Какви са камбриците за проводници и защо са необходими

В електричеството основното е добър контакт и надеждна изолация. Често първата зависи от втората. За изолация можете да използвате изолационна лента, но с течение на времето свойствата на лепилното покритие се губят и тя може да се развие, да слезе от кабела под механично напрежение. Камбрикът е PVC или гумена тръба с добри диелектрични свойства, най-често бял, бежов или кремав цвят. От статията ще научите какво са необходими и какви са камбриците, както и как се различават техните видове.

За какво се използва камбрик в електричеството?

Основната задача е да изолирате електрическите кабели, но хората излязоха с много други приложения - от ролята на капаци за отвертки и шилове, които да се използват в риболовни принадлежности. Усукани кабелни връзки (PUE вече е забранено), чрез запояване, заваряване, болт, ръкави, както и проводници, завършени с клеми, трябва да бъдат изолирани. Повечето от тези съединения могат да се носят с камбрик. За допълнително фиксиране и защита от влага краищата се фиксират с електрическа лента, а ако един от ръбовете е свободен, той се нагрява с запалка и се притиска с клещи.

Изолация на кабелна сърцевина

В допълнение към изолацията на фугите, можете да възстановите изолационния слой на проводника с помощта на кембрик, като фиксирате краищата му с електрическа лента, така че да не се движи. Този тип изолация е подходяща за постояннотокови и променливотокови вериги до 1000 V.

Допълнителна функция е маркирането. В лек камбрик идеално се вижда черна писалка или маркер. Във всички вериги, както захранващи, така и сигнални, и комуникационни линии в краищата на кабела в близост до терминала, поставени върху камера с обозначението маркиране на тел.

Маркиране на проводници

Cambrices се предлагат в различни размери, вземете продукти с няколко милиметра по-голям от диаметъра на кабела, в противен случай той непрекъснато ще падне или няма да се побере. Ако се опитате да се разтегнете до желания диаметър, той може да се спука, защото почти няма запаси по размер за този продукт. Тази липса термосвиваеми тръби, Освен това PVC тръбите изсъхват и се напукват при нагряване, а в студа те се втвърдяват силно.

Свиване на камбрици - свива се при нагряване

Термосъсипващата тръба или камбрик, въпреки че изпълнява същите задачи, се различава от обичайната както в метода на приложение, така и в материала, от който е направена. Обикновено това е полиетилен и други полимери.

Свиване на топлината

Свиването при нагряване може да се намали наполовина. Това предимство ви позволява да използвате един и същ размер на тръбата за много по-голям диапазон на напречните сечения на проводниците. Това дава определен плюс, когато се използва като изолация за всички видове клеми и връзки, тъй като формата на клемния блок не влияе върху качеството на покритието. Свиването на топлината ще компресира и повтаря всякакви контури.

Променете формата на изолацията

Свиването се разтяга добре, до 1,5-2 пъти от оригинала, но това трябва да се направи внимателно, следвайки целостта на повърхността.Така че можете да разтегнете термосвиваемостта върху проводниците и клемите, ако няма правилния размер

Следващата разлика от PVC тръбите при термосвиване е във външния вид - те се продават във всеки цвят, включително напълно прозрачен или с цвят. Това отваря още по-голямо удобство за етикетиране, например, да разчупите проводниците на една група по цветове и да подпишете чрез контакти. Подобно на обикновените кембрици, тези продукти са евтини, но могат да бъдат намерени във всеки магазин за електрически или домакински стоки.

Как да използвате Cambrian

В идеалния случай трябва да седнете с поток горещ въздух. Всяка сградна сешоар е подходяща за това. Но по-често се случва, че не е под ръка или няма с какво да се свържете.

Сешоар

Вторият вариант е поялник. Вървете по повърхността на тръбата с корпуса на нагревателния елемент и тя ще седи. Не е необходимо жилото да прави това по три причини:

  1. Прекалено високата температура може да стопи камбрика.
  2. От жилото остават следи от сажди.
  3. За да не разваляте жилото.

Третият вариант е да се използват източници на пожар. Тя може да бъде кибрит или запалка. Дръжте пламъка на няколко сантиметра от свиване на топлината, за да не го повредите, ходете с бързи и кратки движения от всички страни, за да постигнете равномерно свиване на изолационния слой. За бърз ефект можете да направите това директно с пламък, тогава движенията трябва да са още по-бързи и трябва да сте по-внимателни. Недостатъкът на този метод е, че следите от изгаряне могат да останат върху камбрика. Турбо запалките нямат този недостатък, но температурата на пламъка е много висока и е лесно да се изгори тръбата, така че дръжте пламъка далеч, така че в него да тече само горещ въздух.

По-леко отопление

Примерът на видео демонстрира как да използвате камбрики за проводници:

Топлоустойчива изолация - какво е това

Тръбите от фибростъкло са вид камбрик, устойчив на висока температура, толерира от -60 до 510 градуса без никакви проблеми. Фибростъклото е импрегнирано с лакове за подобряване на електрическите изолационни свойства. Такива опции често се срещат в електрически чайници, нагреватели, електрически печки и подобни уреди. Те се поставят на захранващи проводници и проводници на вътрешни връзки в близост до TENOV и спирали. Топлоустойчивите кембрици за проводници предпазват контактите от температура, като по този начин намаляват вероятността от корозия и отслабване, както и топене на изолацията. Те струват повече от останалите, така че приложението навсякъде няма смисъл.

Топлоустойчива изолация

Алтернативно използване.Домашните и радио ентусиасти използват термоустойчиви тръби от фибростъкло за изолация домашно запояващо желязо, горелки и подобни уреди. Например, сложете жило под спирала, така че да няма прегради за затваряне. В процеса лакът изгаря, след което продължава да изпълнява задачите си и не изгаря.

В някои случаи телените клетки са по-подходящи за изолационни проводници и фуги, отколкото изолационна лента. Тяхната цена и лекота на използване позволява да се повиши качеството, безопасността и дълготрайността на електрическите устройства и вериги. Разбира се, това е интегрален консуматив за електротехник, той също изглежда по-естетичен от електрическата лента и в някои случаи е по-надежден, но е по-добре да използвате чифт и от двете.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който показва как се използват Cambrices за маркиране на проводници:

Ще бъде полезно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждане...

Добави коментар