Сравнете крушките с нажежаема жичка и LED - кои са по-добри?

С появата на енергоспестяващи източници на светлина хората започнаха да се чудят кои от тях са по-добри и дали си струва да замените старите крушки на Илич. На следващо място ще се опитаме да направим най-подробното сравнение на лампи с нажежаема жичка и LED, като предоставим таблици, малко теория и видео рецензии! За това, за да бъдат разгледани различни критерии, вариращи от характеристики на изпълнението и завършващи с показатели за икономичност.

Малко история

За да можете да разберете разликата между появата на двете опции и съответно разликата в научния и технологичен прогрес, ще ви представим следните факти, сравняващи лампи с нажежаема жичка и светодиодни лампи към датата на изобретението:

 • Първият източник на светлина (с волфрамова нишка) е патентован през 1890 г. от руския инженер Александър Николаевич Лодигин. В същото време първият опит може да се счита за изобретение на 11 юли 1874 г. - лампа с нажежаема жичка.
 • Що се отнася до светодиода, първият, чийто блясък се виждаше, е изобретен през 1962 година. Човекът, измислил LED осветлението, е Ник Холоняк, американски учен.

Сравнение на крушките

Както можете да видите, дори ако сравните датата на изобретяване на алтернативни опции, можете да видите огромна разлика за почти век. Въпреки това най-старата електрическа крушка все още се „бори за място под Слънцето“, което е нейният огромен плюс.

Мощност и светлинен изход

при монтаж на осветление в апартамента на първо място се извършва селищна работа. Един от най-важните показатели за изчислението е светлинният изход на устройствата. При по-остаряла крушка светлинната мощност варира от 8-10 Lm / W. Що се отнася до светодиодите, тяхната ефективност на изход на светлина обикновено е в диапазона от 90-110 Lm / W, въпреки че има модели с индикатор 120-140 Lm / W. От горните стойности се вижда, че светодиодите са 7-12 пъти по-добри в лумени от алтернативните.

За да разберете как това ще се отрази на сравнението на лампи с нажежаема жичка и светодиодни източници на светлина по отношение на мощността, ще ви предоставим съответната таблица:

Разлика в мощността

Вижда се, че силата на диодите е 5 пъти по-малка и ефективността и яркостта на луминесценцията ще бъдат приблизително еднакви.

Ако решите да проектирате домашно осветление, препоръчваме ви да разчитате на следната таблица, като сравнявате индикатори за нажежаема жичка и светодиодни индикатори за захранване:

Необходима мощност (W)
Размер на стаята (кв.м) с нажежаема жичка LED
<6 150 18
10 250 28
12 300 33
16 400 42
20 500 56
25 600 68
30 700 80

За да изчислите независимо светлинния изход на една крушка, имате нужда от нейния светещ поток (посочен на пакета в "Lm", разделен на мощността "W"), в резултат на това ще получите желаната стойност. Например, ако светлинният поток на светодиода е 1000 лумена, а мощността е 13 W, връщането ще бъде 76,9 Lm / W.

Видео преглед на значителните разлики в светещия поток

Разлика в светлинните показатели

Топлинно разсейване

Вторият, не по-малко важен момент за сравнение на LED лампи и нажежаема жичка е преносът на топлина от продукта. Стъклена крушка от лампа с нажежаема жичка може да нагрее до 250 градуса (въпреки че обикновено температурата е около 170).Ето защо такива продукти са опасни от пожар и не се препоръчва да ги използвате при инсталиране на електрически проводници в дървена къща. В допълнение, крушките на Илич е трудно да се развият от патрон, ако са работили дълго време преди това (можете да се изгорите). Светодиодите в това отношение са се доказали по-добре от всички съществуващи опции. Максималната температура на отоплението им не надвишава 50 градуса, което им позволява да се използват във всяко помещение.

