10 най-добри програми за изчисляване и проектиране на осветление

Преди да пристъпите към инсталирането на осветление, трябва да съставите оформление на телата и да изберете подходящата мощност на крушките. Много ще зависи от това в бъдеще: като се започне от нивото на осветеност в стаята и завърши с ефективността на разработената система. За да спестим време и да направим всичко правилно, специалните програми ни позволяват да изчислим и проектираме осветление. В тази статия ще ви предоставим списък с безплатни софтуерни продукти, които са най-добрите днес и също така имаме версия на руски език.

Най-простите изчисления за осветление

Първо, ние ще анализираме онези програми, благодарение на които можете бързо да изчислите броя на тела в една стая на базата на дадено ниво на осветеност и избраната мощност на лампата.

Една от най-добрите за подобни операции е онлайн калкулатор за изчисляване на осветлението от компанията Lighting Technologies. Всичко, от което се нуждаете, е да попълните формуляр в уебсайта и да изберете подходящия тип тела, след което ще се появи бутона „изчисли“, когато кликнете върху него, ще получите точния резултат. Наистина безплатна и лесна за използване програма за изчисляване на осветлението в апартамент, къща или промишлени помещения. Интерфейсът е интуитивен, както се вижда на снимката:

Онлайн калкулатор

Алтернативно решение е да изтеглите програмата „Формула на светлината“, в която също можете бързо да изчислите осветлението. Функциите са подобни, единственото е, че интерфейсът е малко по-различен, но това не е толкова важно. Както и да е, формулярът за попълване на изходните данни е разбираем и изключително прост.

Формула на светлината

Ако трябва да изчислите мощността на крушките, знаейки броя на лампите, можете да използвате нашите прости онлайн калкулатор за изчисляване на осветлението в стаята, Таблицата, в която да се въвеждат стойности, също има ясен интерфейс.

Между другото, Lighting Calculations Pro V1.1.6 е много функционално приложение за Android със същата цел. С него можете да извършвате изчисления дори на таблет. Единственият отрицателен е приложението на английски.

Създайте сложни модели

Ако се интересувате от по-сложни програми за изчисляване и моделиране на осветлението, тогава препоръчваме да използвате едно от следните.

Dialux. Безспорният лидер сред програмите за изчисления на осветителната техника, както и дизайна на вътрешни и улично осветление, Този софтуерен продукт е подходящ не само за домашни електротехници, но и за професионалисти в областта на моделирането и монтажа на осветителни системи (включително интериорни дизайнери). От основните функции на Dialux, бих искал да подчертая:

  1. Изчисляване на изкуствена и естествена светлина.
  2. Проектиране на помещения, открити площи, производствени съоръжения, пътища, спортни игрища (дори стадиони) и т.н.
  3. Като се вземат предвид много фактори, влияещи върху изчислителната работа (формата и разположението на мебелите, метеорологичните условия, цвета и текстурата на интериорната декорация, геометрията и много други).
  4. Въз основа на първоначалните данни и избора на подходящо осветително оборудване се изграждат различни графики, таблици, 3d модели и дори видеоклипове.
  5. Възможност за работа с всякакви файлове във форматите .dwg и .dxf.

В същото време програмата Dialux за изчисляване на осветлението е абсолютно безплатна и русифицирана. Освен това той има вграден асистент, благодарение на който ще бъде още по-лесно да разберете възможностите на софтуерния продукт! Като цяло днес Dialux се счита за най-добрата и най-разпространената програма за изчисляване на осветлението и проектиране на системи за осветление на закрито и на открито.

Предлагаме ви да се запознаете с интерфейса на Dialux и примери за готови проекти:

Също така препоръчваме да гледате видеоклип, който ясно показва как да работите с този софтуерен продукт:

От останалите, не толкова популярни, но все пак доста многофункционални комунални услуги, бих искал да препоръчам следното:

Така че ние сме предоставили най-добрите програми за изчисляване и проектиране на осветление. Изберете подходящата опция от нашите ТОП-10 и спестете собственото си време за нещо по-важно от изчислителната работа.

Ще бъде полезно да прочетете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар