Как да използвате индикаторната отвертка?

Не сте сигурни как да използвате индикаторната отвертка? Това не е страшно, защото за работа със съвременен индикатор не се изискват специални познания, особено ако сондата е електронна. Освен това ще ви предоставим полезни съвети за използването на индикатора с батерия, без източник на енергия и електронни. В допълнение, ние считаме видео рецензии на най-популярните модели отвертки!

Съществуващи типове устройства

Първо, нека ви кажем какви са индикаторните отвертки и какво е предимството на всеки тип. Към днешна дата е обичайно да се използват следните видове индикатори:

 1. Конвенционална сонда без батерия с крушка. Принципът на работа на този модел е доста прост: токът тече към жилото, след което той е насочен към резистора, ограничен и подаден към индикаторната светлина. Обръщаме вашето внимание на факта, че отгоре на отвертката има метален никел, който е вторият контакт. За да проверите окабеляването, пръстът на човек трябва да е на този ник, в противен случай сондата няма да работи (веригата няма да бъде затворена). Предимството на този модел е ниската цена и простата конструкция. Второто предимство е веднага основният недостатък - индикаторната отвертка без батерия има минимален набор от функции, който ви позволява да намерите само фазата и нулата, или проверете напрежението на изхода, Няма да успеете да намерите прекъсване на неутралния проводник или фазен проводник с такъв инструмент, защото прагът на индикация е доста висок - над 60 волта.Най-простото индикаторно устройствоСнимката е най-простата сонда
 2. Индикатор с батерия. По-усъвършенстваната версия на сондата е с захранване и светодиод. На външен вид те практически не се различават от предишния модел, но ако погледнете вътре, можете да видите биполярния транзистор, който е показан на диаграмата по-долу. Можете да използвате индикаторната отвертка с батерия за следните видове работа: определяне на фаза / нула, плюс и минус (в колата), отворена верига и местоположението на окабеляването под мазилката. Последната възможност позволява намерете жицата в стената по безконтактен начин, но грешката може да бъде висока. Предимствата на отвертка с батерия е, че в сравнение с конвенционална сонда, такова устройство може дори да се използва за проверка на целостта на проводниците и предпазителите, което го прави многофункционален. Индикаторът за батерията е най-подходящ за домашна употреба.Индикаторна верига с LEDИндикатор за батерията
 3. Електронна отвертка с индикатор с LCD дисплей. Такъв модел е многофункционален и в допълнение към включването на всички описани по-горе функции, той може допълнително да определи стойността на напрежението (в диапазона от 12 до 220 V). В допълнение, електронен индикатор може да се използва за откриване на скрито окабеляване. Всъщност електронната сонда е мини версия на мултицета.Поради факта, че цената му е 3-4 пъти по-висока от конвенционалните показатели и в същото време няма толкова много функции като пълноправен тестер, професионалните електротехници го използват изключително рядко. На домашните електротехници също не се препоръчва да използват тази опция, защото надплащането ще бъде значително, но всички функции няма да се използват така или иначе.LCD сонда

Затова разгледахме най-популярните видове индикаторни отвертки. След това ще разгледаме как да използваме всеки от моделите за най-често срещаните ситуации, които могат да се случат у дома.

Видео ревю на електронен модел Stayer

Съвети за употреба

У дома може да е необходим индикатор поради следните причини:

 • намерете фаза и нула в гнездо или лампа;
 • уверете се, че има напрежение в електрическата мрежа;
 • определете електрическия уред, от който се случи разпадането на фазата върху корпуса;
 • проверете работата на електрическия удължителен кабел;
 • намерете жицата в стената под плочката или мазилката.

Преди да използвате индикатора, трябва да го проверите. За целта се препоръчва да се провери работата на заредената зона (така ще разберем дали индикаторът светва изобщо). Освен това, ако сондата е с батерия, можете да проверите по следния начин: с един пръст докоснете жилото, другият с никъл и ако светлината светне (както е показано на снимката), тогава устройството работи.

Проверка на индикатора

Така че, прегледайте инструкциите как правилно да използвате индикаторната отвертка във всяка ситуация.

Търсене на фаза / нула

Първата и най-популярна ситуация, в която трябва да използвате сонда, е когато трябва да намерите фазов проводник, ако в същото време цветна маркировка на тел липсва. В този случай трябва да докоснете отвертка с жилото на отвертка. Ако светлината светне - намерихте фазата, не - 0.Фазово и нулево откриване

Когато използвате обикновена сонда, не забравяйте да докоснете пръста си с пръст, в противен случай няма да работи за определяне на полярността! Ако индикаторната отвертка е с батерия, няма нужда да докосвате никела.

За да определите дали има напрежение в мрежата, просто докоснете щепселите до контактите на контакта. Светодиодът е включен - има напрежение, не, тогава не.

Как да определим напрежението в мрежата?

Откриване на теч

Втората причина, която трябва да използвате индикаторната отвертка у дома, е, когато трябва да намерите къде се случва текущ течс други думи, повреда по тялото на електрически уред. В този случай както обикновената сонда, така и електронната версия могат да се справят с проблема. За да използвате в този случай е просто - трябва да донесете жилото на заземената антена в един от изводите. Ако светодиодът светне, има теч.Заземителни антени в изхода

Тогава трябва да действате по метода на изключване, а именно:

 • изключете всички електрически уреди от мрежата;
 • включете всяко устройство на свой ред и проверете за течове;
 • лампата не свети - оборудването работи, светва - има изтичане на включеното устройство.

Веднага препоръчваме да се запознаете с подобен материал - причини за работата на RCDзащото в случай на теч, този тип автоматизация веднага се задейства, в резултат на което електричеството в къщата се изключва. Ако индикаторът светне на нула, неутралният проводник е изгорял и имате две фази в окабеляването. Това е много опасно и трябва да преминете направо към отстраняване на проблеми. Съветваме ви веднага да видите последствия от нулево намаляване на електрическата мрежа, за да видите колко е опасно.

Търсите разкъсване на тел

Ако електричеството не отива до контакти и електрически уреди в помещението, но има енергия на входа, можете да опитате да определите скъсването на проводника с индикаторна отвертка. Сондата, разбира се, няма да покаже мястото на повредата на скритото окабеляване толкова добре, но въпреки това електронното устройство ще може да открие приблизителна зона на счупване. За да направите това, въз основа на схемата на окабеляване в къщата, проведете жилото на мястото, където кабелът лежи в стената от разклонителната кутия до изхода.Когато се получи прекъсване, светлината трябва да спре осветлението.Потърсете скрито окабеляване в фото стената

Вторият метод за търсене е проверка на цялата линия. В този случай няма да можете да определите с индикатор къде точно се стига до счупване на контакт, но можете поне да се уверите, че то е там. Между другото, в този случай можете дори да използвате най-простата индикаторна отвертка с батерия. Всичко, което е необходимо, е да изключите електричеството на щита, да вземете една гола жица в едната си ръка и да докоснете сондата с жилото на второто ядро. С този метод се образува затворена верига и ако наистина има скъсване, крушката не трябва да свети.

Веднага обърнете вашето внимание на факта, че е необходимо да проверите отвореното при лампата с изключена мощност, но превключвателят на светлината е включен. Ако забравите да затворите веригата на превключвателя, индикаторът на отвертката ще покаже, че веригата е прекъсната, но това не казва, че има отворена!

Веднага бих искал да добавя още един случай, който често се среща в ежедневието. За да проверите дали работната лампа, трябва да я вземете с пръсти върху основата и да докоснете жилото до централния контакт. В този случай пръстът трябва да лежи на върха на писалката. Ако индикаторът в дръжката светне, тогава самата лампа работи!

Проверете удължителния кабел

Е, последната точка, на която бих искал да се спра, е да кажа как да използвам индикаторната отвертка правилно, когато проверявам електрическия удължителен кабел. Тук нещата са малко по-сложни, така че разгледайте по-подробно описания по-долу материал.

Първо трябва да изключите "носенето" от мрежата и други електрически уреди. След това трябва да направите джъмпер от жицата и да го поставите между гнездата на един от гнездата на блока (късо съединение). Освен това всичко е съвсем просто - трябва да вземете един от електродите на щепсела с пръст, а втория да докоснете с върха на сондата. Резултатът се определя както винаги - индикаторът светва, така че всичко работи, съответно, не.Тест за удължаване

След проверка, не забравяйте да издърпате джъмпера от контактите, в противен случай, когато свържете кутията за носене, ще има късо съединение в електрическата мрежа. Ако индикаторът показва, че продуктът не работи, препоръчваме ви направете сами електрически удължитела не да ремонтирам стария!

Видео инструкции за използване на тестер MS-18

Така подредихме всички най-популярни случаи, в които трябва да знаете как да използвате индикаторната отвертка с батерия и без източник на захранване. Надяваме се, че сега разбирате принципа на сондата и ситуациите, в които можете да я използвате.

Прочетете също:

Видео инструкции за използване на тестер MS-18

Как да определим напрежението в мрежата?

Видео ревю на електронен модел Stayer

(9 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

Добавете коментар