Срок на експлоатация

Но този индикатор е едно от основните предимства на диодите в сравнение с лампите с нажежаема жичка. Тези източници на светлина могат да работят над 50 000 часа, според производителите. За остарелите електрически крушки експлоатационният живот обикновено не надвишава 1000 часа, което е 50 пъти по-малко. От съображения за икономия е по-добре да закупите скъпа, но дълготрайна крушка веднъж, отколкото да сменяте бюджетен продукт на всеки няколко месеца.

И тук има един нюанс, за който трябва да знаете. Високото дълголетие на LED не е точна стойност. Факт е, че диодите избледняват с времето (влошават се), така че след 40 000 часа вече няма да можете да се наслаждавате на сиянието, което беше непосредствено след покупката. Прочетете повече за Деградация на светодиоди Можете да разберете от нашата статия.

Ефективност

Ефективността също трябва да се има предвид при избора на продукти. Ефективността показва колко електричество се преобразува в светлина и колко в топлинна енергия (поради което крушката се нагрява). в оловни крушки Ефективността е около 90%, което е много висок показател в сравнение с алтернативния вариант, при който само 7-9% от електроенергията се предава на светлината.

Екологичност

За съжаление мнозина не обръщат нужното внимание на запазването на екологията на околната среда. Хората хвърлят флуоресцентни лампи в кошчета за боклук, въпреки факта, че живакът се изпарява, когато крушката е унищожена, което вреди както на природата, така и на здравето на хората около нея.Екология и светлина

В тази връзка сравнението на лампи с нажежаема жичка и светодиодни лампи не предлага никаква опция за водещи. И диодите, и стъклената крушка могат просто да бъдат изхвърлени в кошчето, без специално изхвърляне.

Съществува мнение, че крушката на Илич създава инфрачервена и ултравиолетова радиация, като влияе отрицателно върху човешкото здраве. В тази връзка LED крушките са напълно безопасни.

цена от

И, разбира се, най-интересният въпрос, който потребителите често задават, е колко изгодно да купуват светодиоди, защото те са много по-скъпи. Днес на форумите в Интернет можете да прочетете много отзиви, които опровергават или оправдават спестяването на LED лампи. Най-ниската цена на висококачествена диодна крушка е 300, докато в същото време алтернативата има цена от 20-25. Тук вече трябва самостоятелно да анализирате кое е по-важно за вас - дълъг експлоатационен живот и високи показатели за ефективност или ниска цена и прекомерно надплащане. Въз основа на това може да се направи сравнение за икономия на разходи. Мощността на диодите е 7-8 пъти по-малка, цената е 10 пъти повече. Помислете за експлоатационния живот и дори без много изчисления, можете да разберете, че е по-изгодно да купувате LED лампи. Можете ясно да видите сравнение на ефективността на LED лампи и нажежаема жичка на таблицата по-долу:

Как да спестите електроенергия

Други показатели

Бих искал също да сравня лампи с нажежаема жичка и LED на базата на таблици по такива знаци като:

40 вата и 7 вата 60 вата и 9 вата 100 вата и 11 вата

Съотношение на крушките

Цялото това сравнение на крушки с нажежаема жичка и светодиодни крушки ни дава обща представа какво е най-добре да изберете за къща и апартамент!

Прочетете също:

Видео преглед значително разлика

Разлика в светлинните показатели

(14 гласа)
Зареждане...

12 коментара

 • Александър

  Данните са остарели, LED лампите вече имат средно 90-110 lm / W светлинна мощност, което е 10 пъти по-високо от това на лампите с нажежаема жичка. И цената вече не е 300, а 120-240.

  Отговарям
 • максима

  Както и светодиодите, в допълнение към липсата на ултравиолетово и инфрачервено лъчение, те се „отличават“ по своето възхитително несъответствие със спектъра на слънчевата светлина. И очите болят, особено от образци над 120-240 п., А тези продукти от китайската промишленост горят не по-често от лампи с нажежаема жичка, а дадената табела за съответствие откровено лъже: 150-ватова лампа с нажежаема жичка ще освети стая от 6 квадратни метра. м. много по-ярки от 18-ватовия светодиод, като същевременно не изискват усилия за избор на повече или по-малко приятен спектър.
  Единственото основно предимство на LED лампите е ефективността.

