Как да свържете електрически котел за отопление?

В тази статия няма да разглеждаме процеса на свързване на електрически бойлер към радиатори, студена вода, филтри и други елементи на отоплителната система. На читателите our.electricianexp.com ще бъде осигурена част, която е пряко свързана с електрическата работа: свързване на електрическия отоплителен котел към електрическата мрежа, заземяване и монтаж на защитни устройства. Следователно няма да ви отнемем времето и да се захванем с бизнеса.

Предимството и обхватът на електрическите котли

Най-често се използват електрически котли за отоплителна инсталация в страната и в частна къща. Това се дължи на факта, че това оборудване има ниска цена и можете да го инсталирате сами, без да се обаждате на съветник.

Снимка на електрически бойлер на стената

Сред основните предимства на електрическите котли са:

 • оборудването е безопасно (дизайнът не включва открит пламък или наличие на запалими източници на гориво);
 • водонагревателите могат да бъдат в изключено състояние до шест месеца, без да навредят на работата им (приложимо за къщи и селски къщи, които рядко се посещават);
 • размерите са сравнително малки, така че можете да го поставите във всяка стая;
 • днес има огромно разнообразие от електрически котли, различни по мощност, начин на монтаж и принцип на работа;
 • при нагряване на вода не се появяват сажди, което е опасно както за хората, така и за околната среда.

Правила за безопасност

Преди да преминем към основната част на отоплителната инсталация, бих искал да обърна внимание на безопасността на електрическата работа.

на първо място, свързването на електрическия котел за отопление трябва да се извърши с изключена мощност.

на второ място, е необходимо да го инсталирате на известно разстояние от други обекти, а именно:

 • между тялото и стените трябва да има най-малко 5 см свободно пространство;
 • предният панел трябва да е достъпен за поддръжка, достатъчно е 70 см свободно пространство;
 • разстоянието до тавана е не по-малко от 80 см;
 • разстоянието до пода е не по-малко от 50 см (ако електрическият бойлер е окачен тип);
 • разстоянието до най-близките тръби е най-малко 50 cm.

трето, мрежата трябва да е трифазна (при 380 V), за да се намали текущото натоварване на окабеляването. Когато използвате еднофазна мрежа за свързване на мощен котел, окабеляването може да не издържи, в резултат на което той ще се запали спонтанно и късо съединение.

четвърти, всичко телени връзки трябва да са херметични и защитени от вода. Контакт с вода може да възникне, ако тръбопроводът е повреден (например, свързващата втулка се разрушава към устройството) и кондензат се оттича от тавана (в неотопляемо помещение). Също така се препоръчва да защитите кабела с гофриране или кабелен канал, направен от самозагасващ се материал. Ако проводниците се запалят, тези продукти ще предотвратят разпространението на пламък.

Диаграми за електрическо окабеляване

Така че, на вашето внимание има няколко типични схеми за свързване на електрически бойлер в къщата със собствените си ръце:

Както можете да видите, проектите са доста прости и се състоят от самия бойлер, транспортна линия (тръби), циркулационна помпа и радиатори. Вашата задача е да свържете правилно всички елементи заедно и след това да включите захранването.

Основен процес

Инсталирайте устройството

Първо трябва да инсталирате електрически бойлер в стаята. Както казахме, единицата може да бъде под и стена. В първия случай комплектът се предлага със специална стойка, върху която се прави "кацане".Подов нагревател

За да окачите котела на стената, е необходимо да подготвите котва с дюбели и бормашина с подходяща бормашина. Първо маркирайте стената с лента и маркер. Дупките трябва да са идеално плоски в хоризонталната равнина. След това пробиваме маркираните места, забиваме дюбелите в тях и завиваме котвата. След като котвата седи здраво вътре в стената, можете да спрете електрическия бойлер.Стенни бойлери

Обръщаме вашето внимание на факта, че инсталирането на електрически бойлер трябва да се извършва идеално равномерно в хоризонтална и вертикална равнина. Всяко изкривяване може да повлияе на работата и живота на оборудването.

