Как да се справим с ниско напрежение

Слабото напрежение в електрическата мрежа е много сериозен проблем, който най-често се появява с настъпването на студено време. Ако сте изправени пред факта, че гнездата имат напрежение от 200 Волта или по-малко, тогава трябва да намерите причината за неизправността възможно най-бързо, тъй като това е изпълнено не само с неправилна работа на домакински електрически уреди, но и с тяхната повреда. Домакинските уреди с моторно натоварване (хладилник, фризер, климатик, пералня) са най-податливи на отрицателните ефекти на прекомерно ниското напрежение. В тази статия ще ви кажем защо може да има ниско напрежение в мрежата и къде да се обадите в случай на този проблем.

По-малко от 160 волта на линия

Основните причини за неизправността

На първо място, разгледаме накратко защо напрежението в мрежата може да бъде по-ниско от допустимите стойности (според ГОСТ 29322-2014), след което обмисляме какво да правим във всеки от горните случаи. И така, основните причини за ниско напрежение в частна къща или апартамент са:

 1. Недостатъчно напречно сечение на входния кабел, разклонен от главния електропровод до вашия корпус.
 2. Лоша връзка на място разклонителни проводници от електропровода
 3. Неправилно избрано напречно сечение на проводници, шини за свързване на защитни устройства и разклоняване на кабелни линии, ненадежден контакт на връзките във входното разпределително табло.
 4. Претоварване на трансформатори в обслужваща подстанция.
 5. Недостатъчно напречно сечение на главния електропровод.
 6. Фазов дисбаланс - натоварването на всяка фаза на трансформатора е неравномерно (например една фаза е претоварена, останалите са недотоварени).
 7. Несигурен контакт или нулева почивка на захранващата линия. В случай на нарушаване целостта на контактната връзка на неутралния проводник на главния електропровод или при пълното му счупване, в мрежата ще се наблюдава значителен дисбаланс на напрежението: някои потребители ще изпитат прекомерно високо напрежение, други - под приемливи стойности.

Това са най-честите причини за много ниско напрежение в мрежата на частни къщи и апартаменти. Както разбирате, първите 3 причини се отнасят само за вас и ще трябва да решите проблема сами. Що се отнася до най-новите ситуации, те трябва да бъдат адресирани колективно със съседите, като пишат жалби до съответните органи. След това ще ви кажем какво да правите за себе си усилване на напрежението и къде да се обадя, за да може причината за неизправността да бъде отстранена от висшите органи.

Начини за решаване на проблема

За да изброим причините за слабото напрежение в мрежата, ще разгледаме и методи за отстраняване на проблеми.

Първото нещо, което трябва да проверите е дали има слабо напрежение в съседите или дали ниско напрежение присъства само във вашия район. Ако се оказа, че в съседните къщи (или апартаменти) няма проблеми, започваме да търсим проблем в окабеляването на дома.

Първо трябва да изключите прекъсвача на входната верига и да измерите входното напрежение: на клемите на прекъсвача, където е свързан входният захранващ кабел. Ако в този момент вече е под нормата (съгласно GOST 29322-2014 (IEC 60038: 2009) ± 10% от номиналната стойност - 230 волта, т.е. 207-253 V), тогава е необходимо да се свържете с електрозахранването, тъй като проблемът може да бъде в мрежата за доставка (причини - стр. 4-7). Можете да прочетете повече за допустимите отклонения на напрежението в статията: https://our.electricianexp.com/kakoe-otklonenie-napryazheniya-v-seti-schitaetsya-predelnym.html.
Снимка на табло за дома

Според горното може да има 3 причини, ако напрежението е ниско само за вас. Започнете отстраняване на проблеми, като проверите свързващ прекъсвач, Ако горната скоба има лош контакт с жицата, това може да е причина за слабо напрежение. Визуално проверете кутията на машината, ако тя е стопена (както на снимката по-долу), е необходимо да я замените. След това не забравяйте да свържете правилно новия прекъсвач - затегнете добре проводниците в скобите.

Също така обърнете внимание на напречното сечение на проводниците и шините, използвани в разпределителното табло за свързване на защитни устройства и разклоняване на линиите на окабеляването - то трябва да съответства на товара, който протича през определен участък от електрическата верига.
Разтопено тяло

Правилно ли е свързаната машина и няма видими повреди? Уверете се, че напречното сечение на входящия проводник е достатъчно, за да могат потребителите да работят във вашата къща или апартамент. за как да се изчисли напречното сечение на проводник по мощност казахме в съответната статия. Факт е, че при недостатъчно напречно сечение на проводниците, напрежението спада, когато се свърже повишено натоварване.

