото време експертите са на мнение, че няма специална нужда от заземяващи антени, като се има предвид, че повечето хора не гледат телевизия по време на гръмотевична буря, като същевременно изваждат щепсела на кабела от жака на антената.

Заземителна схема на телевизионната антена и мачтата:

Заземяване на покрива на частна къща

Защита от мачти от мълнии

за как да накарате гръмоотвод направете сами Разговаряхме в отделна статия. Инструкции за монтаж на заземяващия контур в къщата Той също беше подробно описан по-рано.

Сега знаете как да инсталирате антена на покрива на частна къща. Надяваме се, че нашата стъпка по стъпка инструкция, със снимки и видео примери, беше полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар