Кое е по-добре да изберете: VVG кабел или PVA проводник?

Когато избирате проводник за окабеляване, първо трябва да се съсредоточите върху техническите характеристики на кабела или проводника. Помислете за варианта, когато трябва да се направи избор между две марки проводници. Не знаете какво е по-добре да изберете - PVA или VVG и каква е разликата между тези проводници? След това ще се опитаме да отговорим подробно на всички въпроси!

Сравнение на технически характеристики

За удобството да сравним основните технически параметри на проводниците и да разберем каква е разликата между тях, ще направим таблица, която ще сравнява основните характеристики.

Характеристика / материал PVA тел VVG кабел
Основен материал и конструкция Медна жила Медно жилаво или твърдо
Гъвкавостта на тоководещи проводници 5-ти клас на гъвкавост (висока) 1 - 2 клас на гъвкавост (средно)
Брой ядра в проводник / кабел 2 до 5 1 до 5
Площ на напречното сечение, мм2 0,75 до 6 1,5 до 625
Допустимо работно напрежение, V
В вериги с променлив ток, с честота 50 Hz 450 волта 0,66 kV или 1 kV
В постояннотокови вериги 0,66 kV 1.6 kV или 2.4 kV
Допустима температура на околната среда От -25 ° С до + 40 ° С От -50 ° С до + 50 ° С
Допустима температура на непрекъснато нагряване на сърцевината 70 ° С 70 ° C при аварийна работа е разрешено краткотрайно нагряване до 80 ° C
Регулаторен живот От 6 години (мобилна връзка) до 10 години (фиксирана връзка) До 30 години. Оперативната гаранция на производителя е 5 години.

За да се разбере какво е най-добре да се приложи в дадена ситуация, е необходимо да се проведе сравнителен анализ на отделните свойства, които са решаващи.

VVG и PVA

Свойства на проводника, Ядрата на двата въпросни проводни продукта са изработени от мед. PVA тел наличен само в многожичната версия на сърцевината, VVG кабел може да има интегрално монопроводно ядро. Значителната разлика между двете се крие в класа на гъвкавост на многожичните версии. В този параметър PVA многократно превъзхожда VVG. Поради тази характеристика, якостта на умора на проводник с повтарящи се завои е значително по-висока от тази на кабел. Тоест, когато става въпрос за мобилни връзки, изборът трябва да бъде направен в полза на PVA. Такива връзки включват доставка на нестационарни електрически уреди, както и електрическо окабеляване с щепсел за свързване на електрическо оборудване към мрежата.

Основен раздел, Таблицата показва, че обхватът на секциите на VVG е много по-широк към големи стойности. Във връзка с избора електрическо окабеляване за дома, апартаменти или къщи, можем да кажем, че окабеляването на силови вериги, захранващи електрическата печка, за плота или климатика, може да се извърши само с помощта на кабелен продукт от съответната секция. Най-голямото PVA напречно сечение е 2,5 мм2това не е достатъчно за тези цели.

Изолационни свойства и общ живот, Сравнявайки работното напрежение, при което могат да работят въпросните проводници, ние определяме разликата между един и друг материал. Фактът, че допустимото напрежение за кабела е по-високо, отколкото за проводника, показва, че когато работите в същия клас напрежение, границата на електрическата изолация на кабела е по-висока от тази на изолацията на проводника. Ако добавим факта, че животът на VVG надвишава сходния показател на PVA поне три пъти, можем да направим следното заключение:

Монтирането на стационарно електрическо окабеляване, особено скрито, е по-целесъобразно да се извърши с помощта на VVG кабел. В този случай е по-добре да използвате едножилен дизайн на сърцевината. Предвид това скрито окабеляване подредени за много дълго време, надеждността му трябва да бъде възможно най-голяма. По-добре е да използвате кабелна версия VVGng незапалима изолация.

Условия на околната среда, Диапазонът на допустимите температури на околната среда за VVG е значително разширен до зоната на отрицателните температури в сравнение с PVA. Този факт се определя от факта, че кабелен продукт, по-подходящ за това, трябва да бъде избран за улицата.

За да обобщим

Може да се обобщи по следния начин. Всеки от разглежданите материали има функции на приложение. Когато избирате проводници за конкретни цели, трябва внимателно да разберете каква е разликата между VVG и PVA. В заключение бих искал да изброя няколко аспекта, които могат да повлияят на избора.

Първият аспект е цената. Възможно е, когато по-ниската цена определя избора в полза на определен материал. В този случай трябва точно да претегляте всички недостатъци, които се придобиват с печалба в цената.

Вторият аспект са дизайнерските характеристики. Кабелът може да бъде плосък, което в някои случаи създава допълнително удобство по време на монтажа. Жицата от своя страна, като е по-мека, по-удобно се вписва в нея кабелни канали.

И накрая, препоръчваме ви да гледате видеоклипа, който представя мнението на експертите:

Надяваме се, че предоставената информация ви помогна да разберете какво е най-добре да изберете за електрическо окабеляване: PVA или VVG и каква е разликата между двете разглеждани марки проводими продукти!

Със сигурност не знаете:

(3 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • Дмитрий

  От кога многожилен кабел се превърна в тел? Другари "професионалисти", изучете поне терминологията и тогава пишете статии! Проводникът е едножилен проводник със или без светлинна изолация, а кабелът, ако е прост, е няколко проводника, свързани заедно, всеки със собствена изолация и всички заедно с обща изолация. Така че не подвеждайте хората. Това, което сравнихте в статията, не е проводник и кабел, а два вида кабел!

  отговор
  • Admin

   Това е коя страна да погледнем. По отношение на дизайна, да, тези два проводника се считат за кабели. Но буквената маркировка показва, че PVA е проводник, следователно в статията се посочва и според производителя. Да, по други въпроси тази статия не е толкова важна, тук е поставена друга основа!

   отговор
 • Георги

  Сечение на PVA от 0,75 до 2,5? Наскоро купих 4x6 PVA ...

  отговор
 • Дмитрий

  От кога PVA кабелът стана с максимално напречно сечение от 2,5 mm2?
  Имам кабел 5х16мм в склада си например.

  отговор

Добавете коментар