Експертни съвети относно избора на регулатор на напрежението

Преди да отидете в магазина за регулатор на напрежението, трябва да разберете колко консуматори на електрическа енергия имате у дома, може би трябва да ги закупите в близко бъдеще и какво общо потребление на енергия съставят. В крайна сметка, изкупната цена на стабилизатора директно зависи от натоварването, което той може да издържи на 220 волта, без последствия за себе си. Тоест, параметрите не трябва да се избират от край до край по отношение на консумацията на енергия, а с марж, така че устройството да не работи постоянно на максимум и в случай на спешност да може лесно да ги прехвърля. В тази статия ще ви кажем как да изберете регулатор на напрежението за дома и кой от тях е по-добър по отношение на мощността и производителя.

Определете силата

За да определите мощността, трябва да разберете най-вероятния брой едновременно работещи електрически уреди. След това сложиха ватовете си. Как да разберете силата на потребителите разказахме в една от нашите статии. След определяне на общото натоварване, по формулата можем да изчислим общата мощност S va (волт-ампери).

Формула за пълна мощност

 

Този параметър взема предвид, освен активните потребители на електроенергия (това са нагревателни елементи в нагреватели и лампи с нажежаема жичка), също и реактивни потребители. Те включват всички видове двигатели, вентилатори, трансформатори, дросели, кондензатори в електрически уреди.

Нуждаем се от параметъра S, защото именно неговите производители на стабилизатори посочват в паспортните данни на своето устройство. За да намерим S, в паспорта на устройството разглеждаме потреблението и параметъра cos (φ). Ако няма паспорт под ръка, можете да изберете стандартната стойност от таблицата:

Косин фи

Ако този параметър липсва, вземете приблизителна стойност 0,7.

Изчисляване на мощността

Също така, при изчисляване на стабилизатора е необходимо да се направи марж на безопасност за такива устройства, които консумират ток няколко пъти по-голям от номиналните данни по време на стартиране. Например, за да стартира двигателят, в намотките на електрическата машина се появява токов импулс и постепенно намалява до номиналния, с увеличаване на скоростта на ротора. Климатици, перални, вентилационна система, помпи, прахосмукачки, повдигащи механизми - всички тези агрегати имат електрически мотор в своя механизъм.

След като прецените реалното натоварване на техните устройства, е необходимо да добавите още 20-30%, когато избирате стабилизатор за частна къща или апартамент. Самите производители препоръчват това, тъй като когато се стабилизира при ниско входно напрежение, устройството работи в режим, близък до екстремен.

В повечето случаи, въз основа на данните на производителите и дистрибуторите, за средностатистически градски апартамент, като се вземе предвид горното, ще бъде достатъчно устройство с капацитет 7500 VA. За собственост на частен дом с договорно натоварване от 15 кВт е необходима 22 000 VA единица.

Можете значително да спестите от закупуването на стабилизатор от по-нисък ценови диапазон, ако намалите групата потребители до оправдано необходими. Чрез защитно устройство свържете такива потребители като хладилник, компютър, бойлер и т.н. в отделна линия. В този случай оставащата нестабилна линия трябва да бъде защитена реле за напрежение.

Какво друго да търся?

В допълнение към мощността, която е един от основните критерии за избор на стабилизатор на напрежение, има и допълнителни параметри, на които трябва да обърнете внимание. Така че, за да изберете устройството, което е оптимално по цена и качество, помислете за следните нюанси:

