Съвети за избор на UPS за домакински уреди

Непрекъсваемо захранване, UPS или непрекъсваемо захранване - оборудване, което ви позволява да защитите домашните уреди: LCD панел, LCD телевизор, пералня, хладилник и дори газов котел от пренапрежения на електрозахранването, както и да запазите работата си на компютъра си, което означава да спестите време и нерви , Но не е достатъчно само да закупите защитно устройство, трябва да изберете модел, който да отговаря на технологичните условия на употреба. В тази статия ще разкажем на читателитеour.electricianexp.com как да изберем UPS за къщата по отношение на мощност, работно време и други параметри.

Вид изпълнение

Необходимо е да се определи какви проблеми с електричеството възникват най-често. Ако това са чести прекъсвания, тогава просто изберете и инсталирайте излишен UPS. Това е напълно достатъчно за запазване на документи, преминаване на игри, работа с програми и правилно изключване на компютъра.

Режим UPS

Недостатъкът на този сорт е липсата на стабилизиращо устройство. В резултат на това при преминаване към резервно захранване възниква кратък прекъсване на захранването. Ето защо е важно да изберете висококачествени модели, тъй като те са оборудвани с кондензатори с достатъчен капацитет, а вредата от краткотраен прекъсване на тока е сведена до минимум. В същото време средната цена на резервното непрекъсваемо захранване през 2017 г. е около 4500.

Ако в допълнение към прекъсванията на електрозахранването, чести напрежения в апартамента, по-добре е да изберете линейно-интерактивен UPS. Причината е, че резервните модели са нестабилни към напрежения, поради които устройството за съхранение страда, често ще трябва да се променя. Това се дължи на допълнителни финансови разходи.

Линеен интерактивен модел

Недостатъкът на линейно-интерактивния UPS е създаването на мрежови смущения, които се пускат в обществената електрическа мрежа. Недостатък на това разнообразие е високото ниво на шум по време на работа. Това е приблизително 40-50 dB, така че ако искате да изберете UPS за домакински уреди в спалнята, заобикаляйте тази опция.

Има и друг вид непрекъсваемо захранване - онлайн. Захранването на устройствата се извършва директно от зарядното устройство, батерията. Това е 100% гарантирано, че няма неочаквани пренапрежения на електрозахранването и смущения в мрежата. Изборът на такова непрекъснато устройство е свързан със значителни финансови разходи. Заедно с това потребителят получава следните недостатъци:

 1. Ниско ниво на ефективност поради системата за преобразуване на двойно напрежение. Най-просто казано, този тип е по-нисък от другите двама по сила.
 2. Бързо износване на устройства за съхранение, батерии.

Устройство за двойно преобразуване

Очевидно линейно-интерактивният UPS е най-добрият избор, тъй като никой не е в безопасност от внезапни пренапрежения. Те могат да доведат до пълна загуба на чувствителни домакински уреди, електрически уреди и домашен компютър. Препоръчва се да изберете линейно-интерактивен сорт както за офис, така и за домашна употреба.Това е оптималната цена през 2017 г., която варира от 3300 до 1500, както и набор от функционалност.

Отделно може да се разграничат различни непрекъсваеми захранващи блокове, които са инсталирани на газов котел. Това е необходимо, за да се гарантира работата на циркулационните помпи. Без тях циркулацията на водата в системата е невъзможна и съответно работата на котела.

За правилно изберете UPS за газов котел, трябва да се запознаете с неговите технически характеристики, по-специално с индикатора на токовете на натиск и мощността на помпите. По отношение на мощността непрекъсваемото захранване трябва да надвишава 2,5 над горните показатели. За да се гарантира дългосрочната работа на газовия котел, е необходимо да се купуват модели, които ви позволяват да свържете допълнителни батерии. Най-добре е да изберете он-лайн непрекъсваем за такива цели.

мощност

Важен критерий за избор е капацитетът на UPS. Измерва се във волтови ампери, обозначени с VA. За да преведете по-често срещания им индикатор за ватове, трябва да умножите волтови ампери с 0,6. Полученият резултат е максималната обща мощност на оборудването, която може да издържи непрекъсваемото захранване, защото чрез него напрежението се подава към устройства и оборудване. Например, за компютър трябва да изберете непрекъсваемо захранване с индикатор най-малко 500 VA.

По капацитет UPS се разделят на три класа:

 • компактен - до 1000VA;
 • средна - 1000-5000VA;
 • голям - повече от 5000VA.

Съответно, за селска къща и апартамент е по-добре да изберете първите два типа, последният е по-подходящ за предприятия, където е необходимо да се осигури голямо количество оборудване със стабилна електрическа мощност.

Внимание! Преди да направите окончателния избор, е необходимо да се изчисли общата мощност на натоварване на домакински уреди и оборудване, което се планира да бъде свързано към UPS, добавете към него 20-40% и умножете по 0,6. Получената цифра ще бъде оптималният индикатор за непрекъсваемото захранване, който ще се изрази в VA. за как да определим консумацията на енергия на оборудването, разказахме в отделна статия.