  Отговарям
  • Грег

   Що се отнася до експлоатационния живот, грешите. Крушка с нажежаема жичка изгаря поне 10 пъти по-бързо. Купих LED преди 5 години, а нито един не изгори още, но лампа с нажежаема жичка изгори след месец-два и се промени

   Отговарям
   • kasya

    Мекият старт решава много проблеми. Моите халогени с трансформатор Osram работят вече 4-та година в банята и в тоалетната, където светлините се включват и изключват най-често. А в LED лампата освен самия светодиод има и електролитен кондензатор, който работи с порядък по-малък от светодиодите ...

    Отговарям
   • авторотация

    От 1991 г. в предприятията за производство на буржоазна умишленост умишлено подценяват живота на лампи с нажежаема жичка. Това е възможно само в капиталистическите страни, където ПРОФИТ е основното, а не екологичността, качеството, дълготрайността, надеждността.

    Отговарям
 • Тарас

  Да, а ефективността на готовия продукт е около 50%, а не 90% - те самите посочиха, че при 11 W консумацията на ток е 0,09, което е 22 W при мрежово напрежение 230V

  Отговарям
  • Грег

   Лампа с нажежаема жичка от 100 вата отнема LED 16 вата, а осветлението е равно
   ефективността, получена от LED, не е 50%, но 500% не знаят как да се броят

   Отговарям
 • Natusik

  И не харесвам LED, гадно е. Те дори избраха най-топлите температури, не знам къде е много по-ниска или производителите изневеряват, 3000K е като в морга ((((Това е, първо, първият минус! Вторият минус: Трябваше да избирам лампи с 800Lm като цяло, т.е. всички останали са само шеги, на които на практика не блестят, здрач, по-лошо, отколкото при всяка лампа с нажежаема жичка, дори и най-слабата по сила, е просто отвратителна. , както всъщност всяка лампа, ако включите лампа с нажежаема жичка - тя свети такава Тъй като е в центъра и почти еднакъв във всички останали ъгли, тези окаяни лампи са само в центъра, тогава рязко счупване на светлината се усеща вече наполовина от блясъка, а след това още един метър - вече една трета. И така, каква е тази алтернатива на нормалните крушки?> :-( Не смятам всички тези нови лампи за достойна алтернатива на обикновените стари. Новите не дават никаква естествена дневна светлина - всички те са GREY, дори и най-топлият тип 2700K - все едно е в морга! Това не е дневна светлина! И много производители също се заблуждават. Може би спестяват електроенергия, но не са достойни конкуренти за подмяна на лампи с нажежаема жичка. Всички казват, рекламирайте, спестявайте, нови лампи ... та какво ?! Опитах, не ми хареса веднага. Първата партида трябваше да бъде предадена ВСИЧКИ ... тези, които имат студена температура - това е само ако самата ви стая е синя, синя и се наслаждавате на този цвят и дори ние отказахме, въпреки че беше подходящ за цвета на финала. Дори такава светлина в някаква тоалетна ме вбеси, а не като в стаите. Намирам това за ужасно. Не, не ми харесва. Разбрах, че значително спестяват енергия, но лампите са отвратителни. Всичко е тъпо и сиво и още един проблем - невъзможно е да ги гледаме, много е ослепително. Например, вдигате глава към тавана и там има такава адска светлина. Кошмар! (((

  Какво друго мога да кажа ... лично мое мнение ... LED лампите са подходящи само за малки крушки в големи количества по целия таван, както и окачените или окачените тавани и слотовете за такива лампи - така че светлината да е поне равномерна.Но така или иначе, ако не го бях опитвал сам и сляпо го поръчах, изразходвах парите, щях да се разстроя катастрофално и щях да бъда много, много ядосан ... така или иначе, ще трябва да се върна към обикновените полилеи и обикновените лампи.

