Схема за свързване на нагревателя за сауна към мрежата

Печката Kamenka, захранвана от електрическата мрежа, може да има мощност от 2 до 35 kW (стойности, взети от каталога на популярния производител Harvia). Ако мощността на нагревателя е по-малка от 7 kW, съгласно правилата на PUE е позволено да се свърже към 220-волтова монофазна мрежа. Ако натоварването в мрежата е по-голямо, използването на трифазно окабеляване не може да бъде отказано. След това ще разгледаме по-сложна схема за свързване на саунен нагревател към мрежата от 380 волта.

HarviaВръзката към окабеляването в сауната ще бъде чрез трифазен прекъсвач и магнитен стартер, Първото устройство ще защити нагревателя от късо съединение и свръхтовар, За автоматично управление на отоплението е необходим магнитен стартер. Автоматизацията е представена от сензор за температура и влажност, които изпращат сигнал към контролния блок за включване / изключване на нагревателя.Контролен панел

За да можете ясно да видите правилното свързване на проводниците, ние предоставяме схема на свързване на електрически нагревател за 380 V:Правилно окабеляване

Ако мощността на нагревателя за сауна е малка, препоръчваме да го свържете към еднофазна мрежа. За да направите това, и трите фази (L1, L2, L3 и A, B, C на диаграмата) от пещта трябва да бъдат комбинирани и свързани към клемния блок XT1, а от него да се изведе един проводник на 220 волта. Обръщаме вашето внимание на факта, че когато използвате една фаза, напречното сечение на проводника трябва да бъде по-голямо, в противен случай той просто не може да издържи на текущите натоварвания. Преди да се свържете, трябва да направите изчисляване на напречното сечение на кабела по мощност и токза да изберете най-подходящия диаметър на сърцевината. Експертите препоръчват да се използва медна тел с напречно сечение най-малко 4 мм2по-добре 6.

Също така препоръчваме да гледате видео уроци, които демонстрират как да свържете нагревателя към мрежа от 220 и 380 волта:

Трифазна връзка

Как да свържете пещ към еднофазна мрежа

Това е цялата схема на свързване на сауна нагревател. Както можете да видите, инсталирането в трифазна и еднофазна мрежа не е твърде сложно, което позволява дори на електротехник начинаещ да се справи с работата!

Подобни материали:

Трифазна връзка

Как да свържете пещ към еднофазна мрежа

(1 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • паша

  Отвратителната статия все още не е видяна по-лоша.

  отговор
  • Admin

   Добър ден! Какво не ти хареса в отговора на въпроса?

   отговор

Добавете коментар