Избор на инфрачервен нагревател - какво да търсите?

Инфрачервеното отопление е нов избор при решаването на проблема с изграждането на отоплителни системи. Недостатъците на конвенционалните конвекционни отоплителни устройства са добре известни. Те загряват предимно околния въздух, който се натрупва близо до тавана на стаята. Това обстоятелство прави конвекционните отоплителни системи неподходящи за отопление на помещения с голяма площ с високи тавани, например производствени цехове. По-голямата част от енергията, която инфрачервеният нагревател излъчва, е дълговълнова радиация, подобна по структура на топлинния спектър на слънцето. Подобно на слънцето, инфрачервеното отопление със своята сияйна енергия загрява предимно непрозрачни обекти. По-нататъшното нагряване на въздуха се получава в резултат на конвекционен топлопренос с вече нагряти предмети. В тази статия решихме да разгледаме подробно как да изберем инфрачервен нагревател по мощност и компания.

Използването на инфрачервени лъчи в отоплителните системи

ИК отоплението може да бъде избрано като основно или допълнително средство за отопление както за апартамент и къща, така и за други сгради (кокошарник, оранжерия, гараж и др.). Инфрачервеният нагревател може дори да се използва като нагревател за балкон, ако последният е остъклен и добре изолиран.

Отоплен балкон

Една от основните характеристики, които отличават инфрачервения нагревател от конвекционните устройства, е особеността на неговия ефект върху всички живи организми. Факт е, че попадайки върху човешката кожа, инфрачервените лъчи предизвикват усещане за топлина, независимо от движението на околния въздух и неговата температура. Спомнете си как слънчевите лъчи се затоплят в мразовит зимен ден. Поради този ефект изборът на инфрачервено отопление на помещението осигурява усещане за комфорт на човек при температура на въздуха с няколко градуса по-ниска, отколкото в случай на конвекционно отопление. По този начин инфрачервеният нагревател произвежда най-голям ефект, когато човек е под прякото влияние на топлинните лъчи. Това обстоятелство определя най-подходящия избор за използване на IR нагреватели.

Тази опция за отопление е най-добре избрана като допълнение към основната отоплителна система и прилагането на зонално отопление. Например, трябва да изберете устройство за стаята. Инфрачервеният нагревател може да бъде разположен на тавана над леглото, дивана, бюрото. Общата температура в помещението може да бъде намалена чрез регулиране на основната отоплителна система. Така най-комфортните условия могат да бъдат създадени само в райони на дълъг престой на хората, което ще създаде определени спестявания. Като цяло изборът на версията на тавана на местоположението на инфрачервения нагревател е най-предпочитан, като се имат предвид неговите свойства.

Инфрачервено отопление на помещенията

Обещаващо е използването на лъчезарно отопление на работните места в големи производствени халета, където през зимния сезон топлият въздух бързо изтича през отваряемите се порти и се натрупва главно под тавана, както вече беше споменато. В тази ситуация малък нагревател, инсталиран над машината, ще осигури комфортна работна среда.

Използването на инфрачервено отопление в оранжерии е много ефективно. Устройствата, разположени на тавана, дълбоко затоплят почвата в лехите и издънките на растенията. В този случай е препоръчително да се установи контрол на температурата на почвата, а не на въздуха в оранжерията. Изборът на този тип отопление за оранжерията може да доведе до значителни икономии. По същата причина е по-изгодно да се избере използването на инфрачервени лъчи за загряване на пилешки котлети.

Какво да търсите при избора

Сега накратко помислете за основните параметри, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате оптималния инфрачервен нагревател за цената и качеството.

мощност

Изборът на този параметър зависи от това дали инфрачервеният нагревател ще се използва като основно или като допълнително отоплително устройство. В първия случай се препоръчва да се избере мощност 1kW на 10m2 площта на отопляваното помещение. Във втория случай можете да изберете минималната мощност. Във всеки случай е за предпочитане да изберете модел с регулатор на температурата. Това ще създаде комфортна среда при всяко време, без да харчите допълнително електричество.

Снимката по-долу ясно показва правилния избор на мощността на IR нагревателя, в зависимост от площта на помещението:

Избор на мощност на електрически нагревател

Трябва да се отбележи, че ако височината на тавана е 3 метра, трябва да увеличите мощността до 1,3 кВт на 10 квадратни метра. Ако стаята има панорамно остъкляване, за изчислението е необходимо да увеличите мощността до 1,5 kW.

Метод на монтиране

По този въпрос изборът може да бъде направен в полза на дизайн на таван, стена или под. Всичко зависи от интериора на определена стая и задачите, които трябва да реши един инфрачервен нагревател. Като цяло изборът на таванна структура изглежда за предпочитане. При тази подредба устройството не заема използваемо пространство, най-голямата площ на пода е в областта на топлинните лъчи, няма препятствия между радиатора и отоплителните обекти.

Видове инфрачервени нагреватели

Специално внимание заслужава изборът на преносим дизайн, който може да бъде монтиран на специален статив или окачен на стената. Такъв инфрачервен нагревател може да бъде преместен от една стая в друга, което има своите предимства.

Допълнителни опции

Преди да изберете инфрачервен нагревател, трябва да обърнете внимание на наличието на някои много полезни функции:

 • Автоматично регулиране на температурата, осигурено от вграден термостат.
 • Наличието на защитно изключване, реализирано с помощта на сензор за прегряване.
 • За малки модели настолни компютри е много желателно да има ограничителен превключвател, който изключва нагревателя, когато се прелее.
 • За по-лесно използване е по-добре да изберете модел таван, оборудван със система за дистанционно управление.

Избор на производителя

И така, от коя фирма да избере отоплител, за да харчи правилно пари и да не губи с избора? Много хора имат недоверие към стоки, произведени в Китай. Това не винаги е оправдано. Факт е, че много мултинационални компании поставят продукцията си в азиатски страни, включително Китай. Това се дължи на ниската цена на труда в тези страни в сравнение с Европа и Америка. В такива случаи качеството на стоките, произведени например в Китай, не се различава от качеството на стоките, освободени от други отдели на компанията. По този начин е по-правилно да направите избор в полза на добре известна марка, без да се взема предвид държавата на произход. Много по-важно е да изберете инфрачервен нагревател на компанията, който се обслужва от гаранционни и сервизни центрове, разположени във вашия район.

Най-добрите производители на инфрачервени нагреватели днес са следните компании:

 • Ballu (Китай);
 • Electrolux (Швеция);
 • Тимберк (Швеция);
 • Нойро (Франция);
 • Polaris (Китай);
 • Синбо (Турция);
 • Неоклима (Русия, Украйна);

Тези компании през 2017 г. са най-популярни сред купувачите. Що се отнася до най-оптималните модели по отношение на цена и качество, най-добрите инфрачервени нагреватели Ние сме изброили в отделна статия, която препоръчваме да прочетете.

Също така ви съветваме да се запознаете с мнението на експертите относно избора на отоплителни уреди за апартаменти и къщи:

Сега знаете как да изберете инфрачервен нагревател по мощност, компания и допълнителни функции. Надяваме се, че нашите съвети са ви помогнали да намерите подходящия инфрачервен нагревател за вашия апартамент, къща или вила!

Ще бъде полезно да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар