Защо имате нужда от термосвиваема тръба и как да я използвате?

Цялото окабеляване трябва да е безопасно за човешкия живот. Това е едно от най-основните изисквания за електрическа инсталация. Особено е необходимо да запомните местата, където са свързани проводниците, защото именно там може да възникне прегряване, прекъсване на контакта или дори пожар. Ето защо на тези места трябва да се направи надеждна изолация. Един от методите на изолация е използването на термосвиваема тръба (ТУК). Този тип защита има много предимства пред другите видове защитна изолация за кабелни връзки. Но за да използвате правилно термосвиваемостта, трябва да знаете какво представлява, защо е необходима такава тръба и как да изберете размера. Това е, което ще бъде разгледано в тази статия.

Основна цел

Основната цел на свиването на топлината е изолиране на живи проводници. Благодарение на електроизолационните си свойства и лесната инсталация, конвенционалните изолационни ленти могат да бъдат успешно заменени.

Основна изолация

По това време е лесно да закупите термосвиваеми тръби в магазините за електрически стоки, които се използват за защитателени връзки, Популярността на този продукт като изолационен материал се крие в способността му да намалява диаметъра си поради висока температура. Необходимата температура на свиване достига 120 ° C. Въпреки това, за да направите това, трябва да знаете как да загрявате термосвиваема тръба. Благодарение на нагряването топлината се свива много плътно и надеждно покрива изолирания обект, осигурявайки добра изолация, както и осигуряваща механична защита на проводниците.

Производителите произвеждат тръби с различни размери, а също така са цветно кодирани. Поради това те се използват не само за добра изолация, но и за по-нататъшно определяне на целта на изолирания проводник.

Различни цветове ТУК

Например, за маркиране на проводници с постоянен ток, червено се използва за плюс, а черно за минус. И за маркиране на петжилни електрически кабели се използват кафяви, бели, черни, които обозначават фазови проводници, нулата е посочена в синьо, заземяването е жълто-зелено.

Цветно кодиране на проводника

Използването на ТУК за маркиране на кабела е доста удобно, тъй като тръбата за свиване на топлина не е необходимо да се дърпа по цялата дължина на жицата. Необходимо е само да издърпате малко парче термосвиваема изолация върху края на жицата, както е показано на снимката по-горе. Тази маркировка е много надеждна и не се страхува от външни влияния, както и от температурни разлики. Неговият експлоатационен живот е повече от двадесет години. Този продукт е издръжлив, евтин и много лесен за използване.

Предимства и недостатъци

Ако сравнявате свиването с други видове изолация, то има поне четири предимства.

Първо, тъй като термосвиваемата тръба приляга много плътно, тя не се движи поради различни механични влияния.Второ, инсталирането е прост и бърз процес, но все пак трябва да знаете някои правила за употреба. Трето, след свиване изолационният материал става по-траен, така че жицата става още по-устойчива на механични повреди и придобива допълнителна твърдост на кръстовището. И експлоатационният живот е много по-дълъг от този на конвенционалната електрическа лента. Четвъртият плюс е широк обхват.

От недостатъците на тръбата HERE може да се отбележи следното:

  1. Невъзможно е да се използва повторно, защото когато се нагрява, променя диаметъра си, така че при отстраняване ще се повреди.
  2. Цената на термосвиваемата тръба е повече от цената на електрическата лента, но не толкова, че се превръща в решаващ фактор при избора на защитен и изолационен материал.

Ако по време на употреба са открити други недостатъци, това са недостатъците на избрания производител.

Видеоклипът по-долу осигурява ясно сравнение на термосвиваемите и електрическите ленти:

Къде е използвана тръбата ТУК

Въпреки че основната задача на термосвиваемата тръба е да изолира контактите, има и други начини за използването й:

  • Изолация на водни и метални тръби от агресивна среда.
  • Свиване на дупето на метална или дървена опора на електропроводи, за да се предпази от корозия и гниене на дърва в земята.
  • Надлъжно уплътняване на кабелни снопове. Въпреки външната изолация, можете да използвате специална лента, която напълно запълва и също изолира пространството между сърцевините на жицата.
  • Подобряване на ергономията на дръжките на спортна екипировка и строителни инструменти чрез използване на гофрирани и оребрени повърхности на тръбите.
  • Преобразуване на прости инструменти, като отвертки в диелектрик, използвайки изолация ТУК.
  • Защитете жицата от висока температура. Има продукти, чийто работен температурен диапазон варира от -65 ° C до + 260 ° C. Тази защита помага на жицата да издържа на такива условия на работа, дори ако наблизо има източник на топлина и огън. Такива видове термосвиваеми тръби се наричат ​​флуоропластични или тефлонови.

Спецификации на тръбата за свиване

Първо трябва да знаете от какво се прави свиване на топлина за проводници. Правят го от полимер, така че може да се променя и свива. Размерът на тръбата ТУК може да бъде намален наполовина или дори шест. Коефициентът на свиване на продукта варира в диапазона от 2: 1 до 6: 1.

Свийте се ТУК

Също така, термосвиваемостта идва с лепилен слой, те се използват, когато ставите трябва да бъдат много надеждно запечатани, за да се предпазят от влага и корозия. Адхезивният слой постига допълнителна здравина на свързване.

Термосвиваемите тръби се различават по състава на полимера. Някои от тях са изработени от PVC, еластомери, полиолефини и различни други материали. Важно е продуктът да е устойчив на огън, въздействието на ултравиолетовите лъчи, както и да има добри механични свойства.

Също така е важно да се говори за размерите на термосвиваемите тръби. Всички производители поставят обозначение на продукта, което ще посочи неговите размери. Диаметърът е посочен както преди, така и след свиване. Първите числа означават вътрешния размер преди свиване, а следващите - или диаметърът, или коефициентът, поради който може да се изчисли. Основното или стандартното съотношение е 2: 1. Максималният диаметър на тръбата TUT е 120 mm, а минималният размер е 2 mm преди свиване.

Най-необходимите размери на свиване са дадени в таблицата:

Размери на свиване на тръбите

Ако искате да знаете как да изберете свиване на тръбата, препоръчваме да гледате видеоклипа по-долу:

Как да използвате термосвиваемостта за проводници

Остава да научим как да използваме термосвиваема тръба. Така че, първо трябва да изберете подходящия размер на свиване. Ако е необходимо изолирайте проводници, тогава е необходимо да отрежете подходящо парче, което би припокрило изолираната зона, като се вземе предвид, че при нагряване ще има надлъжно свиване.Обикновено тя е до 10%, тази информация е посочена от производителя. По повърхността, както и по нарязките на нарязаната тръба, не трябва да има повреди или изгаряния, защото те могат да допринесат за бързото разрушаване на материала.

Първо, тръбата TUT се изтегля към кабела, а след това трябва да направите връзка, над която ще се носи термосвиваемостта. След присъединяването му, той трябва да се нагрява с движения от едната страна до другата, така че да не се получи голямо надлъжно свиване. Това може да стане и чрез нагряване от средата на фугата до краищата. Вторият метод е приложим в доста дълги раздели.

Топло свиване

Трябва да се помни, че е невъзможно да се затопли едновременно от двата края, защото може да остане въздушен мехур, а това е много нежелателно. На повърхността могат да се появят и бръчки. Нагревателната тръба трябва да се нагрява много внимателно и равномерно, за да не се прегрее на някакво място, защото може да се появи мехур или разкъсване на повърхността.

Степента на нагряване и температурата се определят от опита. Човек обаче не трябва да бърза, особено ако няма опит в тази посока. Ако загреете прекалено бързо или при твърде висока температура, това може да повреди термосъсадателя.

Самият процес на изолация не е твърде сложен; ако желаете, можете независимо да изолирате жицата. Въпреки това, за начало можете да експериментирате върху някакво парче тел и да се уверите, че всичко е направено правилно и след това вземете изолацията на критичните връзки.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, което ясно показва как да използвате термосвиваема тръба за проводници, като използвате сешоар и запалка за отопление:

Сега знаете какво е термосвиваема тръба, защо е необходима и как да използвате това устройство у дома. Надяваме се, че предоставената информация е била информативна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар