За какво е UZM-51M и как да го свържете?

UZM означава многофункционално устройство за защита. Това универсално устройство ще предпази електрическото оборудване от пренапрежения, импулсен шум, над или под напрежение в мрежата. Днес тази опция за защита се използва все по-често в апартаменти и къщи, затова решихме да кажем на читателите на сайта Elecroexpert за принципа на работа, функционалността, предназначението и схемата на свързване на UZM-51M.

Функции на устройството

Основната функционалност на UZM-51M:

 • защита на две нива срещу пренапрежение, със забавено изключване;
 • двустепенна система за защита срещу ниско напрежение, със забавяне при изключване;
 • полупроводник, система за амортизация на варистор за пренапрежения;
 • възможност за дистанционно управление ултразвук, активиране и деактивиране;
 • широк диапазон от прагове.

Между другото, релето RN-106 (Novatek) е близък аналог на устройството за защита UZM-51.

уговорена среща

Мнозина се интересуват за какво е UZM-51M. Това устройство е проектирано за изключване и защита на електрически устройства, когато мрежовото напрежение надвишава определените граници. Използва се за защита от неутрално счупване в домашните мрежи, както и от вредното въздействие на високоволтовите напрежения, възникващи по време на работа на електродвигатели, магнитни стартери и други мощни устройства. Той абсорбира импулси във вътрешна верига.

Можете ясно да видите за какво се използва UZM-51M в това видео:

Многофункционалното устройство за защита не може да се предпази от късо съединение и течове на течовеСледователно е необходимо да се вземат мерки и да се инсталират допълнителни прекъсвачи и RCD!

Външен вид и дизайн

Можете да видите как изглежда UZM-51M на снимката по-долу:

Многофункционална защита

Що се отнася до дизайна на устройството, мултифункционалното устройство за защита е реле за наблюдение на напрежениетоимащ мощно електромагнитно реле на изхода, което е допълнително оборудвано с варисторна защита. Клемите имат тунелна конструкция, което дава възможност за затягане на проводници с напречно сечение не повече от 35 mm2. Предната страна на USM е снабдена с два индикатора. Първият сигнализира за състоянието на "Норма" и "Аларма", съответно зелено и червено. Вторият, жълт, сигнализира за включване на релейни контакти. В допълнение, от предната страна има бутон „Тест“, предназначен за ръчно управление на устройството (можете сами да включите товара). Също така, подобно на реле за напрежение, UZM-51M има регулатори за горния и долния праг на защита.

основни параметри

Техническите характеристики на UZM-51M (номинален и максимален ток, прагове на работа и др.) Са обобщени в таблицата по-долу:

Параметри на ултразвук

 

Принцип на работа

Важно е също да се обясни как работи UZM-51M. След включване на устройството в мрежата има забавяне във времето преди включване, в този момент се измерва входното напрежение.Ако напрежението е в приемливи граници, зеленият индикатор се включва - устройството е готово за работа, захранването се доставя на потребителите. В противен случай жълтият индикатор светва и товарът не се свързва към мрежата.

Ако по време на работа на ултразвуковия скенер напрежението се доближи до горния праг, жълтият светодиод започва да мига, а когато премине отвъд него, натоварването се изключва, червената светлина светва. Това сигнализира за излишък от зададените параметри. В случай, че напрежението падне до долния праг, зеленият светодиод започва да мига, а когато надхвърлите зададените граници, червеният индикатор светва и мига.

Когато натиснете бутона Тест на кутията на устройството, червените и зелени светодиоди се редуват и натоварването се изключва от мрежата. За да се върнете в работно състояние, е необходимо отново да натиснете бутона „Тест“.

Схема на свързване

На първата фигура четири диаграма на кабелна връзка. Отгоре е входът на мрежовия проводник, отдолу е изходът за потребителите. На втората фигура, трипроводна верига, където фазовият проводник влиза и напуска устройството, а нулата се използва за захранване на ултразвуковата верига. В третата - верига за дистанционно управление на ултразвуковия скенер, нула захранва устройството чрез превключвател, а фазата се превключва от устройството, подавайки напрежение към товара.

Свързване на ултразвук

Препоръчваме ви също да разгледате схемата как да свържете ултразвуков скенер към еднофазна мрежа на апартамент или къща:

Ултразвук в 220 волтова мрежа

Така разгледахме характеристиките на връзката, устройството и предназначението на UZM-51M. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

10 коментара

 • Андрю

  Duck ще спести или не, това устройство, ако изведнъж фаза b отиде на нула, когато самото устройство се захранва от фаза a?

  отговор
  • Сергей

   Ще спестите, ако получите 400 волта в мрежата и телевизорът умира за 700 000

   отговор
  • Георги

   Спестява се само от скокове на захранване в двете посоки, а за да се предпазите от други фактори, които поставяте след това устройство не прости машини, а разлики или узо, тогава не можете да се притеснявате за техниката)

   отговор
  • Юджийн

   Другата фаза е нула - това ще бъде напрежение до 380 V.
   Същата фаза с нулеви инструменти изобщо няма да навреди, защото потенциалната разлика изчезва - те просто се изключват.
   UZM - устройство за защита на устройството.
   RCD / difavtomat - устройство за защита от човека.

   отговор
  • Безплатен човек

   Променлив ток. Няма „+“ или „-“ и вашето устройство не се интересува къде е фазата и къде е нула. Но когато включите телевизора в гнездото, нямате представа на коя страна е включена фазата в гнездото и къде е нула.
   И това, физика, 8 клас.

   отговор
 • шевиот

  И това ще ви спести от излишните пари в джоба ви.

  отговор
 • Мария

  Какво означава индикацията, когато и двете лампи са жълти и релето не реагира на бутона за включване / включване?

  отговор
  • Игор

   Вероятно UMM работи неправилно, тъй като индикаторът Norm / Alarm може да свети или зелен, или червен, и ще стане жълт, само ако светне едновременно зелено и червено, което не трябва да е в добро USM.

   отговор
 • Петър

  Кажете ми, имаше 51м. Месец 2 месеца; всичко беше наред, но изведнъж чух щракване, сякаш машината е избила и целият блок не се включва вече, няма индикация, няма напрежение на изхода, изведнъж свършва или нещо друго може да си заслужава под гаранция или мъртъв номер?

  отговор

Добавете коментар