Ако напречното сечение на кабела за домашно окабеляване е достатъчно, проверете как се прави разклонението на линията от багажника до вашия вход. Ако е така завъртете, тогава може да се каже с голяма увереност, че ниското напрежение в къщата се дължи на некачествени разклоняващи се проводници. При лош контакт съпротивлението в проблемната област се увеличава, което води до намаляване на напрежението. Дори ако клонът е направен със специални скоби, проверете и тях (състояние на корпуса). Можете също да проверите скобите, като свържете товара - ако той започне да искри на това място или ако кутията на скобата започне да се нагрява - трябва да замените продукта.

Клон за тел

Нещата са по-лоши, ако ниското напрежение в електрическата мрежа не е по ваша вина, а на доставчика на електроенергия. Всъщност отстраняването на проблема в този случай е доста трудно. След това ще ви кажем накъде да се обадите и да се оплачете, за да разрешите проблема, а сега ще предоставим мярка, която ще помогне за увеличаване на напрежението в домашната електрическа мрежа.

Вероятно знаете кое е най-доброто свържете стабилизатора, което може да увеличи стойността от 140-160 волта до необходимите 220. От личен опит мога да кажа, че това е най-добрият вариант за отстраняване на проблеми най-често напрежението е ниско през есенно-зимния сезон поради използването на електрически нагреватели. Стабилизаторът не е толкова скъп и може да защити вашите домакински уреди дори когато преуморакоето също е много важно. Ако имате пари, препоръчваме и закупуване на непрекъсваемо захранване, което по време на спад на напрежението може да премахне проблема, защото Офлайн ще доставя електричество. Аварийните захранващи системи от 140 волта работят, което е чудесно в нашия случай. Единственият недостатък е високата цена. За модела ще трябва да се плати мощност от 5 кВт поне 35 хиляди (цена за 2019 г.).

Предвид цената на стабилизатора и факта, че при прекалено ниско напрежение (под работния обхват на стабилизатора на напрежението) той може бързо да се провали, така че преди да го закупите, е по-добре да се свържете с доставчичната организация, за да решите този проблем. Освен това причината може да е в аварийна ситуация - нарушаване на контактната връзка на неутралния проводник на тръбопроводната линия и това е изпълнено с още по-голям дисбаланс на напрежението в случай на пълно прекъсване на нулата.

Аварийна енергийна система в страната

Стабилизаторът е показан във видеото:

Някои експерти също препоръчват борбата с ниското напрежение в електрическата мрежа с помощта на трансформатори или допълнително заземяване, но ние ви съветваме да избягвате подобни мерки. Факт е, че последствията от подобни манипулации могат да бъдат разочароващи - пренапрежение до 300 волта или късо съединение на мрежата!

Къде да се обадя и да се оплача

Когато причината за малкото напрежение е недостатъчно напречно сечение на главната преносна линия или слабата мощност на трансформатора в подстанцията, нещата са по-лоши. Милиони са необходими за обновяване на подстанцията и електропроводи, така че жалбите нямат ефект, дори и да са писани от години. Въпреки това, вие сте длъжни да заявите, че сте недоволни от качеството на електроенергията, за да изместите въпроса за реконструкцията от място.Писане на колективна жалба

Ако не знаете къде да се обадите и напишете жалба с ниско напрежение, препоръчваме ви да прочетете следния списък:

 1. Напишете писмено оплакване до енергийната компания.
 2. Ако в рамките на 30 дни след регистрацията на жалбата, която сте написали, не се предприеме действие, прокуратурата ще помогне за привличане на продажби на енергия, с които също препоръчваме да се свържете.
 3. Rosprotrebnadzor.
 4. Администрация на града (област или село).
 5. Енергиен надзор.
 6. Обществена камара.
 7. Съдебна зала.

Обръщаме вашето внимание на факта, че всички тези органи имат свои официални сайтове, които не е трудно да се намерят в Интернет. Изобщо не е необходимо да се мотаеш около стените и да стоиш на линии, достатъчно е само да напишеш на съответния орган по пощата, че имаш ниско напрежение в мрежата и че вече си се опитал да решиш проблема с енергоснабдяването. Ще бъде по-добре, ако представите всички доказателства в имейла.

Друг полезен съвет е, когато пишете колективна жалба за продажби на енергия, вижте GOST 29322-2014 (IEC 60038: 2009), според който отклонението от 230 волта не трябва да надвишава 10%.

Надяваме се, че сега знаете какво да правите с ниско напрежение в мрежата, къде и на кого трябва да се оплачете, така че да се елиминира неизправността! Още веднъж обръщаме внимание на факта, че процесът на разрешаване на конфликта с доставката на енергия може да отнеме много време, така че веднага трябва да закупите стабилизатор, така че всички домакински уреди в къщата да не изгорят.

