Електрическо подово отопление за дървена къща

Отопляемият под в дървена къща може да се монтира по различни начини. Прост и модерен подход е сух монтаж на дървена основа. Има и друг начин: някой ще го нарече класически, а някой ще го нарече остарял. Той изисква монтиране на бетонна основа под кабела, а в някои случаи и допълнително изливане или изравняващ слой отгоре. И двата варианта изискват определени знания, които ще споделим в този преглед. Кой нагревателен елемент може да бъде положен върху дървена основа? Какво е включено в дизайна на "пая", когато инсталирате кабела в цимент? Кое е по-евтино? Ще отговорим на тези въпроси и ще разгледаме няколко инсталационни схеми за различни видове подово отопление с примери за конкретни продукти.

Какво е важно да знаете?

Можете да инсталирате топъл под по един от следните начини:

  • върху съществуващия дървен под;
  • на дървен под с въздушна междина (върху трупите);
  • върху бетонна основа;

Изборът на отоплителна система ще зависи от това дали ще се изисква цимент, изравняваща смес, лепило за плочки или мастика - тоест „мокра“ инсталация. Следните видове нагревателни елементи са подходящи за отопление на дървен под: инфрачервен филм, кабел върху монтажната плоча, отрязващ се кабел, нагревателни постелки.

Гледайки напред, отбелязваме, че инсталирането на отоплителни постелки изисква бетонна основа или циментово-пясъчна замазка. Не е възможно да се предвиди това във всяка дървена къща, освен може би на приземния етаж. Инфрачервено фолио и кабели върху плочите могат да бъдат монтирани върху дървени подови настилки. Изрязаният отоплителен кабел може да бъде положен както по замазка, така и по сух начин (върху трупи). В последния случай е изключително важно правилно да се изчисли мощността. И тук можете да разгледате специфични топли подове за дървена къща, които са подходящи за ситуациите, разгледани в прегледа.

На дървена основа

Съгласно изискванията на европейските стандарти, кабелните отоплителни системи със специфична мощност 100 W / m2 или повече са забранени за монтаж върху дървена подова основа. Инфрачервените филми не са обект на такива ограничения.

Инфрачервен филм

IR филмите са универсални: могат да се монтират на пода, тавана, стените. Предлага се в мощност от 150 и 220 W / m2.

Суха инсталация на инфрачервено фолио върху дървен под

Полагане на IR филм под ламината

Продукти:

Lavita LH, Q-Term KH, Heat Plus, RexVa Xica, KS-PTC.

Суха инсталация на инфрачервено фолио върху дървен под върху трупи

IR подово отопление на дървени трупи

Подобни продукти:

Lavita LH, Q-Term KH, Heat Plus, RexVa Xica, KS-PTC.

Изброените IR филми се произвеждат в Южна Корея, тъй като обаче по-голямата част от тези в продажба. В Европа използването на инфрачервен филм не се практикува. Може би целият смисъл е, че в съществуващите европейски стандарти в Азия няма забрани за използване на инфрачервени системи за отопление на филми.Самите производители декларират безопасността на IR филма и дългия експлоатационен живот. Поддръжниците на тази лесна за инсталиране и евтина (цена на 1 mp филм - от 325) система имат много аргументи в полза на сигурността. Например това: нагряването на инфрачервен топъл под се контролира от регулатор на температурата, което ще предотврати прегряването на филма.

Важно е да знаете: Фолиото не трябва да се монтира там, където ще стоят мебелите. Изключение прави KS-PTC. Това струва повече, но благодарение на саморегулиращия ефект, той може да бъде инсталиран по целия периметър на помещението. Инсталирането на инфрачервен филм под плочка е трудно: в края на краищата лепилото за плочки не може да се нанася върху него. Ще е необходимо да се създаде сложен многослоен "пай", не препоръчваме теглото на дървения под!

Кабел към монтажната плоча

За съжаление този метод на монтиране върху плоча не е много популярен, така че обхватът е малък.

Монтаж на сух кабел върху монтажна плоча на дървен под

Нагревателен кабел от ламинат

Продукти:

U-RD-B (Raychem), Deviflex 10T (Devi).

Монтаж на сух кабел върху монтажна плоча върху дървен под върху трупи

Топъл под на трупи

Продукти:

Deviflex 10T (Devi)

Допълнения за системата Devi: Използват се резистивен кабел 6-10 W / m и DEVIcell ™ сухи монтажни плочи с канали за управление на кабелите. Производителят препоръчва да се монтира хидроизолационен слой, когато се монтира под паркет или ламинат върху дървен под. Ако отоплението е инсталирано на лагите за декоративни покрития, като: линолеум, винил, килим, ламинат, тогава е необходимо да добавите звукопоглъщащ материал и щит, който разпределя ударното натоварване върху конструкцията.

Но кабелът U-RD-B на плочи R-RF Raychem може да бъде монтиран директно в основата на дървения под. Паркет, паркет или ламинат се препоръчват като топ лак. Можете също да го поставите под плочката, само трябва да промените инсталационната схема: добавете грунд над кабела и лепилен слой за плочката. Raychem U-RD-B се различава от другите аналози с високата си цена, отличното качество на компонентите и саморегулиращия се кабел, което ви позволява да спестите до 20% енергия при загряване на пода. Изчисляването на мощността (35-100 W / m2) на саморегулиращ се кабел се основава на това колко добре е изолирана основата от топлинни загуби.

От подобни системи понякога в продажба се появява датският кабел DVC-10 (Heandy Haet), който подобно на Devi може да се отнесе към средната ценова категория (отоплителен комплект с монтажна плоча ще струва около 7000).

Монтаж на разглобяем кабел върху трупи

Инсталирането на кабели върху дървени трупи за дървени къщи е най-често срещаният вариант. Не е твърде трудоемка и цената не "хапе" (около 3000 за комплект европейски кабел за отопление на 1 м2 етаж). При дървени подове и други конструкции от горим материал, специфичната мощност на отоплителната система не трябва да надвишава 60-80 W / m2 с линейна мощност на кабела не повече от 10 W / m, стъпката на монтаж се избира в рамките на 90 - 130 mm.

Кабелна отоплителна верига

Височината на въздушната тапа между изолацията и пода (шперплат) трябва да бъде 30 мм, разстоянието между кабела и пода - 10 мм. Кабелът трябва да бъде положен равномерно по цялата площ на нагрятата повърхност.

На бетонна основа

Ако бетонен под е монтиран на приземния етаж на дървена къща или е монтирана дървена замазка (като се вземат предвид съществуващите правила и ограничения), тогава изборът на нагревателен елемент за топъл под става по-широк.

Полагане на нагревателния кабел в замазка

Преди да закупите разглобяем кабел за монтаж в замазка, важно е правилно да изчислите мощността и стъпката на полагане. Под плочките и порцелановите плочки използвайте отоплителен кабел със специфична мощност 10-20 W / m.

 

Продукти:

SVK-20 (Thermo), Deviflex 10T (Devi), TXLP / 2/17 (Nexans), TXLP / 1/17 (Nexans).

Схемата може да се използва и за монтаж под ламинат, линолеум, килим, но вместо лепилен слой с плочки, е монтиран звукопоглъщащ субстрат за ламинат. Под дървено подово покритие се препоръчва да се използва кабел със специфична мощност 6-10 W / m.

Препоръчителната мощност за удобна бетонна система за подово отопление е 60-100 W / m2. Максималната дебелина на основата е 50 мм, слоят саморазливен състав (замазка) е 30-80 мм. В студени помещения осигурете топлоизолация на основата.

Монтаж на нагревателни рогозки в лепило за плочки

 

Подложка за отопление на плочки

Продукти:

Thermomat TVK-130 (Thermo), "National Comfort 2NK" (CCT), Heatus M-B (Heatus), мат Lavita (Lavita).

