Изберете захранване за LED лентата

С помощта на захранване напрежението от 220 волта се намалява до 12 V, което е необходимо за осветяването на повечето LED лампи, включително ленти. Днес има широка гама PSU устройства, различни по мощност, размер и степен на защита на кутията. Разбира се, за всеки отделен случай трябва правилно да изберете характеристиките на устройството, така че да издържи дълго време и без да причинява неудобства. В тази статия ще ви кажем как да изберете захранване за 12 V LED лента.

мощност

Първото нещо, което трябва да решите, е колко трябва да бъде източникът на енергия. Има блокове от 20 до 400 вата. За да изберете правилните характеристики, първо трябва да определите мощността на LED лентата и след това да добавите още 20% от границата към тази стойност.

Можете да разберете потреблението на светодиоди от таблицата:

Колко консумират светодиоди

За съжаление, не показва колко консумират 5630 светодиоди, които също често се използват от населението. По правило 5630 LED лента консумира около 18 вата на метър (60 светодиода на метър).

Като пример, помислете как да изберете мощността на захранване за източник на светлина с 5050 светодиода (60 броя на метър). Според таблицата такъв модел консумира 15 W / m. За 5-метров сегмент мощността ще бъде 75 вата (15 * 5) и + 20%, получаваме 90 вата. По-добре е да изберете 100 W PSU, което ще бъде достатъчно за захранване на подсветката.

Между другото избор на контролер за RGB лента извършена на същия принцип!

Степен на защита

Вторият, не по-малко важен критерий за подбор е степента на сигурност, вида на жилището. Днес в продажба можете да намерите захранване за LED лента със степен на защита IP20, която може да бъде избрана само за сухи помещения и IP67, използването на които е допустимо дори на места с висока влажност.

Видове PSU

Незащитно устройство (на снимката под номер 1) се препоръчва да изберете за вътрешно осветление, например, скрито осветление на тавана в кухнята. Предимството на такъв PSU е, че той може да бъде скрит в перваза, той има компактни размери.

Алуминиевият затворен корпус (втори на снимката) е по-цялостен и освен това може да тежи повече от 1 кг, така че е доста проблематично да го скриете в стая. Този тип заграждение е най-добре избран за монтаж в помещения с висока влажност. Доста често блок в алуминиев калъф се използва при външна реклама за осветяване на табели.

Отвореният тип изпълнение (3) се използва рядко, особено за свързване на LED ленти. Това се дължи на факта, че то трябва да бъде допълнително защитено от прах, а също и размерите на устройството са най-големи. Единствените предимства на това изпълнение са ниската цена.

Препоръчваме ви също да видите:

Това всъщност са всички препоръки, които искахме да ви предоставим. Надяваме се да разберете как да изберете захранване за 12 V светодиодна лента.Накрая искаме да обърнем внимание на един много важен нюанс - източникът на захранване трябва да е проектиран за напрежение от 12 волта, а не за 24 или 36.Можете да го проверите в спецификациите, трябва да е написано 220/12!

Зареждане...

един коментар

  • Фьодор

    Кои производители на захранване могат да бъдат предпочитани?

    Отговарям

Добави коментар