 1. За къща, апартамент и вила е най-добре да изберете реле тип на устройството. В краен случай, ако търсите евтин модел, помислете за електромеханичен CH. Повече за видове стабилизатори на напрежението казахме в съответната статия.
 2. Входното напрежение трябва да съответства на състоянието на вашата мрежа. Ако постоянно ниско напрежение в къщата, трябва да изберете модел, който работи в диапазона от 140 волта. Ако се наблюдава мрежово пренапрежение, по-добре е да изберете модел, който работи с по-високо входно напрежение.
 3. Точността на стабилизация трябва да бъде възможно най-ниска. Този параметър е грешката на изходното напрежение. Оптималният диапазон е от 8 до 5%. Точността на стабилизация над 8% е лош показател, който трябва да се избягва. Ако искате да изберете стабилизатор за хладилника и други чувствителни уреди, съветваме ви да намерите модел с точност на стабилизация от 5%.
 4. Ефективност или както разбирате ефективността на работата. 90% се счита за добър показател, въпреки че на пазара вече можете да намерите много модели с ефективност от 97%.
 5. Видът на инсталацията може да бъде под или стена. За апартамент е по-добре да изберете опция за монтиране на стена, за да спестите място. В страната и в частна къща стабилизаторът на пода няма да се превърне в пречка.
 6. Корпус, устойчив на влага IP степен на защита може би 20, ако инсталацията се подразбира в сухо, отоплявано помещение и IP24, ако има възможност влагата да влезе в корпуса.
 7. Допълнителна сигурност. Е, ако регулаторът на напрежението, който решите да изберете, е оборудван със система за автоматично изключване, когато късо съединениепрегряване или свръхтовар, Също така, наличието на дисплей, на който напрежението и светлинната индикация за вероятни грешки в работата на устройството няма да се намесват.

Препоръчваме ви също да проучите информацията за как да изберем генератор за дома и градината! Полезни експертни съвети ще ви помогнат да изберете правилния вариант за цена и качество!

Топ производители

И разбира се, е важно да направите правилния избор в полза на производителя на стабилизатора на напрежението. Много ще зависи от това, като се започне от качеството на работа и завърши експлоатационният живот на защитното устройство.

Фирми CH

И така, днес най-добрите производители на стабилизатори на напрежението са:

 1. APC от Schneider Electric. Френско качество и разумна цена. Серията SN от Schneider Electric е по-насочена към защита на отделни чувствителни устройства, следователно тяхната мощност по правило е 600-1500 VA.
 2. RUCELF. Доста добро качество от местен производител на защитна екипировка. В онлайн магазините можете да намерите достатъчно евтини, но добри стабилизатори, които можете да изберете за частна къща или апартамент.
 3. Resanta. Добре позната компания на пазара, която произвежда евтини стабилизатори с много положителни отзиви от клиентите. Ценовият сегмент и средното качество на изграждане ги правят едни от най-добрите варианти при избора за къща и вила.
 4. Лидер. Страна производител - Русия. Компанията е специализирана повече в електронните регулатори на напрежението. Като цяло качеството е добро, цените са средни на пазара, гамата е доста голяма, има какво да избирате.
 5. Енергията.Завършва нашата класация на най-добрите производители на защитни устройства. Много добри отзиви за устройствата на тази компания. Цена и качество са приемливи. Бих искал да обърна внимание и на стилния черен цвят на калъфа и наличието на дисплей, на който са показани всички важни параметри.

В допълнение към тези производители бих искал също да отбележа, че устройства от такива компании като Sven, IEK и Calm се търсят, но отзивите за тези продукти са доста нееднозначни, затова решихме да не ги включваме в класацията, за да не ви подведем.

Може да се интересуват и от съвети относно избор на непрекъсваемо захранване за дома!

Оценка на модели

Е, последното нещо, за което бих искал да говоря, кои модели на стабилизатори на напрежение са най-добрите. Затова препоръчваме да изберете една от подходящите опции от списъка по-долу.

За апартамент е подходящо еднофазно устройство за 5-8 kW:

 • Energy Classic 9000;
 • SVEN AVR PRO LCD 10000;
 • RUCELF SRWII-9000-L;
 • RESANTA ACH-5000/1-C;
 • RUCELF STAR-10000.

За цялата къща, за да не се изчисли погрешно, е по-добре да изберете стабилизатор с мощност от 10 до 15 кВт:

 • RUCELF STAR-12000;
 • РЕСТОРАНТ LUX ASN-10000N / 1-Ts;
 • RUCELF SRFII-12000-L;
 • RESANTA ACH-10000/1-C;
 • RUCELF SDWII-12000-L;.

Това беше всичко, което искахме да поговорим за избора на стабилизатор на напрежението. Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Сега знаете как да изберете регулатор на напрежението за частна къща, апартамент и вила. Надяваме се, че предоставените препоръки и списъкът с най-добрите модели са ви били полезни при избора на правилното устройство за вашите собствени нужди!

Ще бъде полезно да прочетете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар