Какво е преходна контактна устойчивост?

Най-добрата контактна връзка е тази, с която преходното съпротивление образува малка стойност за дълго време. Свързващите контакти са неразделна част от всяка електрическа верига и тъй като стабилната работа на електрическите устройства и окабеляването зависи от тях, е необходимо да се разбере какво е контактното съпротивление на контактите, от какво зависи и какви стойностни норми съществуват днес.

Причините за явлението

Свързващите контакти комбинират два или повече проводника в електрическа верига. На кръстовището се образува проводим контакт, в резултат на който токът тече от една област на веригата към друга.

Ако контактите са насложени, добра връзка няма да бъде осигурена. Това е така, защото повърхността на свързващите елементи е неравна и докосването не се извършва по цялата им повърхност, а само в някои точки. Дори ако повърхността е внимателно шлифована, незначителни кухини и туберкули ще останат върху нея.

Някои книги на електрическите устройства предоставят снимка, където контактната зона се вижда под микроскоп и е много по-малка от общата контактна площ.

Различна устойчивост

Поради факта, че контактите имат малка площ, това дава значително преходно съпротивление за преминаване на електрически ток. Преходно съпротивление на контакт е такава стойност, която възниква в момента, в който токът преминава от една повърхност към друга.

За да се свържат контактите, се използват различни методи за натискане и закрепване на проводниците. Натискането е усилието, чрез което повърхностите си взаимодействат помежду си. Методите за монтаж са:

 1. Механична връзка. Нанесете различни болтове и терминални блокове.
 2. Контакт се получава поради еластичното налягане на пружините.
 3. Запояване, заваряване и налягане на изпитване.

От какво зависи съпротивата?

Когато два проводника влязат в контакт, общата площ и броят на площадките зависи както от нивото на натискаща сила, така и от силата на самия материал. Тоест, съпротивлението на преходния контакт зависи от налягането: колкото повече е силата, толкова по-малка ще бъде тя. Само налягането трябва да се увеличи до определена цифра, тъй като при големи механични натоварвания преходното съпротивление практически не се променя. Да, и такъв силен натиск може да доведе до деформация, в резултат на което контактите могат да се счупят.

Също така, преходното съпротивление на контактите зависи значително от температурата. Когато електрическото напрежение преминава през проводниците и техните повърхности, контактите се нагряват и температурата се повишава, в резултат на което преходното съпротивление се увеличава. Само това увеличение е по-бавно от увеличаването на съпротивлението на материала на конструкцията, тъй като при нагряване материалът губи своята твърдост.

Колкото по-силно устройството се загрява, толкова по-интензивен е процесът на окисляване, което от своя страна също влияе върху увеличаването на преходната устойчивост. Така например, медна жица се окислява активно при температура 70 ° С. При обикновена стайна температура (около 20 ° C) медта леко се окислява и образуващият се окисляващ филм лесно се разрушава чрез пресоване.

Картината показва зависимостта на стойността от натискане (A) и температура (B):

Зависимост от налягането и температурата

Алуминият окислява при стайна температура много по-бързо, а окислителният филм е по-стабилен и има висока реакция. Въз основа на това можем да заключим, че е трудно да се постигне нормален контакт със стабилни стойности по време на използването на устройството. Следователно използването на алуминиеви проводници в електрически ток е опасно.

За да се получат стабилни и трайни свързващи контакти, е необходимо да почистите и обработите качествено самата повърхност на кабела. Също така създайте достатъчно налягане. Ако всичко е направено правилно (независимо кой метод е извършена връзката), тогава измервателният уред ще показва стабилна стойност.

Техника на измерване

Измерването на преходното съпротивление е необходимо при определените стойности на тока и напрежението. Как да определим тази стойност? Конвенционалните устройства под формата на омметър или тестер няма да работят, тъй като те преминават през електрическа верига с ток от 0,5-1 mA при напрежение до 2 V. При такива малки натоварвания повечето мощни устройства не могат да предоставят паспортните данни на това явление. Определението му е възможно, ако сглобите конвенционална схема за измерване. Предлага се по-долу:

Измервателна верига

Баластното съпротивление (R) спира тока през контактите и намаляване на напрежението върху тях при определен ток дава възможност да се определи преходното съпротивление по формулата. При избора на елементи във веригата е необходимо да се въведат токове по време на тестване, които са дадени в таблицата по-долу (данните са посочени, като се вземат предвид нормите, PUE и GOST):

Работен ток на релейните контакти, A Изпитвателен ток за контактно съпротивление, mA
0,01 – 0,1 10
0,1 – 1 100
>1 1000

Вместо схемата за измерване, предоставена по-горе, можете да използвате специални инструменти, например Microohmmeter F4104-M1 или внесен аналог на C.A.10. Как се измерва тази стойност е показано във видеото:

Важно е да се отбележи, че резултатите от теста зависят от това колко мръсни са контактите и каква температура имат. Затова при извършване на измервания е необходимо да се избере ток и напрежение, които ще отговарят на определени условия за използване на релето в посочената схема.

Измервания в щита

Каква трябва да бъде преходната съпротивление за контакт? Максимално допустимата стойност на тази стойност е стандартизирана и е равна на 0,05 ома.

Когато установявате големи товари, не забравяйте за първоначалното високо съпротивление на контакт. След превключване значително намалява под въздействието на електрическо почистване. Ако устройството се използва в сигнални вериги, тогава тази стойност може да бъде пренебрегната.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това какво е контактното съпротивление на контактите, каква е неговата допустима стойност и как са измерванията на стойността. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Ще бъде полезно да знаете:

(4 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Дмитрий

  Благодаря ви за видеото, защото пристигащата лаборатория за измерване на контактното съпротивление на контактите измерва заземяващия проводник от един изход към друг и ако разбирам правилно, те просто измерват съпротивлението на проводниците плюс съпротивлението на контактите в кутиите.

  отговор
 • Алексей

  PTEEP се задължава да прави измервания: 1.Измерване на преходното съпротивление на заземяващите връзки с заземяващите елементи (Приложение 3, стр. 26.1). 2. Преходно съпротивление за контакт между заземената инсталация и нейния елемент (Приложение 3, стр. 28.6). И в двата случая съпротивлението трябва да бъде не повече от 0,05 ома. Как на практика могат да се правят измервания. Благодаря предварително

  Отговарям

Добави коментар