Живот на батерията

Необходимо е да се обърне внимание на индикатора за живота на батерията. Оптимално тук е 5-7 минути. Разбира се, че това време е достатъчно за PC правилно да завърши работата си. За останалата част от технологията е достатъчна само защитата срещу пренапрежения.

Има модели, които могат да осигурят захранване на домакински уреди за 20 минути, но такъв ресурс ще струва повече от стандартните модификации. Правилното решение е да изберете UPS, който предоставя възможност за свързване на допълнителни батерии. Това значително ще увеличи живота на батерията, но тази опция също ще изисква допълнителни разходи, но не толкова впечатляващи.

Внимание! Индикаторите за живота на батерията са на опаковката, кутията на UPS или трябва да бъдат в секцията „Спецификации“ на онлайн магазина.

Брой търговски обекти

UPS устройствата са оборудвани с различен брой контакти от 1 до 8. Най-добрият вариант за дома е 4-6 гнезда. Важно е да се вземе предвид още един фактор - техническата ориентация на конекторите. Те са:

 1. Евро - предназначени за свързване на домакински уреди.
 2. Computer.

Допълнителни гнезда

Някои контакти могат да бъдат ориентирани към защита срещу смущения в мрежата и да нямат връзка с батерията. Това трябва да се има предвид и при избора на непрекъсваемо захранване.

Най-добрите производители и модели

Също толкова важно е да изберете правилната компания за UPS, за да не станете жертва на фалшификати с ниско качество. Към днешна дата следните 3 марки са най-добрите производители на непрекъсваеми източници на захранване:

 1. Ипон
 2. APC
 3. Powercom

Ако закупите модел от някоя от тези компании, тогава ще бъде предоставена гаранция за качество. В допълнение, представяме на вашето внимание рейтинг на най-добрите UPS по отношение на цена и качество, които могат да бъдат закупени за домашна употреба.

От интерактивните модели можете да посъветвате:

 • APC от Schneider Electric Smart-UPS 750VA / 500W USB и сериен 230V
 • Ippon Back Basic 650 Schuko
 • APC от Schneider Electric Smart-UPS 1500VA LCD 230V
 • Powercom RAPTOR RPT-2000AP
 • CyberPower UT1500EI

Добрите отзиви от клиенти са получили такива резервни непрекъсваеми материали като:

 • Ippon Back Basic 650 IEC 5.0
 • Powercom SPIDER SPD-1000N
 • APC от Schneider Electric Back-UPS CS 350 USB / сериен

Е, с двоен конвертор можем да посъветваме 1 от 5 предоставени UPS устройства:

 • P-Com Pro 3S
 • Ippon Innova RT 1000
 • Powercom VANGUARD VGS-2000XL
 • EATON 9130 1000 BA
 • APC от Schneider Electric Smart-UPS RT 10000VA 230V

Други функции

За домашна употреба можете да изберете устройство, което има допълнителна функционалност:

 • Състоянието на мрежата се показва с помощта на LED индикатори или LCD екрани. Втората опция е по-информативна, тъй като показва индикатора за напрежение в мрежата и нивото на зареждане. Тук изборът се определя единствено от предпочитанията на купувача.
 • USB конектор Наличието му ви позволява да свържете лаптоп или компютър към UPS и да инсталирате специален софтуер, който автоматично ще изключи компютъра.
 • Наличието на допълнителни портове: RJ-11, RJ-45. Те ви позволяват да се предпазите от мрежови смущения: модем, рутер, мрежова карта. Това е полезна функция за дома.
 • Функция за студен старт Позволява използването на домакински уреди и друго електрическо оборудване без мрежово напрежение. Например, заредете компютър, за да изпратите важно съобщение или топла вода, направете чай, кафе или други топли напитки. Това е полезна функция за домове, както и за организации.
 • Дизайн. Тук изборът е ограничен в по-голяма степен от цвета, тъй като почти всички непрекъсваеми правоъгълници са подобни на пепелни блокове или тухли.

Важно!Препоръчително е да изберете модел, който ви позволява сами да сменяте батериите. Това ще спести време и пари в сервизните центрове.

Е, още един полезен съвет - комбинация от защита срещу пренапрежение и стабилизатор може да се превърне в самостоятелен аналог на UPS. Това ще предпази домакинските уреди от повреди в резултат на пренапрежение, ако няма пари за закупуване на непрекъсваемо захранване. Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Становището на експерти

Надяваме се, че сега знаете как да изберете UPS за къщата според времето на работа, мощността и други, не по-малко важни параметри. Дайте предпочитание на един от моделите, предвидени в класацията, за да не преплащате и да станете собственик на висококачествено непрекъснато захранване.

Ще бъде полезно да прочетете:

Становището на експерти

(7 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар