Правилно изчисляване на броя на прожекторите в една стая

Ако решите да направите осветление в къщата с помощта на петна, една от основните стъпки, които трябва да бъдат изпълнени правилно, е да се изчисли точното им количество на тавана. Има няколко основни метода за изчисляване - според формулата, чрез онлайн калкулатор за изчисляване на осветлението в стаята или разчита на оптималната стойност. След това ще разкажем на читателите на сайта Sametrick.ruкак да изчислим броя на прожекторите в една стая.

Метод номер 1 - Общоприет стандарт

Дълго време съществува така нареченото оптимално ниво на осветление за един квадратен метър от стаята. Според общоприетия стандарт, на 1 m2 трябва да се изчисли 20 вата мощност лампи с нажежаема жичка, Този метод не може да се нарече най-точен и препоръчителен, но все пак, ако сте твърде мързеливи да извършвате изчисления по формули, можете просто да разчитате на тези числа.Снимка на таванно осветление

Например, ако имате дневна 3 * 4 (12 квадрата), тогава трябва да наберете колкото се може повече прожектори, така че общата им мощност да е поне 240 вата.

Метод номер 2 - Формула

Можете също да разберете колко петна са необходими, като изчислите площта на стаята. Формулата за изчисление е следната:

N = (S * W) / P;

когато:

  • N е необходимия брой петна;
  • S - площ на помещението, m2;
  • W е специфичната мощност на светлинния поток, (W / m2);
  • P е силата на един прожектор.

Първият въпрос, който имате, е „къде да вземете стойността на W?“. Това е таблична стойност, която просто ни помага да изберем подходящата осветеност за стаята. За да изчислите броя на прожекторите, използвайте тази таблица:

Светлинен поток от различни лампи

Ако решите да инсталирате LED крушки, използвайте следните стойности:

Осветеност на 1 метър квадратна стая

Обръщаме вашето внимание на факта, че тази формула е подходяща само за груби изчисления на домакинствата, тъй като тя не взема предвид височината на тавана, неговия материал (окачен, окачен или багажник), вида на осветлението (първично или вторично), завършеността и цвета на стените и други важни фактори. Можете също така да приемете вашата специфична сила, като изберете по-ярки или димни светлини в кухнята, банята или хола!

Като пример показваме как да изчислим броя на тела на тавана в коридора. Вземете приблизителна площ от 10 квадрата. Според таблицата нивото на осветеност е взето 1 W (за оловни крушки), а ние купуваме петна по 5 вата. Общо получаваме:

N = (10 * 1) / 5 = 2 броя;

Както можете да видите, според изчислението имаме нужда от 2 петна за нормално коридорно осветление.

Също така препоръчваме да гледате видеоклип, в който специалистът предоставя описаната технология за изчисление:

Пример за изчисление

Трябва също да се отбележи, че ако височината на тавана в къщата надвишава 3 метра, специфичната мощност на светлинния поток трябва да се увеличи с 1,5 пъти при изчисленията. Надяваме се, че сега знаете как да изчислите броя на прожекторите според площта на една стая!

Пример за изчисление

(52 гласа)
Зареждане...

Един коментар

  • Олег

    някаква глупост с гънки, точната лампа също има светещ поток, тъй като е правилно да изчистите осветлението на стаята с LED лампи

    Отговарям

Добави коментар