20 неприемливи грешки по време на окабеляване

Много често домашните майстори и дори опитни електротехници правят опасни грешки при инсталирането на електрическо окабеляване, което води до неблагоприятни последици, като се започне от повредата на домакинските уреди и завърши с токов удар. На читателите our.electricianexp.com Не се съмнявахме в надеждността на окабеляването; по-долу ще разгледаме типичните грешки в окабеляването в частна къща и апартамент.

Преди да започнете електрическата работа, прочетете следната бележка:

 1. Електрическото окабеляване у дома трябва да започне с внимателно обмислена схема на окабеляване. Невъзможно е да се извърши електрическа инсталация отделно във всяка стая, след което всички линии в един възел могат да бъдат превключени. Това ще доведе до образуването на много телени връзки, в резултат на което надеждността на електрическата мрежа значително намалява.
 2. Използването на нискокачествени електрически продукти е втората грешка на окабеляването в апартамент и частна къща. Евтините китайски продукти бързо се провалят, не са в състояние да издържат на номинални товари и освен това често причиняват пожар в къщата (или късо съединение).Разтопено гнездо
 3. Изчисляването на материали за електрическо окабеляване се извършва без запас. Неведнъж сме казвали, че с монтаж на окабеляване в къщата трябва да закупите 20% повече материали, както и да изберете кабелна секция с малък марж. Това е необходимо, за да се играе безопасно и в бъдеще да сте сигурни, че домашната електрическа система може да издържи леко увеличени натоварвания. В допълнение, доставката на кабел, контакти и превключватели ще ви спести от факта, че на самата височина на окабеляването, буквално метър кабел към полилея не е достатъчен и трябва да се съборите и да отидете до магазина, да купите още материали. Не забравяйте, че усукването е забранено според PUE и ненадеждни (ще трябва или да свържете липсващото парче, или да водите нова, цяла линия от разклонителната кутия). Прочети статията как да се направи оценка на електрическата работаза да не правим грешки.
 4. Гнездата се използват за свързване на мощни електрически уреди. Един обикновен 16-амперен гнездо може да издържи не повече от 3,5 кВт, така че ако искате свържете плота 5 кВт (или котел или топлинен пистолет), трябва да водите отделен кабел от щита. Използването на по-мощни търговски обекти също може да бъде грешка, тъй като гнездото ще издържи натоварването, но кабелът не е в стената (обикновено напречното му сечение е 2,5 mm.kv.).
 5. Вземете сериозно изчисляване на секцията на кабела за влизане в къщата, за търговски обекти и за осветителната линия. Малък участък може да причини пожар на електрическото окабеляване в резултат на текущо претоварване.
 6. В дървените къщи една от грешките при инсталирането на скрити електрически проводници е полагането на кабелната линия твърде близо до облицовката на дървена стена. В резултат на това, когато забиете пирон в стена (например, искаха да окачат картина), може да възникне токов удар, ако изолацията на кабела е повредена.Монтажът на скрито окабеляване в дървени къщи е много трудна задача, която изисква прилагането на редица стандарти PUE, като полагане в тръби от огнеупорен материал и други, ние ги разгледахме по-подробно в статията: https://our.electricianexp.com/montazh-elektroprovodki-v-derevyannom-dome.html, По принцип при окабеляване в дървена къща е по-добре да използвате отворено окабеляване в кабелните канали.
 7. Връзка в една разклонителна кутия на силови и ниско напрежение проводници. Някои нещастни електротехници успяват да смесват захранващи проводници заедно с телевизия, компютър, телефон и т.н. в една кутия. Цената на такава грешка е отказът на домакинските уреди, ако по някакъв начин се случи контактът на силови проводници с нискотокови. В допълнение, поради на съвети Домакинските уреди могат да работят по-лошо.
 8. Използване на опасни обрати. Днес за проводници на разклонителна кутия най-добре използван WAGO терминаликоито ви позволяват безопасно да свържете няколко линии или обратно, направете окабеляване. Списъкът с разрешени връзки е описан в главата. 2.1. PUE Раздел 2.1.21, сред тях има кримпване с ръкави, използване на скоби, клемни блокове, запояване и заваряване. Можете да видите защо усукването е опасна грешка при окабеляване на снимката по-долу:Опасен обрат
 9. Свързването на медни и алуминиеви проводници е опасно и не може да бъде осъществено (глава 2.1. PUE стр. 2.1.71.). По принцип трябва да се отдалечите от използването на алуминиеви проводници, защото Самият алуминий е по-крехък и освен това може да издържи по-ниски товари в сравнение с медта със същото напречно сечение. Различен от този в глава 7.1. PUE В точка 7.1.34 се посочва, че в сградите трябва да се използват кабели с медни проводници. Когато алуминият влиза в контакт с мед, съединението прегрява, което води до неблагоприятни ефекти. Ако не е възможно да се заобиколи този опасен контакт, тогава не забравяйте да използвате специални терминали за кола или други клемни блокове, които не позволяват директен контакт на алуминий и мед за свързване на сърцевината. Мога и да направя болтова връзкачрез поставяне на стоманена шайба между сърцевината от различни материали.
 10. Работете под напрежение. Разбира се, една от най-честите грешки на самоуверените електротехници и домашните майстори. Всички електрически работи трябва да се извършват при изключено захранване. Изведнъж цветното кодиране не съвпада и преди това някой погрешно е довел до счупване на превключвателя на светлината нула, а не фаза. Дори и най-простата подмяна на крушки в този случай може да бъде фатална, да не говорим за окабеляването.
 11. Чипиране на стени само трябва да се направи в хоризонтална и вертикална посока. Шофирането наклонено от разпределителната кутия до изхода е строго забранено по най-краткия път. Тази грешка може да причини токов удар при пробиване на стена (може да се натъкнете на кабелна линия). Важно е също така да се отбележи, че в сглобяемите къщи носещите стени не могат да бъдат пробити изцяло, съгласно Декрет на правителството на Москва от 8 февруари 2005 г. N 73-PP „За реда за преобразуване на помещения в жилищни сгради в град Москва“. Както и правителствени решения № 508 (клаузи 11.3 и 11.11 от допълнение № 1), които описахме връзката, към която виждате по-горе.
  Правилни строби
 12. Разклонителните кутии трябва да бъдат разположени на тавана (20 см по-ниско). В този случай ще защитите окабеляването от повреда.
 13. Не е необходимо да режете проводници на парчета преди окабеляване. Поради грешка в изчисленията, светлинният превключвател или полилей може да не е буквално дълъг 20 см, в резултат на което все пак ще трябва да прережете кабела по-автентично.
 14. Използвайте специални марки проводници и кабели при окабеляване на улицата, в банята или дори в дървена къща. Например, под земята трябва да използвате брониран кабел, а в сауната топлоустойчив.
 15. Спазвайте цветното кодиране на проводниците. Нулата трябва да е синя, земята трябва да е жълто-зелена, останалата фаза (обикновено бяла, кафява или червена).Ако във вашия случай няма цветна маркировка или погрешно смесите цветове, това може да навреди не само на вас, но и на електротехника, който ще направи електрическата инсталация по време на вашето отсъствие.
 16. Вече засегнахме този момент малко по-високо - когато инсталирате осветление в частна къща или апартамент, фазов проводник винаги трябва да отиде до прекъсвача, а не нула! Ако погрешно направите обратното, дори и при изключени светлини, лампата ще се зареди.Диаграма за свързване на светлинен превключвател
 17. Разклонителните кутии трябва да бъдат защитени от деца, но в същото време достъпни за проверка или ремонт (глава 2.1. PUE, параграф 2.1.23). Не е необходимо да ги клинирате в стена по време на електрическата инсталация, както беше направено по-рано. Ако светлината изведнъж изчезне в апартамента, ще трябва да разкъсате скъпи тапети, за да проверите всички връзки.
 18. Преди да свържете жилата с проводник към винтовата скоба, сърцевината трябва да бъде кримпвана със специална втулка (тип накрайник NSHVI) или поне калайкакто е показано по-долу на снимката. В противен случай такава връзка ще отслаби след известно време и ще започне да се затопля, което ще доведе до пожар.Обелени вени
 19. Обърнете дължимото внимание правилно заземяване на частна къща, При монтиране на вътрешния заземен контур често се правят типични грешки: свържете заземяващите проводници между съседни гнезда с кабел, заземете газовите тръби и т.н. Можете също да прочетете повече за заземяването в глава 1.7. PUE.
 20. Не забравяйте да обърнете внимание на правилното свързване на RCD, като това устройство предпазва човек от токов удар. Можете да разберете за грешките при свързване на RCD в това видео:
Неправилна RCD връзка

