Какво е супресор на пренапрежение?

За да се създадат условия за безпроблемна и дългосрочна експлоатация на огромна маса електрическо оборудване, използвано както в промишлеността, така и в ежедневните дейности, първо е необходимо да се осигури безопасен метод за доставка и стабилност на параметрите на електричеството. От особена опасност за електрическите потребители е кратковременното многократно превишаване на стойността на номиналното напрежение в електрическата мрежа. В електротехниката това явление е известно като преумора, Като правило причината за неговото проявление е въздействието върху електропроводите на гръмотевични бури или превключване на процеси вътре в електрическа инсталация. Възникващите импулси с високо напрежение могат трайно да повредят скъпото оборудване, да причинят пожари и експлозии. За да се предпазят от възникващи стойности на пиково напрежение, се използват специални устройства с високо напрежение, пренапрежители, принципа на работа и целта на които ще разгледаме по-нататък.

уговорена среща

Агрегаторите са предназначени за защита на електрически уреди и оборудване от въздействието на импулси от високо напрежение. Поради простотата на дизайна и надеждността, те се използват широко в областта на енергоснабдяването. Тези защитни устройства замениха остарелите, много обемисти клапанни разрядници. За разлика от своите предшественици, принципът на работа на ограничителя е да не се използват искрови пропуски. Нелинейните резистори, изработени от материал на базата на цинков оксид, се използват като основен работен елемент в отворите.

приспособление

Основният и основен елемент от това, от което се състои супресорът на пренапрежение, е варистор, който действа като нелинейно променлив резистор. В структурно отношение отворът се състои от варистори, поставени в корпус, изработен от порцелан или високоякостен полимер. Конструкцията на ограничителя е направена, като се вземат предвид условията, осигуряващи експлозивна безопасност в случай на токове късо съединение, В зависимост от предназначението и мястото на инсталиране, отворът може да бъде направен в различни версии. За ограничителите, използвани за защита на електропроводи и оборудване на промишлени съоръжения, на капака на корпуса е осигурен контактен болт за свързване към мрежата, основната плоча е изолирана от контакт с заземяващия комплект.

Дизайн на арестатор

Устройствата, предназначени да предпазват от върхови пренапрежения на електрическото домакинство на апартамент или селска къща, са много компактни, имат атрактивен дизайн и също са оборудвани с устройство за монтиране на din Rail, В зависимост от категорията на сложност те могат да бъдат оборудвани с индикация за режимите на работа и дистанционното управление.

Устройството на модулен супресор за пренапрежение е показано на снимката:

когато:

 1. жилище
 2. предпазител
 3. Сменяем модул на варистор
 4. Индикатор за износване на модул варистор
 5. Зарязване на скобите

Принцип на работа

Принципът на работа на разрядника се обяснява с нелинейния характер на характеристиките на токовото напрежение (CVC) на варисторите. За тяхното производство се използва материал, при който цинковият оксид се използва в смес с оксиди от други метали. Поради състава на тази смес, колона, сглобена от варистори, представлява комбинация от паралелни и последователни включвания на p-n преходи, което определя характера на характеристиките на токовото напрежение на нелинейните ограничителни резистори.

Когато характеристиките на напрежението на мрежата съответстват на номиналните стойности, ограничителят е в непроводимо състояние. Големината на тока във варисторите има оскъдни стойности и се обяснява с капацитивен характер. Когато в мрежата се появи импулс на напрежение, чиято стойност може да доведе до срив на изолацията на електрическото оборудване, във веригата на нелинейните резистори на разрядника ще възникне значителен токов импулс, в съответствие с техните характеристики на токово напрежение. В крайна сметка това намалява количеството пренапрежение до параметри, които са безопасни за безпроблемна работа на оборудването. Когато напрежението в мрежата се нормализира, разрядникът отново се връща в непроводим режим.

Видове арестатор

Дизайнът на защита от пренапрежение, предлаган от производителите на енергийни инженери, е много разнообразен, те се отличават със следните характеристики:

 1. Вид изолация (порцелан или полимер).
 2. Конструктивно изпълнение (една или няколко колони).
 3. Величината на работното напрежение.
 4. Местоположението на ограничителя.

Ако говорим за пренапрежаващи устройства, инсталирани на DIN шина, тогава устройствата първоначално се разделят на еднофазни и трифазни. В допълнение, модулен отводник (те SPD), са разделени на три основни класа: B, C и D. Ограничители за клас B са инсталирани на входа на сградата, C - директно в разпределителното табло на апартамента или къщата, D - за отделно оборудване, което трябва да бъде защитено от смущения, ако не могат да се справят с него Отказ от клас B и C. Можете да научите повече за модулните пренапрежения от видеото:

Технически спецификации

 1. Максимално действащо напрежение. Под тази концепция е необходимо да се разбере величината на най-голямата стойност на стойността на напрежението, при която ограничителят е в състояние да поддържа своята работоспособност без ограничение във времето.
 2. Номиналното напрежение е еквивалентно на стойността, която арестаторът може да издържи за 10 минути.
 3. Ток на проводимост. Големината на тока във веригата на нелинейни резистори през периода на излагане на номиналните стойности на приложеното напрежение. По правило той има оскъдна стойност.
 4. Номинален разряден ток. Параметър, който определя класификацията на ограничителя при светкавични условия.
 5. Прогнозен превключващ ток на пренапрежение. Текуща стойност, която определя класификацията за превключване на пренапрежения.
 6. Текуща пропускателна способност. Стойността е еквивалентна на класа на линейния разряд.
 7. Устойчивост на късо съединение. Категорията на способността на арестатора да издържа на токове на късо съединение, като в същото време поддържа целостта на задържането.

Защитата на електрическите съоръжения на административните сгради, жилищните сгради и предприятията е възложена на съответните служби на енергийните компании и задължение на собственика на жилището е да защити дома си от нежеланите последствия от мълнии. В момента този проблем се решава просто. Специализираните магазини предлагат богат избор от пренапрежаващи устройства с различна степен на сложност и ценови диапазон.

Фигурата по-долу показва връзката на защитното устройство към еднофазна мрежа и символа на диаграмата. Не е трудно да свържете потискател на пренапрежение към домашната електрическа мрежа, но е по-добре да поверите на специалиста да извърши тази операция, ако нямате опит в електрическата работа.

И накрая, препоръчваме ви да гледате видеоклип, на който графично са разгледани дизайна и принципа на работа на нелинейните пренапрежаващи устройства:

Така разгледахме устройството, целта и принципа на работа на потискащия пренапрежение. Както можете да видите, има различни видове и дизайни на тези устройства, така че можете да изберете правилната опция за вашите собствени условия на приложение.

Ще бъде интересно да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • BBB

  видеоклипът не е описан напълно правилно, разрядникът не предпазва от фазов дисбаланс, за това има реле за напрежение

  отговор

Добавете коментар