Основните етапи на инсталиране на дизелов генератор

След като изберете подходящ дизелов генератор, първо трябва да подготвите място за неговото инсталиране. Животът на електроцентралата зависи от правилността на инсталацията. Ние изброяваме основните етапи на инсталиране на дизелов генератор на закрито и на открито, както и съответните изисквания за всеки от етапите.

Избор на сайт

Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете местоположението на бъдещата електроцентрала. Препоръчително е да направите това още преди закупуването на дизеловия генератор, за да изберете опцията, която е най-подходяща според местните условия, ако е необходимо. Има няколко варианта за инсталиране на дизелов генератор - в специален звукоизолиран корпус, на открита рамка или в контейнер, който има защита срещу отрицателни фактори на околната среда.

Последният вариант е най-простият, тъй като наличието на специален контейнер елиминира необходимостта от инсталиране на дизелов генератор в сградата - той може да бъде инсталиран на улицата на безопасно място. При закупуване на генератор в сигурен контейнер се изисква само основата. При избора на място за монтаж е важно да се вземат предвид местните условия. Например в селска къща или в страната е по-добре да поставите дизеловия генератор на закрито, за да избегнете кражбата му.

Резервно захранване

В случай на закупуване на модел в звукоизолиран корпус или на отворена рамка, е необходимо да се предвиди неговото поставяне в помещение (например в гараж или навес), което трябва да отговаря на следните изисквания:

 • наличие на достатъчна защита срещу отрицателни фактори на околната среда;
 • организация на ефективна вентилация;
 • осигуряване на достатъчно ниво на осветеност;
 • възможността за безпрепятствен достъп до всички елементи на дизеловия генератор за работа по неговата поддръжка и ремонт;
 • наличието на врата с достатъчен размер в случай на необходимост от монтаж или демонтаж на оборудването.

Подготовка на фондацията

При подготовката на основата е необходимо да се вземе предвид на първо място, че вибрациите се появяват по време на работа на генераторния комплект. Като се има предвид тази особеност, е необходимо да се подготви основа, която, от една страна, ще бъде достатъчно надеждна, а от друга, ще предотврати изместването на дизеловия генератор по време на неговата работа.

За да изпълни тези условия, фундаментът трябва да има тегло от един и половина до два пъти по-голямо от масата на генератора, като площта трябва да е по-голяма от площта на електроцентралата като цяло, а дълбочината трябва да бъде най-малко 150 мм. Самата основа трябва да има идеално равна повърхност без наклон на ниво.

Изливане на фондация

При изливането на основата е необходимо да се предвиди инсталирането на монтажни тела, чрез които бъдещата дизелова електроцентрала ще бъде фиксирана.

Дейности за намаляване на вибрациите

За да се намали вибрацията на електроцентралата по време на нейната експлоатация, структурно са осигурени вибрационни изолатори. Но те не винаги осигуряват намаляване на вибрациите и трябва да се предприемат допълнителни мерки. Първо, това е твърдо закрепване към основата на предварително подготвени монтажни устройства. Второ, използването на допълнителни амортисьори, които трябва да бъдат монтирани между основата на дизеловия генератор и основата. Трето, наличието на шумозаглушител, както и звукоизолиран корпус - тези елементи могат да бъдат включени в стандартния пакет или закупени отделно.

В допълнение, гъвкавото свързване на изпускателната система ще бъде ефективен начин за намаляване на вибрациите. Същото се отнася и за електрическите вериги - те трябва да бъдат свързани към дизелов генератор чрез използването на гъвкави проводници.

охлаждане

За да се гарантира правилната работа на дизеловата електроцентрала и да се удължи нейният живот по време на монтажа, е необходимо да се осигури добра работа на системата за охлаждане на генератора. На първо място, говорим за осигуряване на нормалната и ефективна работа на интегрираната система за охлаждане на дизеловия генератор. Електроцентралата трябва да бъде инсталирана по такъв начин, че нищо да не пречи на функционирането на охладителната система.

Ако дизеловият генератор е инсталиран в съществуващо помещение, например в гараж, в мазето или в котелно, е необходимо да се уверите, че помещението е правилно вентилирано. Също така, когато обмисляте помещение за електроцентрала, е важно да се спазват всички необходими правила за пожар, тъй като дизеловият генератор е източник на повишена опасност от пожар.

Електрическа работа

Един от най-важните етапи на инсталиране на дизелов генератор е инсталирането и свързването на електрически вериги.

Електрическата работа включва няколко етапа:

 • инсталиране на електрическо табло, монтаж и свързване на защитни устройства, инсталиране на превключвател или верига за автоматично включване на резервното захранване;
 • полагане и маркиране на силови и спомагателни вериги на електроцентрала;
 • свързване на положени кабелни линии;
 • инсталиране на индивидуална заземителна верига, проверка на нейната работоспособност и връзка с дизелова електроцентрала.

Видео инструкциите ясно демонстрират как да свържете дизелов генератор към домашната мрежа:

Препоръчваме ви да прочетете изискванията на PUE по отношение на инсталирането на дизелови генераторни блокове в раздел 5, глава 5.2!

Първо стартиране и настройка

Последният етап от инсталирането на дизелов генератор е да го зареждате с гориво, смазка и охлаждаща течност, както и да свържете батерията. Преди да извършите първото пускане, е необходимо да се провери целостта на всички връзки, тръби, заключващи устройства, електрически вериги. След стартиране дизеловата електроцентрала се регулира, за да гарантира нейната работа в рамките на определените характеристики.

Можете да разберете как се прави първото пускане на оборудването от видеото:

Ето технологията, която инсталира дизелов генератор със собствените си ръце. Надяваме се, че предоставените стъпка по стъпка инструкции със снимки и видео примери ви помогнаха да разберете как да инсталирате самостоятелно дизелова електроцентрала на улицата или на закрито!

Със сигурност не знаете:

(1 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Irene

  Но какво да кажем за хората, живеещи в непосредствена близост до инсталирания генератор? Имам предвид съседите в лятната вила. В крайна сметка те са най-близки. Имам точно такава ситуация. Съседите бяха изключени от електричество заради неплащане на такси.Този генератор, който е инсталиран до лятната ни къщичка, плува през целия ден и нощ. Не говоря за шум, но миризмата от изпускателната тръба е непоносима, въпреки факта, че е много вредно. Какво да правим, да хвърлим лятна къща заради съседите си?

  отговор

Добавете коментар