Защо има високо напрежение в мрежата и как да се справим с нея

Колкото и банално да звучи, но най-честата причина за повредата на домакинските уреди е лошото качество на напрежението в захранващата мрежа. В някои райони на градове, села, градинарски и гаражни дружества винаги има намалено напрежение, в други то е повишено и трето, като цяло зависи от времето на деня или сезона. В тази статия ще обясним защо има високо напрежение в мрежата и как да защитим домашните си уреди от нея.

Причини за възникване на

Повишено напрежение в мрежата може да възникне по редица причини, както аварийни, така и технологични, поради характеристиките на електрическите ви мрежи. Нека разгледаме няколко ситуации по-подробно:

 1. Колебания, причинени от разликата в потреблението в мрежата ден и нощ. Напрежението се повишава по-близо до полунощ, когато всички жители спят, а наблизо големите консуматори на енергия не работят. Следобед напрежението може да бъде нормално или дори намалено.
 2. През зимата мрежата е нормална, а през лятото волта в контакта е повече от нормалното. Също свързано с разликата в консумацията на енергия. През зимата нагревателите са включени, във връзка с това натоварването се увеличава, а намаляването на линиите се увеличава.
 3. Изгаряне на нула и фазов дисбаланс, Когато неутралният проводник е дефектен, например, когато има проблем с контакта на входа на къщата или нулата напълно е изгоряла, напрежението в апартаменти, свързани към една фаза, ще бъде високо - до и над 300 волта, в зависимост от това колко е асиметрично натоварването. Но в апартаменти, свързани с други фази, ще има намалено напрежение, Подобна ситуация възниква с проблеми с нула във външните електропроводи, тогава проблемът ще бъде не само в апартаменти, но могат да пострадат цели улици с частни къщи.

Първите два проблема се причиняват от устройството на трансформаторната подстанция, те са оборудвани с превключвател на крана на натоварване (устройство за регулиране под натоварване), усилвателни бустерни трансформатори или други технически решения. По този начин напрежението се регулира за правилното захранване.

Силов трансформатор

Но нека кажем, че в селото на частните къщи има дълга улица. Тогава подстанцията е оборудвана по такъв начин, че да осигурява нормална мощност на отдалечени консуматори, тогава тези потребители, разположени по-близо до трансформаторната подстанция, ще имат високо напрежение, а в последните къщи ще бъде нормално или ниско. Това е особено остро в момент, когато линията е силно натоварена.

Мрежови задръствания

Опасността от високо напрежение

Разбрахме защо има повишено напрежение в електрическата мрежа, но каква е опасността? Това явление в мрежата е опасно преди всичко за домакински уреди. Въпреки че съвременните устройства инсталират импулсни захранващи устройства със стабилизирани изходни вериги, техните входни каскади изпитват увеличени натоварвания и могат преждевременно да се провалят.

Засегнати са и отоплителните устройства - котли, електрически печки, нагревателни елементи на перални машини и др. Поради високото напрежение, през техните спирали тече повишен ток.Съответно се освобождава повече мощност и се намалява експлоатационният живот. Това е особено опасно за въздушните нагревателни елементи, например конвекторните нишки и спиралите.

Ремонт на перални машини

Подобна неизправност на електрическата мрежа е неблагоприятна и за оборудване с двигатели, като компресорни хладилници, климатици, вентилатори и помпи. Намотките им ще се затоплят и в крайна сметка може да се провалят. Същото важи и за линейните трансформатори.

Не забравяйте, че тъй като консумацията на ток се увеличава поради високото напрежение, окабеляването също се зарежда. В най-добрия случай последствията ще доведат до увреждане на контактните стави (особено ако има обрати), а в най-лошия - до изгаряне на проводници, топене на изолацията и пожар.

Къде да отида, за да разрешим проблема

Можете да повлияете на ситуацията, но нека решим къде да се оплакваме, ако мрежата е с високо напрежение. Трябва да разберете от съседите си как вървят нещата в техните къщи и апартаменти. След като стигнете до общо мнение, свържете се с доставчика на компания или мрежова организация или разберете кой е балансовият притежател на подстанция на силови трансформатори.

След това е необходимо да подадете колективно заявление от името на жителите на къщата или квартала. Едно-единствено изявление обикновено не е достатъчно, така че колкото повече повтарящи се обаждания, толкова по-бързо ще отстранят проблема! Заявлението трябва да бъде подадено в два екземпляра, един остава при кандидатите, но в него организацията, към която кандидатства кандидатът, трябва да постави знак за приемане. В противен случай не можете да докажете, че сте се свързали с вас.

приложение

Ако вашите домашни уреди се повредят поради пренапрежения или нестабилно захранване, направете същото. Този процес описахме по-подробно в статията:https://our.electricianexp.com/sgorela-bytovaya-texnika-iz-za-skachka-napryazheniya.html.

Какво да направите, за да намалите стреса у дома

Ако по някаква причина колективното обжалване пред организацията е затруднено или доставчикът на електроенергия пренебрегва изявленията, без да предоставя качествена енергия, можете да понижите напрежението във вашия апартамент или за конкретно устройство.

