Какво е по-добре да изберете: PVA проводник или ShVVP кабел?

От цялото разнообразие от кабелни продукти, всеки от типовете е предназначен за използване за определени цели. Например, PVA и ShVVP - проводник и шнур с гъвкави многожични ядра, които често се използват за свързване на нестационарно електрическо оборудване. Това е такова оборудване, което може да бъде преместено по време на неговата работа, например тренировки, шлифовъчни машини, настолни лампи и др. В тази статия ще разгледаме каква е разликата между проводниците и кое е по-добре да се използва за конкретни задачи.

Сравнение на функции

За да разберем разликата между винтовия кабел и PVA проводника, нека сравним техническите спецификации.

Топка винт

(W-шнур, B-обвивка PVC, B-външна PVC обвивка, P-плосък)

PVA

(P-проводник, PVC B-обвивка, C-кръстовище)

Номинално напрежение, волт на променлив ток от 50 Hz 400 660
Обхват на секцията, кв. mm от 0,35 до 4 от 0,75 до 16 (понякога се срещат 0,5 и 25 кв. мм)
Брой ядра 2 или 3 от 2 до 5
Допустими работни температури, градуси по Целзий от -25 до +50 от -50 до +50
Живот, години 6 6

Изолацията на двете пластмасови проводници от PVC, както на външната обвивка, така и на обвивката на всяка сърцевина. И кабелът, и кабелът се използват за свързване на мобилно оборудване. Но дизайнът им се отличава с това, че за сферичния винт сърцевините са положени успоредно една на друга, а външната обвивка е направена от тънък слой изолация. Поради това кабелът има плоска форма, както е посочено на маркировката.

ShVVP 2 * 0,75

Проводниците на PVA проводника са вече усукани заедно по цялата дължина, външната обвивка е напълно запълнена между сърцевинното пространство, което дава дебел защитен слой. Въпреки това, усуканото полагане на сърцевини увеличава разхода на проводници и други материали на метър кабел, а дебелата външна обвивка увеличава разхода на PVC - всичко това води до увеличаване на крайната цена на продукта.

PVA

Внимание: цената на PVA е по-голяма от тази на топките с около 30%.

Ако внимателно изучите таблицата, ще забележите, че обхватът на напречното сечение на въпросния кабел е концентриран в по-малки количества от жицата. Тази разлика предполага, че топковият винт е проектиран да захранва консуматори с по-ниска мощност. Разликата в дизайна също води до факта, че плоският шнур е по-лесен за огъване и заема по-малко място при полагане, но е по-податлив на случайни повреди, отколкото дебел кръгъл и усукан PVA.

Област на приложение

Удължителни кабели или носещи

Основният обхват и цел на обсъжданите проводници са удължителни кабели. В този случай, ако удължителният кабел ще се използва в тежки условия (на строителна площадка, в гаража за свързване на електроинструмент), е по-добре да изберете PVA тел, В този случай са характерни чести превишения и случайни неравности и триене, затова е важно проводникът да има висококачествена и плътна изолация.

PVA разширение

Ако удължителният кабел е положен някъде зад мебели или по друг начин, където вероятността той да бъде смазан или да възникнат други щети е минимален, тогава е напълно възможно да изберете ShVVP кабел, По-удобно ще бъде да лежите или държите на тесни места поради по-малкия размер. Такива удължителни кабели се използват, когато изходът е разположен на неудобно място, както и за свързване на няколко електрически уреди, инсталирани на едно място, например телевизор, медиен плейър и високоговорители.

Удължаване с топка винт

Нека да поговорим за това какво е най-подходящо за удължителен кабел: PVA проводник или сферичен винт. Най-общо казано, PVA удължителен кабел се използва там, където са възможни чести неравности или повреди. Освен това е по-подходящ за свързване на мощно електрическо оборудване, като въртящи се чукове, шлифовъчни машини или дори някои технологични устройства като топлинни пистолети, при условие че няма пряк удар от потоци от горещ въздух или части от устройството върху самия проводник.

ShVVP се използва за тези удължители, в които мощните устройства не са свързани. Те са по-подходящи за свързване на малко кухненско оборудване, тела, електрически самобръсначки и потребителска електроника.

Относно, как да си направите сам удължител, разказахме в статията. Вижте материала, за да направите надежден удължителен кабел за свързване на домакински уреди.

Осветление и окабеляване

Тъй като скритото и отворено окабеляване са стационарни електрически инсталации, тогава нито жицата, нито кабелът отговарят на това определение. За разлика от тях кабел с едножични проводници от типа VVGng Специално проектиран за използване при окабеляване. Въпреки това, често възниква въпросът: „Възможно ли е да използвате сферичен винт или PVA за окабеляване или осветление?“. За основните групи за окабеляване и свързване на изходящите групи не се препоръчва използването им.

При винтовете с топки външната обвивка е достатъчно тънка за полагане в стената, въпреки че това може да се фиксира, като се постави в PVC гофриране. В същото време, въпреки че PVA има дебел изолационен слой, има интересно мнение, че това ще затрудни пренасянето на топлина в околната среда с проводими проводници, което е особено важно за скрит монтаж под мазилка.

Тел за свързване на прожектори

при свързващи прожектори в окачен таван, проводници се полагат зад гипсокартон, а ако таванът е окачен, тогава върху повърхността на тавана на черновата. Поради разнообразието от дизайнерски решения за инсталиране на точки за осветление по извити контури, ще бъде по-удобно да се използват проводници с гъвкави проводници. В тези случаи ще бъде удобно да изберете сферичен винт или PVA. Но по отношение на трайността и механичната якост, в този случай PVA е по-подходящ.

Външният монтаж е разрешен само в Pvc гофриранеи диапазонът на работната температура е по-подходящ за тази цел с PVA проводника.

И накрая, препоръчваме да гледате полезно видео по темата на статията:

Разгледахме разликите между винтовете за топчета и PVA и съвети, кой да изберете за конкретни задачи. Но искаме да ви напомним, че свързването на тези проводници трябва да се извърши с помощта на клемни блокове с пружинен клип (тип VAGO), запояване, заваряване, втулка. Строго е забранено да се усуква и при затягане под винт (както в гнездата) проводниците на жицата започват да се късат, поради което контактът се влошава. С течение на времето ще се загрее или изгори напълно.

Свързани материали:

Зареждане...

Добави коментар