Как да свържете котела към електрическата мрежа?

Обичайно е да се използва електрически бойлер за отопление на водата, необходима за къпане и технически нужди. Този тип бойлер, поради малкия си размер, може да бъде инсталиран навсякъде: в банята, в кухнята, в тоалетната и дори под мивката, ако агрегатът е тип потока. След това ще разгледаме къде и как правилно да свържем котела към електрическата мрежа със собствените си ръце.

Обхват на бойлер

Много рядко се говори за използване на електрически котел за отопление, но все пак има такава опция. Препоръчва се да го използвате, ако помещението няма сложна отоплителна система, а мощността на единицата е достатъчна за нормална работа (обикновено 1 кВт може да обслужва 10 кв.м.). За да може той да отоплява малка къща, е необходимо допълнително да инсталира циркулационна помпа, в противен случай топлата вода няма да може ефективно да се разпространява през радиаторите (няма да има достатъчно налягане).Гъвкаво затягане на маркуча

Обръщаме вашето внимание на факта, че има акумулаторни и поточни устройства. Първата версия на електрическия котел консумира по-малко електроенергия за отопление, но изисква определено място за поставяне на резервоара. Вторият вариант е по-компактен, но поради повишената си мощност той консумира порядък с повече електроенергия.

Електрически изисквания

На читателитеmy.electricianexp»Не застрашихме живота си и успяхме без проблеми да свържем електрическия бойлер към мрежата, предоставяме няколко прости правила, които трябва да вземете под внимание:

  1. Не забравяйте да изключите захранването на главния панел по време на инсталационните работи.
  2. Свързвайте проводниците само чрез клеми или чрез запояване. Не трябва да има обрати на „дядо“.
  3. Внимавайте за защитата на бойлера RCD и заземяване. Ако къщата има двупроводна мрежа, не забравяйте да направите система за заземяване на обекта. Що се отнася до апартаментите от стария тип - Хрушчов, в които много често няма заземяване, можете да излезете от тази ситуация, като свържете котела чрез RCD и автоматична машина. Можете също да се свържете към мрежата чрез difavtomat, която комбинира два вида защита. В случай, че няма "земя" в страната, трудности не трябва да възникват, защото PE защитата изобщо не е трудно да се направи със собствените си ръце.
  4. Тъй като водата ще преминава близо до електрически уреди, погрижете се за висококачествена защита на окабеляването от влага. Закупете гнезда със степен на защита най-малко IP44, прекъсвач и RCD трябва да са във водоустойчив корпус.
  5. Ако устройството ще се свърже директно към мрежата (не чрез изход), използвайте негорим кабел VVGng или по-доброто му представяне - NYM.
  6. Стенните крепежи трябва да бъдат надеждни. По правило капацитетът на резервоара може да достигне 100 литра.Дебелината на котвата в този случай трябва да бъде най-малко 8 мм. Не се препоръчва да се монтира котел на стена от гипсокартон. В този случай е по-добре да поставите бойлера на пода.

Основен процес

Инструкциите за свързване на котела към електрическата мрежа ще бъдат предоставени от мястото, когато цялата отоплителна система бъде доведена до мястото за монтаж. Всичко, което остава за вас, е да окачите бойлера на стената и да го свържете към захранването.

Стенен монтаж

Помислете за по-сложен вариант, когато инсталирането на котел за съхранение ще бъде приложено, като инсталирането на нагревател е по-малко време (поради по-ниското тегло и размери на продукта). Първо трябва да маркирате стената в съответствие с местоположението на крепежните елементи. За целта измерете разстоянието, необходимо за инсталиране на монтажните уши, и го прехвърлете на стената. Не забравяйте да използвате нивото на конструкцията, така че ушите да бъдат поставени хоризонтално.

Всяко изкривяване ще повлияе на работата на устройството и следователно на експлоатационния му живот и ефективността на използване. Резервоарът трябва да бъде поставен идеално равномерно в хоризонтална и вертикална равнина.

След маркирането вземаме бормашина, пробиваме дупки в стената и забиваме дюбели в тях. След това ние завиваме в тях куки за закрепване и закачаме котела на стената, както е показано на снимката по-долу.