За да направите това, имате нужда от регулатор на напрежението, най-евтиният вариант е стабилизатор тип реле. С него захранването в частна къща ще се върне към своите номинални параметри. Разгледахме този въпрос по-подробно в статията:https://our.electricianexp.com/kak-ponizit-postoyannoe-i-peremennoe-napryazhenie.html.

Регулатор на напрежението

И ако можете да се свържете към три фази - инсталирайте фазов превключвател, например, PEF-301. Той автоматично ще избере линията с най-добрите параметри. или реле за напрежение тип RN-111 за защита на най-скъпите потребители. Ако номиналният му ток не е достатъчен - свържете товара през контактора.

PEF-301 фазов превключвател

И накрая, препоръчваме да гледате полезно видео по темата на статията:

Сега знаете какви са причините за високо напрежение в къща или апартамент, както и как да предпазите оборудването от отрицателното въздействие на това явление. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Свързани материали:

(4 гласа)
Зареждането ...

6 коментара

 • Алекс

  Нормалното променливо напрежение е 50 Hz 230 волта.
  Стандартните стойности на напрежението се регулират от GOST 29322-92. Съгласно този документ всички мрежи с напрежение 220 волта до 2003 г. трябва да бъдат доведени до номинално напрежение 230 волта. И преразглеждането на стандарта GOST 29322 от 2014 г. предписва този стандарт за напрежение като задължителен за всички организации, доставящи енергия.
  Напрежение от 220 волта е приемлива стойност, но е по-близо до долната допустима граница.

  отговор
 • волт

  Хитрост от „децата на Чубайс“ - промишлените потребители забелязаха забележимо и ловът си струва парите. Те повишиха мрежовото напрежение до горната разрешена граница и тук имате "увеличение на заплатата" (P = U * U / R). Така в резултат на разрешената мощност от 10kW при 220V, се оказва 11kW при 230V

  отговор
 • Николас

  Преди две години мощна икономка, крушка с искри и дим избухна, съседи по улицата в същото време изгориха някои електрически уреди, дори в същата къща изгориха входната торба и електромера.Тази година старата бормашина внезапно се прегрее, българската котва изгоря, редовно сменяше LED лампи под гаранция, но когато засилващият се трансформатор просто светна пред очите си, подозираше, че нещо не е наред ... Купих и инсталирах реле за напрежение RN-104. ($ 25) Мислех, че напразно съм пропилял. Оказа се, че напрежението в мрежата скача от 200 до 250 волта. Когато релето беше инсталирано на 245 волта, то работеше няколко пъти на ден, а през нощта, когато уличното осветление беше изключено, винаги беше необходимо. Оказа се много неудобно, гледаш телевизия и: седиш на тъмно и чакаш да падне напрежението. Сега задавам ограничението на релето на 250 волта - работи 2-3 пъти седмично, но мисля, че новата мелница за работа при напрежение 249 волта и топлина от +30 не е много удобна, а старо окабеляване е просто опасно. Сега мисля да изтегля няколко кабелни линии, електрически уреди със защита, осветление, (жертвам крушки) - без защита, телевизор със стабилизатор, компютър с UPS.

  отговор
 • буца

  Така че там растат краката. Имам нова сграда, свързана с нова подстанция. Напрежението в мрежата е стабилно 241-248 V. В резултат:
  - LED лампите на SMD изгарят след 2 месеца; Лампи с нажежаема жичка - още по-бързо.
  - LED лампи с нажежаема жичка с вградена стабилизаторна светкавица през нощта.
  - трудности с включването на компютъра, защото защита на захранващия блок срещу пренапрежение се задейства.
  - кондензаторите на инверторната платка изтичаха в монитора, трябваше да се споявам за по-високо напрежение.
  - чука 16А машина в щит по специална линия, когато се опитва да запали газова печка с електрическа запалка през нощта (което не създава проблеми при 220V).
  Също така асансьорите се оплакват, че веднъж седмично трябва да сменят лампи в асансьорните кабини.
  Всички са толкова уморени, че караме в тъмното с червената светлина от бутоните.

  Реших проблема с осветлението, когато с избора на лампи издържат на 250V и къде с инсталирането на китайски дънкови дъски (поръчани на Ali). Но какво да правим с останалите домакински уреди е открит въпрос.

  Оказва се, че напрежението 230 + 10% = 253V е "нормативно" и е безполезно да се оплаквате. Очевидно производителите на оборудване се интересуват да не вземат предвид този GOST. Повече изгаряне, повече продажба.

  отговор
 • Иля

  Постоянно имаме над 245 ... Опитах се да се оплача, но без резултат, през цялото време те отговарят с отмяна на три страници с куп извън тематичен текст с куп връзки към закони и разпоредби и в резултат на това "беше извършена проверка, която не разкри нарушения", бла дрън дрън, "може би кандидатът използва уреди с ниско качество" ... Крушките продължават да изгарят на всеки два три месеца ...

  отговор
  • Admin

   Точно така, те няма да намерят нарушения. Прочетете коментара над вашия.

   отговор

Добавете коментар