Електрически инсталации

Тъй като електрическият бойлер има голям капацитет, е необходимо да го свържете не от изхода, а директно от електрическата мрежа. За да направите това, е необходимо да изтеглите отделна линия от разклонителната кутия в стаята до точката на свързване на котела. По-добре е да използвате маршрутизиране на кабели по скрит начин, като в този случай линията ще бъде защитена от механични повреди и външният вид на помещението няма да се влоши.Електроинсталационни работи

Трябва да се отбележи, че за захранване на котела е необходимо да се използва кабел с голямо напречно сечение, който може да издържи на доста големи токови натоварвания. Как да го приложим правилно изчисляване на секцията на кабела, говорихме в съответната статия, с която горещо препоръчваме да се запознаете.

Така че обръщаме вашето внимание на факта, че малки нагреватели (до 7 кВт) могат да бъдат свързани към еднофазна мрежа, която често се среща в хрушчови и апартаменти в стар стил. Е, последният нюанс на този етап, за който трябва да знаете - електрическите котли до 3,5 кВт могат да работят от контакта, а не от отделна линия от разпределителната кутия. Котлите с ниска мощност са идеални за свързване в апартамент, тъй като в този случай окабеляването обикновено е еднофазно и извършването на ново оформление на кабелите не винаги е подходящо решение.

Инсталирайте предпазно оборудване

Когато всички входни проводници са свързани към електрическия котел, ще е необходимо допълнително да го защитите. прекъсвач и RCDинсталиран в основния щит. Целта на първото устройство е да предпази оборудването от късо съединение и претоварвания на проводниците. Свързването на електрически бойлер чрез RCD ще ви предпази от течове на течове.Инсталиране на устройство с остатъчен ток

Също така се препоръчвасвържете регулатор на напрежениетозащото дори малки скокове могат да повредят устройството.Фактът, че е необходимо да се заземи електрическият бойлер, според мен, не си струва да се говори. Основното изискване е заземяващият проводник да се движи директно от шината към шасито на оборудването.

Започваме

Когато всички елементи на свързване са свързани, е необходимо да се проверят всички точки на свързване. Всъщност не трябва да има голи контакти, както и повредена изолация.начало

Необходимо е също така да се проверят всички съединители, кранове и фуги на тръбите. Едва след проверка на качеството на отоплителната система можем да пристъпим към нейното пускане. Първо отворете клапаните към оборудването, след това включете електрическия котел.

Обърнете внимание на работещите сензори за температура и налягане. Номиналните стойности са посочени в инструкциите, приложени към комплекта. В случай на очевидни отклонения е по-добре да се обадите на капитана.

Също така ви предоставяме ясен пример за монтажни работи:

Направи си видео инструкция за свързване на електрически бойлер

Как мога да спестя?

Електрическото отопление е доста скъпо в сравнение с газовото. За да бъдете икономични, препоръчваме ви да вземете предвид следните съвети:

 1. получавам двустепенно брояч електричество и включете отоплението през нощта. Следобед, като правило, всичко е на работа и няма нужда от функционирането на котела. По-добре е стаята да се затопли добре през нощта, защото по това време цената за 1 kW електроенергия ще бъде много по-малка.
 2. Използвайте автоматизация, която ви позволява да включите отоплението в определено време или само когато температурата спадне до зададената стойност. В този случай уредът ще работи само ако е абсолютно необходимо.
 3. Най-високото отопление на радиаторите се постига чрез поставяне на котела в най-ниската точка на отоплителната система.
 4. Добавете модерно решение към отоплителната система - топъл под, ще позволи по-ефективно използване на консумираната топлина в цялата стая.
 5. Връщаме се към използването на двойни тарифни електромери. Друг вариант за рационалното им използване за отопление е закупуването на топлинни акумулатори. Тези резервоари за вода могат да затоплят стаята през целия ден, докато течността ще се нагрява през нощта (когато електричеството ще струва много по-малко).

Това е всичко, което исках да ви кажа за инсталирането и свързването на електрически котел за отопление със собствените си ръце. И накрая, препоръчваме ви да купувате устройства само от качествени производители, така че отоплението в къщата да продължи колкото е възможно по-дълго. Сред лидерите в производството на бойлери има три най-оптимални по отношение на цена и качество: Protherm (Proterm), Nevsky (разгледахме връзката на видео) и Galan.

Прочетете също:

Направи си видео инструкция за свързване на електрически бойлер

(9 гласа)
Зареждане...

Добави коментар