Не се притеснявайте за декоративната декорация на стени. Дори ако в апартамента вече са извършени ремонти, с внимателна инсталация няма да повредите повърхността. Можете също да видите подробни инструкции за инсталиране и свързване на монтиран на стена котел във видео пример:

Как да инсталирате бойлер на стена

Кабелна връзка

Когато бойлерът е надеждно монтиран на стената, трябва независимо да свържете окабеляването към него. Помислете за две съществуващи опции за свързване на окабеляване от електромера.Схема на свързване на котела към мрежата

Вариант 1 - електрически контакт

Тази опция се използва, ако мощността на единицата не надвишава 3,5 kW. В този случай е необходимо да поставите гнездото до мястото, където котелът е свързан към електрическата мрежа, както е показано на диаграмата по-горе. Минималното напречно сечение на кабела трябва да бъде 2,5 mm.sq. (медни проводници). Препоръчва се предварително изчисляване на напречното сечение на кабелаза да може да издържи възникващите товари.Източник на захранване

Вариант 2 - Захранване от щита

Ако сте закупили устройство с мощност над 3,5 kW, е забранено използването на мощност от контакта, тъй като просто не може да издържи такова натоварване. В този случай е необходимо кабелът да бъде направен директно от разпределителния панел, инсталиран в апартамента или къщата, до бойлера.

Трябва да обърнете внимание на факта, че котелът може да бъде свързан към еднофазна мрежа, ако мощността му не е по-голяма от 4 кВт. Ако номиналната мощност е по-висока, мрежата трябва да бъде трифазна (напрежение 380 Волта).

След като решите начина на свързване на котела към електричество, трябва сами да включите устройството и да преминете към следващата стъпка. Видеото по-долу обсъжда различни схеми за свързване на бойлер:

Диаграми за електрическо окабеляване

Настройка за сигурност

Тъй като, когато създавате отоплителна система, ще трябва да се справите с мощно оборудване, както и близостта на водата и тока, трябва да се грижите за защитата на котела и себе си.Инсталиране на автоматизация

На първо място, трябва да внедрите RCD връзка и прекъсвач към линията, която ще обслужва блока. Ако захранването ще дойде от контакта, се препоръчва да инсталирате защитно оборудване на разпределителното табло. В случай, че захранването ще дойде директно от щита, защитните устройства трябва да са близо до самия обект, така че да може да се обслужва удобно и безопасно. Не забравяйте, че при близкото разположение на RCD и AB, е необходимо да се предпазят устройствата от влага.За целта се препоръчва продуктите да се поставят в херметична кутия.

RCD в защитна кутия

 

В 220 V мрежа е задължително да свържете електрическия бойлер чрез двуполюсен прекъсвач. Помнете важното правило - автоматизацията се инсталира с горната връзка на входната фаза и нула.

Първо начало

Когато всички електрически работи са завършени, трябва да продължите с пускането на оборудването. Първото нещо е да проверите всичко телени връзки и тръби за цялостност и херметичност. Ако не се намерят отклонения, можете да продължите да включите захранването. За да направите това, първо отворете клапаните на тръбите (студена и гореща верига), след което можете да включите машината и RCD. Горещо препоръчваме да гледате видео инструкцията, в която визуално се изследва целия процес:

Видео урок: свързване на електрически бойлер към мрежата и тръбопровода

накрая

Монтирането и свързването на електрически бойлер за отопление се препоръчва за малки къщи и апартаменти. В вили и просторни частни къщи е по-добре да се приложи връзка с електрически бойлерзащото той е по-мощен и може да отоплява помещението по-ефективно. Ако въпреки това сте конфигурирани да използвате този тип бойлер, не забравяйте да добавите циркулационна помпа към системата, така че горещата вода под налягане да премине в радиаторите, като по този начин да затоплите помещенията по-ефективно.

Свързани материали:

Как да инсталирате бойлер на стена

Диаграми за електрическо окабеляване

Видео урок: свързване на електрически бойлер към мрежата и тръбопровода

(15 гласа)
Зареждане...

Добави коментар