Освен това препоръчваме да гледате полезни видеоклипове, които също обсъждат основните грешки на електротехниците и дори дават ясен пример за опасна електрическа мрежа в апартамент:

Обсъждане на опасни ситуации

Как да не го направя

Затова разгледахме най-опасните грешки при окабеляването в частна къща и апартамент. Разбира се, всъщност електротехниците все още допускат много грешни действия, но изброените по-горе точки са най-често срещаните, затова обърнахме специално внимание на тях. Ако имате някакви въпроси или просто искате да допълнете нашата статия, можете да започнете да комуникирате в коментарите под публикацията или още по-добре - на нашата форум на електротехниците.

Ще бъде интересно да прочетете:

Неправилна RCD връзка

Обсъждане на опасни ситуации

Как да не го направя

(19 гласа)
Зареждане...

11 коментара

 • zfsvova

  електрически стандарти 🙂

  Отговарям
 • Иля

  Мога ли да поясня по точка 19 за гнездата? Какво означава влак? И тогава колко правилно? Благодаря предварително!

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! Когато свързвате земята към няколко изхода (например в устройството), заземяващият проводник трябва да е неразделен. Т.е. Не заземявайте гнездата от един до друг с джъмпер, а направете разклонение от захранващия проводник. За целта използвайте разклонителни кутии, автобус и т.н.