  Всъщност аз не знам какво ще се случи със светодиодите месец, шест месеца по-късно, година ... защото, ако те светят по-лошо, тогава НЕ СЕ СВЯТ НА ВСИЧКИ. Е, да, те пестят енергия, защото мощността не е достатъчна, но съжалявам, ако използвате свещи изобщо, тогава не се нуждаете и от електричество))) 😀 Не, не ми харесва такава светлина. Това изобщо не е удобно; като цяло окото не е приятно. Температурната температура е отвратителна, няма плавен преход в осветлението, заслепява очите ви или дори случайно изглежда (какво ще се случи по време на сутрешните тренировки - дори не мога да си представя пълно гестапо) - това са основните и много съществени недостатъци. Още от първата партида лампи, аз и моето семейство дори получихме главоболие и очи, защото светлината е необичайна и защото всички в сиви тонове, някаква интензивна светлина, всички се извадиха веднага. Не е възможно да се живее така. Не се знае как ще бъде с другата страна, може би ще има и пълно отхвърляне на това. Не бих се учудил, че такъв сивкав цвят ще се отрази и върху психиката, добре, върху настроението. Представете си, че сте постоянно в такава ужасна светлина ... и така в Русия 2/3 - тъпота и студ пред прозореца, а също и в апартамента. Не, това е някакъв концентрационен лагер. По-добре съм, дори да се наложи да пестя електроенергия, ще се изкача като мол по тъмно, отколкото да се свържа с тези лампи: D. Най-доброто е дневната светлина като цяло! Няма аналог! А що се отнася до мен - по-добра лампа с нажежаема жичка от мощен светодиод.

  Не знам защо те първи похвалиха тези лампи ?! Въпреки че в момента те някак не се хвалят. Ако бяха толкова добри - хората щяха да променят всичко отдавна. И това е недостойна замяна като цяло, глупости. Единственият плюс е спестяването на електроенергия. Няма повече плюсове. Докато го вдигнете, ще загубите ума си, за да можете да излезете и да запалите нормално, поне повече или по-малко да бъде заместител.

  Отговарям
  • Грег

   Плащайте допълнителни пари пет пъти повече, ако не харесвате

   Отговарям
   • kasya

    ++++ Съгласен съм напълно. цветната температура е трудна за избор, светлинният спектър е отвратителен. всъщност има достойни замени, да, скъпи, но има. Например метални халогенни лампи. Светлинният изход е същият като този на светодиодите, цената е да, много е висока, но индексът за цветопредаване е> 90. Да, нужни са ни специални светлини. Аз го комбинирам сам, но въпреки това навсякъде има значителна част от осветлението с халогенни лампи с нажежаема жичка. Да кажем, че в стаята около периметъра са инсталирани 16 халогенни лампи с мощност 20-35 вата, така че общият спектър да е по-близо до лампите с нажежаема жичка. Останалото е флуоресцентно или LED, само за да увеличите яркостта. Но ако използвате чисто LED, тогава това е калай, те са много неприятни.

    Отговарям
  • Вера

   Така че имам същите чувства и емоции, така че мисля, че вие, Натусик, сте 100% прави. Утре ще сменя крушките. През зимата включете светлината по-рано, светлината продължава по-дълго и се излива в очите ви като пясък. И тук не е нужно да избирате.

   Отговарям
  • авторотация

   +++++++++ Напълно съм съгласен с вас. LED лампите също развалят зрението, те имат особено силен ефект върху зрението на малките деца, по-добре е да не пестите пари, в противен случай ще трябва да носите очила до края на живота си. И аз съм съгласен с вас относно температурата на светлината 2.700k, това е най-топлото сияние, не съм го виждал по-долу, инсталирах 2 LED лампи в банята + тоалетната, тъй като не смятам за вредно за очите за РИСК при толкова лошо осветление. В килера, в плевнята, в килера, в мазето мисля, че можете да инсталирате. НЕ препоръчвам да четете под LED осветление, това е „двоен удар“ в зрението.

   Отговарям

Добави коментар