Правила за инсталиране на вграден хладилник в кухнята

Хладилникът, който е неизменен атрибут на всяка съвременна кухня, може да има дизайн на самостоятелно устройство или вграден в кухненски комплект. В последния случай след покупката е важно правилно да се подходи към въпроса за монтирането на кутията в шкафа, като много често на този етап възникват трудности. След това ще ви кажем как правилно да инсталирате вградения хладилник със собствените си ръце.

Изисквания за инсталиране

В случай, че хладилникът е проектиран като вграден, инсталирането му се извършва в специален калъф, който е част от комплекта кухненски мебели и е направен в същия стил. От предната страна кутията е снабдена с входна врата, която обикновено е механично свързана с вратата на хладилника, тоест при отваряне на кутията се отваря вграденият хладилник. Има по-прости модели калъфи за моливи, чиито врати се отварят независимо от това какво има вътре в устройството. В такова изпълнение корпусът се определя като частично вграден. Помислете за няколко важни точки, с които трябва да се справите, когато инсталирате самостоятелно.

Монтаж на интегрирани кухненски уреди

Първо, нека поговорим за дизайна на калъф за молив (шкаф) или ниша. Този продукт може да бъде част от комплект кухненски мебели, може да бъде направен по поръчка или направен независимо. Във всеки случай, дизайнът на калъфа за молив трябва да осигурява отделяне на топлина от работния блок, за което трябва да бъдат изпълнени следните условия:

 1. Монтажът се извършва така, че между горната, долната и страничната стена на шкафа и хладилника има празнина от няколко сантиметра, за да се осигури нормална циркулация на въздуха.
 2. Задната страна на калъфа за молив (шкаф) трябва да е отворена.
 3. В долната част на шкафа трябва да бъде осигурен рафт, оборудван с вентилационни отвори.

Минимални клирънс

Сега нека поговорим къде да инсталирате вградения хладилник. По този въпрос трябва да се ръководите от общите правила за поставяне, както са предписани от ръководството за инструкции за хладилния агрегат. Ако корпусът е вграден, трябва да бъдат изпълнени следните изисквания:

 • Кутия за молив (шкаф) трябва да бъде поставена по такъв начин, че инсталирането на хладилника в шкафа да гарантира, че има разстояние от няколко сантиметра между гърба на уреда и стената на помещението.
 • Избраното разположение трябва да гарантира безпрепятствено отваряне на вратите до максималния ъгъл.
 • Отворената задна част на шкафа не трябва да е в съседство с радиатори или други източници на топлина.

Снимката по-долу показва външния вид на вградения хладилник, разположен в кухнята:

Вградени уреди в кухнята

Основна връзка

Преди да инсталирате комплекта мебели в кухнята, трябва да решите къде ще бъде свързан вградения хладилник.Най-добре за тази цел е да инсталирате отделен електрически контакт с заземяващ контакт, ако е необходимо, да инсталирате проводниците от електрическия панел или разклонителната кутия. Сечението на проводника трябва да бъде избрано в съответствие с електрическата мощност на натоварване. Ако е монтирана група контакти и се планира инсталирането и свързването на няколко електрически уреди, например вграден хладилник, котлон и фурна, тогава при избора на напречното сечение на захранващите проводници трябва да се вземе предвид общата им мощност. Местоположението на изхода (или изходите) е най-добре избрано, за да не заемат откритите части на стената и в същото време да се осигури достъпност. Например, удобно е да инсталирате гнезда под плота, където те няма да се намесват, а оборудването може лесно да се изключи по време на поддръжката му.

Диаграмата по-долу показва оптималните места за инсталиране на търговски обекти в кухнята:

Диаграма за окабеляване на кухнята

Обща процедура за инсталиране

По-долу е даден алгоритъм на действията, които трябва да извършите, за да инсталирате сами вградения хладилник.

 • Ако говорим за подмяна на използван агрегат с нов, внимателно го разглобете и извадете стария корпус на оборудването от шкафа.
 • Разопаковайте новото устройство, разглобете транспортния хардуер. Разбира се, че при избора на нова единица се вземат предвид вътрешните размери на шкафа, точките на закрепване на вратите на хладилника съвпадат с фасадата, ако са предвидени.
 • Преди да инсталирате и свържете устройството към захранването, извършваме щателна проверка. След като завършим тестова връзка с мрежата, се уверяваме, че вътрешната верига на устройството работи, двигателят работи тихо и гладко.
 • Ако разположението на шкафа е такова, че посоката на отваряне на вратата трябва да се промени, пантите на вратите се монтират от желаната страна.
 • Инсталираме вградения хладилник на място. На този етап, за да осигурите оптимални условия за работа на устройството и безшумната му работа в бъдеще, трябва да използвате нивото. Строго вертикалната инсталация на устройството се постига чрез завъртане на регулиращите болтове, разположени в долната част на корпуса.
 • Понякога, за да фиксирате калъфа в правилното положение, е необходимо да инсталирате малки уплътнения с пяна с подходяща дебелина, които могат да бъдат дискретно поставени в пролуките между стените на хладилника и шкафа, по-близо до задната му страна.
 • След това може да се извърши инсталирането на предния панел на шкафа. В същото време се извършва монтаж на всички предоставени монтажни продукти, проверява се работата на вратите и стабилността на цялата конструкция.
 • Това е последвано от връзка към електрическата мрежа и окончателна проверка на оперативността на продукта.

В заключение бих искал да добавя, че изборът в полза на монтажа самостоятелно е оправдан само ако имате определени умения, тъй като спестявайки разходите за работа, можете да загубите много повече.

Видеото ясно показва как да инсталирате вградения хладилник в шкафа:

Това е цялото стъпка по стъпка ръководство за инсталиране. Както можете да видите, инсталирането на вграден хладилник е доста проблемно и изисква известни знания.

Ще бъде полезно да прочетете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Александър

  Добре дошли! Благодаря ви много за инсталационното видео. Има ли фасадни размери в ръководството на хладилника? Ако не, как да ги изчислим? Къде мога да получа такава информация.

  отговор

Добавете коментар