Избор на най-добрия електрически конвектор

Наскоро прегледахме статия: най-икономичното електрическо отопление за къща, в която много време беше отделено на тази конкретна версия нагреватели. Сега бих искал да говоря за това как да избера електрически конвектор за къщи, къщи и апартаменти. Ще действаме по следния начин - ще разгледаме видовете продукти и след всеки параметър ще дадем собствени препоръки!

Основни критерии

Видове устройства

Изборът на електрически конвектор се извършва според следните параметри:

 • мощност;
 • метод на инсталиране;
 • вид нагревателен елемент;
 • характеристики на дизайна;
 • вид регулатор на температурата;
 • защитни функции;
 • допълнителни функции.

Веднага можете да гледате видео инструкциите за правилния избор:

Как сами да изберете добър електрически конвектор?

Така че ще разгледаме характеристики на избор на всеки от параметрите.

мощност

Като всеки друг вид електрически нагреватели, продуктите се различават по мощност. Колкото по-висок е този параметър (измерен в kW), толкова по-бързо електрическият конвектор може да затопли помещението. Днес се препоръчва използването на оборудване от 0,3 до 3 кВт за домашни условия.

За да изберете правилния електрически конвектор за мощност, е необходимо да се изчисли този параметър поотделно. По правило 1 кВт се изразходва на 10 квадратни метра неотоплявани помещения. Ако в къщата (или апартамента) има отопление (газ или вода), тогава за отопление 10 квадратни метра. 0,5 кВт ще са достатъчни.

Препоръчваме да изберете нагревател с мощност резерв (10-20%), освен това има функция за регулиране на тази стойност. В този случай ще бъде възможно да се зададе определена интензивност на работа, спестявайки разходи за енергия.

Метод на инсталиране

Има 3 основни начина за инсталиране на нагреватели:

 • стенни (окачени на скобите, които се доставят с комплекта);
 • под (крака на колела);
 • вътрешен (тялото е скрито вътре в пода, вижда се само декоративна скара);
 • универсален (дизайнът включва подвижни крака и скоби).

Предимството на първия вариант е, че проводниците няма да се заплитат под краката ви, а самият калъф ще заеме свободно пространство. Всичко, което трябва, е да закачите калъфа на стената и да го свържете към мрежата. Такъв електрически конвектор е най-добре избран за апартамент, в който, както знаете, има толкова малко място.Стенна единица

Подовата версия прави модула мобилен, което позволява да се премества от стая в стая. Недостатъкът е, че в този случай част от свободното пространство на стаята ще бъде заета.Етаж
Подовото устройство е оригинално решение за стационарно отопление, ако искате да скриете всички нагреватели пред очите, препоръчваме да изберете тази опция.Той е изключително рядък, но по отношение на ефективността не губи пред своите конкуренти.Подово отопление

Универсалният вариант се е доказал най-добре. Това се дължи на факта, че ако е необходимо, променете местоположението на устройството, можете да направите това без никакви проблеми.

Ако решите да направите постоянна отоплителна система, препоръчваме ви да изберете електрически конвектори за стени и подове. За селски къщи и апартаменти с централно отопление е по-добре да изберете опцията за пода.

Вид нагревателен елемент

Дизайнът може да бъде представен от един от три основни типа нагревателни елементи:

 1. игла
 2. тръбен
 3. монолитен

Първият вариант е най-евтиният и лесният. Не се препоръчва да го използвате, като дизайнът на нагревателя (никелова плоча) е много крехък. Такива продукти се провалят много бързо, така че не оправдават стойността си.Иглов нагревателен елемент

Тръбните нагреватели са по-надеждни и освен това имат не твърде висока цена в сравнение с иглените нагреватели. Единственият им недостатък е шумът в началото на работата, защото при нагряване тръбите се напукват малко.Тръбен нагревателен елемент

Последният вариант е най-ефективният и издръжлив, но, както знаете, има най-висока цена.Монолитен нагревателен елемент

Ако решите да направите стационарно отопление в къщата или просто можете да отделите достатъчно пари, съветваме ви да изберете електрически конвектор с монолитен нагревател. Ако това не е възможно, или решите за свързване на електрическо отопление в дървена къща в страната - дайте предпочитание на тръбните продукти.

Характеристики на дизайна

Разнообразие от форми на продукта

Сред основните характеристики на дизайна отличават:

 • форма (правоъгълна, кръгла, квадратна);
 • височина (варира в рамките на 50 см);
 • дебелина на калъф.

Що се отнася до формата, тя не влияе по никакъв начин на ефективността на отопление. Единственият фактор, който определя външния вид на продукта, е интериорът на стаите. Височината влияе на скоростта на топъл въздух в стаята. Средна стойност от 50 см се счита за най-ефективната за затопляне. Дебелината директно влияе на топлопредаването на електрически конвектор. Колкото по-дебел е корпусът, толкова по-голям е топлопредаването и следователно по-ефективно устройството.