Ще бъде интересно да прочетете:

(33 гласа)
Зареждане...

15 коментара

 • Иван

  Подобен проблем имаме и в вилното селище. Когато започнаха да търсят решения, спряха да купуват стабилизатор. Те взеха стената, окачена във вестибюла, за да не се намесват щраканията. И между другото, цената е дори много разумна, взехме 9 кВт за 19691 г., изглежда, компанията rucelf, годината работи всичко ок, живеем тихо, забравихме за ниското напрежение.

  Отговарям
 • Анна

  При нашите съседи в къщата напрежението е 140 през деня и 138 през нощта. Стабилизаторът не помага, тъй като се изправя от 150. Съседите са отрязани.

  Отговарям
  • Александър

   Така че resanta обикновено не е устройство, като заваръчните машини и останалите,!

   Отговарям
   • пластя

    Хангар 10x18 mt, заварен от resant и все още не е хвърлен

    Отговарям
   • Алекс

    Нормално напрежение, много по-добро, отколкото когато мрежата 202-207 V.

    Отговарям
  • Игор

   Купете стабилизатор на напрежение. SPN

   Отговарям
 • Андрю

  С такова напрежение 138-140 волта е необходимо да поставите палатка в Energosbyt, напрежението им е нормално и да поставите пералня с хладилник до палатката

  Отговарям
 • Антонина

  Четвъртата "Резанта" изгоря вчера. Апартаментът е здрач !!!! Дори е невъзможно да се вземат показания от измервателния уред; той беше смаян от такова напрежение. Обжалванията до различни органи не помогнаха !!! GUARD !!!!!

  Отговарям
 • победител

  Добър ден. За какви стабилизатори говорите, трансформаторите в мрежата нямат достатъчно напрежение и ние таксуваме пари за ток и плащаме за 220-230 волта, но те просто не ни го доставят, тоест се оказва, че Енергосбит открадва парите от нас, които плащаме за ток за 220 -230 волта

  Отговарям
  • Владимир

   Виктор! (28.01.2019 г. на 16.01.). Ние плащаме на Energosbyt за консумирана мощност, а не за мрежово напрежение 220V-230V.Например, ако вашето номинално напрежение на мрежата е подценено, консумацията на енергия е намалена, тоест няма "кражба".

   Отговарям
   • Александър

    Това е така, но за да се намали напрежението, електрическите уреди трябва да работят по-дълго, за да постигнат желания резултат. И съответно потреблението на броя на киловата се увеличава. Например, разделянето на 220 бързо охлажда помещението и след това само поддържа температурата. Когато напрежението падне, той работи непрекъснато с пълна мощност. В резултат на това ние плащаме за това и рискови инструменти.

    Отговарям
   • Майкъл

    Интересно ... според вас се оказва, че като цяло стандартите за захранване с напрежение не се вземат предвид. Това е 220 волта + - 10% според условията на договора с енергоснабдителното дружество - това просто ли е ...? С намалено напрежение продължителността на консумацията на ел. енергия и следователно разходите са завишени. Не сме задължени да купуваме стабилизатори за нашите пари поради некачествена поддръжка на електрически мрежи, защото сме сключили Споразумение, в което са посочени всички условия. Обратната страна обаче не отговаря на тези условия и трябва да носи отговорност за нарушения на условията на Споразумението.

    Отговарям
    • Admin

     да, и те също трябва да компенсират щетите в случай на повреда на оборудването и пожари в резултат на нулево изгаряне. Но изведнъж има „проблем от ваша страна“

     Отговарям
   • максима

    О, закон забравих? С намаляване на захранващото напрежение консумираният ток нараства с постоянна мощност и затова броячът ни отчита повече. И като цяло ние, потребителите на електрическа енергия, преплащаме от 2-3 до 10-15%. Който е длъжен да възстанови тези разходи. При средна консумация на селска къща ~ 350-500 кВт / ч. Надплащането ще бъде от 40 до 300 рубли / месец. И колко на година? Това е ...

    Отговарям
    • Admin

     Законът на Ом забрави ли? Токът е пряко пропорционален на напрежението и обратно пропорционален на съпротивлението.
     Постоянната сила на какво? нагревател? Не, тогава ще се консумира по-малко енергия. Превключване на захранвания - тогава ще се консумира същата мощност. Двигател? - зависи от режима на работа, но трябва да е голям. Съвременните броячи също вземат предвид величината на напрежението в мрежата, а не само тока.
     Следователно този въпрос не е толкова прост. И законът на Ом не взема предвид властта, както беше.

     Отговарям

Добави коментар