   Отговарям
   • юлиански

    Всички разклонения, включително заземяващи проводници, са описани в GOSTs. Основните изисквания са солидност (равномерност на съпротивата) и независимост. За да се съобразят с тези правила, се използват свързващи шини, които се свързват директно към електрическата инсталация, а потребителите се разклоняват от тях. Много удобно е да използвате WAGO терминали за свързване на контакти. Лично, когато инсталирам няколко контакта в устройството, ги използвам. Те имат монолитна връзка между контактите, което позволява независимо разклонение на трите проводника (фазово, неутрално и заземяване) към изходите.Те се вписват много компактно в инсталационната кутия, което елиминира разклонителните кутии при свързване на множество единици, докато кабелната линия е инсталирана в пода.

    Отговарям
 • Владимир

  Доволен от предмета за евтините китайски електрически продукти, намеквайки, че трябва да използвате скъпи китайски електрически продукти? За всичко, което се прави, всичко в Китай.

  Отговарям
 • Витали

  Защо във всички жилищни сгради, според проекта, нулата, а не фазата се прекъсва на лампата?

  Отговарям
  • Игор

   6.6.28. В три- или двупроводни еднофазни линии на мрежи със заземен неутрален може да се използват еднополюсни прекъсвачи, които трябва да бъдат монтирани във фазовата жична верига или двуполюсни, с възможност за изключване на един нулев работен проводник, без да изключвате фазовия проводник.

   Това се отнася за всички групи прекъсвачи (автоматични и механични).

   Отговарям
 • Алексей

  Според претенция 6: доколкото знам, скрито окабеляване е забранено в дървени къщи. Така че не се препоръчва, но не забравяйте да полагате в кабелни канали!

  Отговарям
  • Егор

   Скритото окабеляване в дървени къщи не е забранено. Но просто трябва да го изпълните в метални тръби. Освен това дебелината на стената на тръбата трябва да бъде такава, че тръбата да има възможност за локализация, т.е. не изгори по време на късо съединение. Забранено е използването на метални тръби с тънки стени, метален маркуч, гофриране. И още повече, че е невъзможно да се извърши такова окабеляване с кабел или жица. Можете да поставите окабеляването в мазилката или да го обградите от 4 страни с негорими материали, само дебелината на мазилката или друг негорим материал от всяка от четирите страни трябва да бъде най-малко 10 мм. В ставите трябва да има метални или други негорими разклонителни кутии, през които освен това би имало възможност за подмяна на неуспешно окабеляване.

   Отговарям
 • olodar

  Благодаря ви много за работата, но все още имам няколко подробности, които не разбирам:

  > Не забравяйте, че усукването е забранено според PUE и ненадеждно (ще трябва или да свържете липсващото парче, или да водите нова, цяла линия от разклонителната кутия). Прочетете статията как да направите оценка на електрическата работа, за да избегнете грешки.

  >> Възможно ли е просто да спойкате и изолирате липсващото парче?

  > Вече сме засегнали тази точка малко по-високо - когато инсталирате осветление в частна къща или апартамент, фазов проводник винаги трябва да отиде до прекъсвача, а не нула! Ако погрешно направите обратното, дори и при изключени светлини, лампата ще се зареди.

  >> Не мога да разбера едно: за да работи уредът, ви трябват плюс (фаза) и минус (земя). Ако свържете само фаза или само земя, тогава устройството просто няма да работи, в този случай крушката просто не свети. И така, каква е разликата? Ясно е, че е по-разумно, но бих искал да чуя научно обяснение.

  >> Обърнете дължимото внимание на правилното заземяване на вашия частен дом. При монтиране на вътрешния заземен контур често се правят типични грешки: свържете заземяващите проводници между съседни гнезда с кабел, заземете газовите тръби и т.н. Можете също да прочетете повече за заземяването в глава 1.7. PUE.

  >> И защо не може да бъде свързан с кабел? Да предположим, че първоначално са планирани 2 квадрата за изход, например, за четири изхода има „общ” проводник от 8 квадрата, той е свързан в кутия с шина и 4 изхода със заземяване от 2 квадрата са свързани към тази шина. И така, защо да дърпате 4 проводника от 2 квадрата, ако можете да заземите всичко с една дебела жица?

  Отговарям
  • Admin

   1. Не разбрах какво не разбираш ...
   2. Да, можете да спойкате и да изолирате.
   3. Прекъсвачът трябва да прекъсне фазата, защото ако тя счупи нула, тогава, когато смените лампата, можете да шокирате, дори когато прекъсвачът е изключен и LED лампите също могат да бъдат изключени.
   4. Минус или нула - това не е земята, нали предишното за превключвателя е, както го разбирам?
   5 и 6. Въпросът е, че заземяващият проводник не може да бъде прикачен, той трябва да бъде неразделен от шината към гнездото или от кутията към всеки гнездо.С връзка с верига - при демонтаж или неизправност на един от изводите - останалите ще останат незащитени.

   Отговарям

Добави коментар