В този случай всички параметри са много лесни за избор според техните материални възможности и вкусови предпочитания. Класически са белите правоъгълни електрически конвектори, които клиентите най-често избират.

Тип регулатор на температурата

Температурни контролери са необходими за контрол на работата на конвекционен нагревател. С помощта на тези устройства можете да зададете конкретна температура в стаята (например 21 оВ), която ще се провежда през цялото време на работа. Ако в стаята стане по-топло, регулаторът ще изключи нагревателя; ако е по-студено, ще го включи.Принципът на работа на устройството

Днес има два вида регулатори на температурата: механични и електронни.

Механичен и електронен термостат

механичен по-евтини и имат най-простия дизайн - стъпков превключвател. Недостатъкът им е кратък експлоатационен живот и температурна грешка в границите 1-3оВ. Предимството на такива устройства е, че те не се провалят по време на пренапрежения на мощността.

електронен термостатите са по-функционални. С тяхна помощ можете да зададете не само определена температура в къщата, но и времето / деня за включване и изключване на отоплението. Такива функции позволяват пестя енергиязащото когато в къщата няма никой, няма смисъл да харчите пари за отопление (например, когато решите да отидете в къщичката или на почивка). Трябва също да се отбележи, че грешката е само 0,1оC, което е категоричен плюс на устройства. Недостатъци - висока цена и повреда поради спада на напрежението.

За лятна резиденция препоръчваме да изберете електрически конвектор с механичен регулатор на температурата, за да не харчите пари за онези функции, които ще се използват изключително рядко.Освен това във ваканционните селища проблемите с токовите удари са съвсем нормални. За апартаменти и жилищни сгради има смисъл да закупите електронна версия, предимствата на която говорят сами за себе си.

Защитни функции

Конвектор, подобно на всяко друго устройство, което се захранва от електрическата мрежа, само по себе си не е безопасно. Основните две причини за повишената опасност са спонтанното изгаряне на апарата и повреда при навлизане на вода.

За да се предпазите от първия проблем, ви съветваме да изберете електрически конвектор със защита срещу прегряване. Тази функция изключва захранването, когато температурата на нагревателя достигне максималната си стойност. Защитата срещу вода (всъщност, както и от прах) може да бъде определена чрез специален IP индекс - колкото е по-висок, толкова по-добре е защитен случаят. Минималната стойност трябва да бъде IP 24, така че да може да се използва в баня или друга стая с висока влажност (например, на лоджия).

Препоръчваме ви също да обърнете внимание на степента на защита от токов удар. Този параметър трябва да бъде най-малко “2”, което означава, че няма нужда от допълнително заземяване на шасито.

Допълнителни функции

Е, последното, за което бих искал да говоря, са спомагателните функции, които правят конвекционния нагревател по-ефективен и удобен за използване.

Първата функция се отнася до подови единици и пряко влияе върху безопасността на тяхното използване. Много често причината за пожара е свалянето на конвектора към пода с по-нататъшната му работа. За да не запалите нищо, съветваме ви да изберете електрически конвектор със сензор за автоматично изключване при затваряне. В този случай, когато нагревателят заеме хоризонтално положение, мощността към него веднага ще се изключи.

Функция за рестартиране се отнася до електронни термостати. Тази функция позволява на устройството да запомни зададените параметри - време за включване, температура и т.н. В повечето модели всички настройки се губят по време на неоторизирано изключване и в този случай всички ваши параметри ще бъдат запазени.

Функция против замръзване ви позволява да затоплите помещението, в което е разположен електрическият нагревател, ако маркировката падне под +5относноВ. Най-често устройства с тази функция се използват в гаража, на балкона и в летни къщи, където собствениците рядко се появяват.

"Йонизатор", наречени най-новите иновации в съвременните модели. Такава функция прави отоплението полезно за здравето, както едновременно с отоплението с въздух се предотвратяват някои заболявания. Между другото, йонизацията се случва, дори ако устройството е изключено.

За да обобщим

Така че, вие сте се запознали с всички критерии за избор на електрически конвектори. Сега бих искал да обобщя и да определя най-подходящите варианти.

За частен домбез централно отопление, най-добре е да изберете система от стенни нагреватели. За всяка стая изчисляваме необходимия брой единици (въз основа на мощността) и продължаваме с инсталирането. Ако частната къща вече се е случила връзка на котела и радиатори, но все още няма достатъчно топлина, тогава купете един или повече видове етажи.

Да дадеш могат да бъдат закупени универсални конвектори с тръбни нагревателни елементи.

За апартамент Най-добре е да използвате устройства на открито, като централно водно отопление присъства във всяка жилищна сграда от този тип.

Това е цялата информация за това как да изберете електрически конвектор за дома, вилата и апартамента. Надяваме се, че материалът е бил полезен и интересен за вас!

Подобни материали:

Как сами да изберете добър електрически конвектор?

(11 гласа)
Зареждане...

един коментар

 • Николас

  Благодаря. Много полезна статия!

  Отговарям

Добави коментар