Инструкции за монтаж за добър удължителен кабел

Най-често желанието да направите електрически удължителен кабел със собствените си ръце възниква, когато има спешна нужда (например по време на ремонт) или в случай на разочарование в готовите продукти от производителите. И в действителност не са редки случаи, когато при свързване към пералня или друг електрически уред изходът започва да се топи и пожълтява. Това се дължи на факта, че производителите спестяват от напречното сечение на кабела и изграждат качество, което води до невъзможност да издържат натоварванията на мрежата. За да предотвратите това да се случи, можете самостоятелно да направите мощен електрически удължителен кабел, изразходвайки буквално половин час и малко пари. Други читателиmy.electricianexpa»Ще бъдат предоставени прости инструкции и полезни съвети от нашите експерти!

носенеТака че, за начало, разбрахме с какво можете да направите добър електрически удължителен кабел у дома:

 1. Сглобяем електрически щепсел Можете да го изрежете от повреден електрически уред или можете да си купите нов. Изискване към щепсела - той трябва да бъде заземен.Сгъваем електрически щепсел за евро
 2. Трижилен кабел с необходимата дължина. Тук трябва да обърнете внимание на целта на бъдещото домашно приготвяне. Ако са свързани мощни електрически уреди (например заваръчна машина), диаметърът на сърцевините трябва да е подходящ. По-добре е да го направите предварително. изчисляване на напречното сечение на кабела за ток и мощносттака че в бъдеще да не срещате проблеми като топене на гнездото и късо съединение. Най-често, когато сглобявате удължителен кабел у дома, използвайте жица PVA 3 * 1.5 и PVA 3 * 2.5.Трижилен PVA проводник
 3. Блок от търговски обекти (или един единствен). Има и няколко основни изисквания: задната стена на изхода трябва да бъде затворена, продуктът трябва да има контакти за заземяване, дизайнът трябва да е прахоустойчив и водоустойчив. Ако всички тези изисквания са изпълнени, въпросът за безопасността на използването на такова електрическо носене няма да ви тревожи в бъдеще.Водоустойчив изход

Що се отнася до инструментите, може да се нуждаете от следното:

 • мултицет (ви позволява да проверите удължителния кабел след монтажа);
 • къдрава и права отвертка;
 • клещи или специални инструмент за събличане на тел;
 • остър нож;
 • електрическа лента.

За пример помислете как да направите електрически удължителен кабел от трижилен кабел с гнезда за 4 гнезда. И така, инструкциите за монтаж са следните:

 1. Развиваме щепсела и блока от гнезда, за да подготвим места за фиксиране на сърцевината.
 2. Извадете кабелната обвивка от двете страни с 4-6 cm.
 3. Почистваме всяка жица с 10 мм, както е показано на снимката по-долу.Разглобен корпус, открити проводници
 4. Вмъкваме сърцевините в съответните клеми и внимателно затягаме винтовете с отвертка.Щепселна връзка
 5. Ние усукваме блока на гнездото и включваме в обратен ред. Ако кабелът виси в прохода, превъртете малко изолация, за да направите седалката по-плътна.Извиване на евро тапи с отвертка
 6. С помощта на мултицет наричаме домашен електрически удължителен кабел. Ако всичко е правилно, включете щепсела директно към електрическата мрежа и го използвайте.Обаждане на продукта

Искам допълнително да отбележа, че е възможно да се направи по-надеждна версия на електрическо удължение с превключвател във формата на бутон.В този случай можете да изключите или включите захранването на жаковете. Ако решите да съберете дълъг носач (например 50 метра), тогава е по-добре да го навиете на специална намотка, така че проводниците да не се заплитат постоянно. В допълнение, намотката е по-удобна за съхранение от телена намотка.

Препоръчваме ви също да гледате визуален видео урок:

Инструкции за монтаж на видео за домашен удължителен кабел

Препоръчваме ви да прочетете статията: защо гнездото искра при включване на щепсела!

Инструкции за монтаж на видео за домашен удължителен кабел

(13 гласа)
Зареждането ...

8 коментара

 • Роман

  Ето ме в този общ игнорам, не разбирам проводниците в контакта и проводниците в щепсела, без значение какви контакти какъв цвят проводници да свържете ??

  отговор
 • Роман

  няма значение какъв тип контакти са проводниците от кой цвят да се свържат?

  отговор
  • Max

   Свържете правилно основната земя. Останалото не е важно.

   отговор
 • Admin

  Много е важно правилно да свържете земята (жълто-зелен проводник) към подходящия терминал в центъра на щепсела или изхода на еврото. Останалите два проводника, като правило, не се изискват за свързване. Ако на клемите за свързване на проводниците има знаци, трябва да се ръководите от маркировката.

  отговор
  • Евгений Гуриевич

   И все пак, ако обикновен щепсел (прав или ъгъл) може да бъде поставен в конвенционален разширителен блок от двете страни, тогава е по-удобно да включите ъглов щепсел в контакта на стената с проводника надолу.
   Именно с такива неразделими щепсели (тип UPS) с недвусмислено включване в UPS гнездото са оборудвани устройствата, в които или работният елемент е вода, или корпусът е метален, особено и двете.
   И следователно, за ъгловия щепсел трябва да следвате правилото: ФАЗА проводникът е свързан към щифта, който съответства на ПРАВО гнездо на контакта на стената.
   PS. Ето защо гнездата от тип UPS не се рекламират от професионални електротехници като вас и следователно търговците не носят електрическа арматура, която не е търсена поради неизвестността, за безопасността на хората.
   Отличните продукти от този тип (на термоустойчива обувка) се произвеждат от турската компания El-Bi, включително удължителни кабели с косо разположение на контакта, което ви позволява да включите ъглови тапи наблизо.
   С уважение. НЕ електротехник, а усъвършенстван електрически заварчик. Сменям силови контакти и превключватели (НЕ с голи ръце, разбира се).

   отговор
 • Наталия

  Човекът започна да снима урок по изработката на удължителен кабел, но абсолютно не се подготви. За първи път вижда този щепсел и този контакт. между другото Много излишни думи, толкова дълго време. Аз, жена в пенсионна възраст, бързо разбрах какво и как да се свържа. Съветвам всички: преди да снимате, репетирайте ролята си на познавач.

  отговор
 • Теймур

  Здравейте, възможно ли е да го направите, щепсел + кабел + тройник + кабел + тройник?

  отговор
 • Саня

  забравихте да отбележите от факта, че многожилен проводник трябва да бъде пресован nshvi, без кримпване, удължителният кабел във всеки случай ще бъде с лошо качество

  отговор

Добавете коментар