Изброените по-горе подложки за отопление като примери за монтаж под плочка имат мощност от 130-170 W / m2. Схемата може да се използва и за монтаж под ламинат, линолеум, килим, но вместо лепилен слой с плочки, е монтиран звукопоглъщащ субстрат за ламинат. За дървени подови настилки се препоръчва използването на рогозки с капацитет 80 W / m2. Цената на изтривалки започва от 2000 на кв. м.

Тази схема е подобна на предходната, с изключение на това, че монтажната решетка не се изисква, тъй като постелката се доставя под формата на кабел, който вече е прикрепен към мрежата с желаната стъпка на инсталиране. Поради това кабелните мрежи (отоплителни рогозки) са широко разпространени и се продават като ключ до ключ за подово отопление. Моделът на инсталация може да изключи използването на самонивелиращ се слой. В този случай лепилото за плочки (мастика) се нанася веднага върху фиксираната постелка, а плочката веднага се подрежда добре. Трябва да се консултирате с инструкциите, тъй като всички производители установяват свои собствени правила. Така че, за подложки Thermomat препоръчителната дебелина на лепилния разтвор е 3-4 см, за подложки National Comfort - от 8 мм, за продуктите Devi - 3-5 cm.

Монтаж на изтривалки върху дървена основа със замазка

Някои производители позволяват използването на електрическа подложка със специфична мощност 150 W / m2 върху дървен под с замазка. Ето пример и схема за инсталиране:

 

Облицован термомат

Продукти: DEVImat 150T (Devi), Warmstad WSM (CCT).

Схемата може да се използва за монтаж под ламинат, линолеум, килим. Вместо слоя лепилна плочка се монтира шумопоглъщаща основа за ламинат, а постелката се излива с циментово-пясъчна замазка от 3 см. Грубият дървен под трябва да бъде здраво фиксиран.

Подложки за фолио за монтаж без замазка

Ако основата на пода е бетон или е монтирана циментово-пясъчна замазка, е удобно да се използват системи за отопление Devidry, Thermo LP, които са лесни за инсталиране (мощност от 100 W / m2). Тук действа важно правило, което е отбелязано в инструкциите за монтаж и експлоатация от европейските производители на тези кабелни системи: забранено е използването на продукти с капацитет над 80 W / m2 в помещения с дървен под.

 

Ламинирано фолио под ламината

Продукти:

Devidry (Devi) *, Thermomat TVK-130 LP (Thermo).

Като субстрат Devi препоръчва да инсталирате пароизолация.

Обърнете внимание на тези марки и ги използвайте за сух монтаж в случаите, когато подът в къщата е бетон, а завършекът е дървен. Тяхната схема на монтаж е много проста (подобно на инсталирането на кабел върху монтажната плоча), цената е от 3500 за кв. м.

Инсталационните диаграми не показват мястото на монтаж на сензора, термостата, захранващите кабели. Това са важни стъпки, които трябва да следвате, когато се позовавате на ръководството за инсталиране на продукта. За да се предотврати напукване на дървения под, термостатът със сензори за въздух и под трябва да ограничи максималната температура на пода до 35 градуса. ° С.

Когато избирате вида нагревателен елемент, внимателно прочетете инструкциите за неговия монтаж. Видът на подовата настилка и видът на довършителните работи са важни критерии при вземане на решение дали да закупите топъл под. Килим, линолеум, паркет и други покрития трябва да издържат на температури, посочени в документацията на продукта. Следователно, съвместимостта на кабелната система с един или друг вид декоративно покритие трябва да бъде посочена в инструкциите на конкретния производител. Някои производители на отоплителни системи строго регулират вида на субстрата, топло и хидроизолационните слоеве.

За да вземете решение за избора на материали за отопляемия под в дървена къща е сложно.Ако къщата все още се проектира или строи, полето за дейност е много по-широко: можете да осигурите бетонна основа, да поставите дебелината на конструкциите и допълнителни натоварвания. По-скъпи опции за сух монтаж могат да се използват на всеки етап от изолация на дома.

Зареждането ...

Добавете коментар