Какво е индуцирано напрежение и защо е опасно?

Появата на смущения в въздушните електропроводи и в електрическите инсталации, свързани с тях, представлява опасност не по-малка от наличието на работно напрежение върху тях. Това явление се среща и при битови условия в мрежа от 220 V, следователно е необходимо да се разбере естеството на възникването и мерките за защита срещу индуцирано напрежение, за което ще обсъдим по-нататък.

Причини за възникване на

Индуцираното напрежение се появява на въздушната електропреносна линия (VL), която е изведена за ремонт и е обеззаредена, поради влиянието на електромагнитно поле, разположено в непосредствена близост до работеща електрическа инсталация или друг VL, който е под напрежение. По този начин, въздушната линия, която протича успоредно на прекъснатата линия, предизвиква потенциал на трети страни, което представлява значителна опасност за екипа за ремонтно обслужване. Стойността на индуцираното напрежение в проводника варира в зависимост от дължината на секцията, където въздушните линии вървят паралелно, тока на натоварване и величината на работното напрежение, отдалечеността на фазовите проводници и метеорологичните условия. Потенциалът, който се индуцира на въздушната линия, съчетава два вида експозиция - електромагнитните и електростатичните компоненти:

  • Електромагнитната част се появява под въздействието на магнитно поле, възникващо от потока на тока през близката въздушна линия. Отличителна черта на този компонент е, че когато се заземява дори на няколко места от линията, той не променя стойността си. Единственото нещо, което може да се промени с помощта на заземяване, е местоположението на нулевата потенциална точка.
  • Електростатичната част, за разлика от електромагнитната, се елиминира чрез заземяване на линията в нейните краища и на мястото на работа. Възможно е да се намали величината на индуцираното напрежение чрез инсталиране на заземяване поне в една точка от въздушната линия.

Електромагнитен и електростатичен компонент

Нека разгледаме по-подробно какво е - индуцирано напрежение и естеството на неговото възникване. За да разберем как изглежда, се обръщаме към снимката, която показва проводника:

проводник

Има проводник, обозначен на снимката като АА. Когато през него тече променлив ток, се създава електромагнитно поле, интензитетът на който намалява с разстояние от проводника (намаление на яркостта на цвета може да се види на изображението). Пулсациите на електромагнитното поле също се променят с промяна в посоката и големината на тока. Когато някой друг проводник влезе в полето, в него се индуцира напрежение. На снимката по-долу са показани проводниците със свързани измервателни устройства за определяне на стойността на напрежението:

Измерване на пикап

Какво се счита за опасно за персонала? Смята се, че ако индуцираното напрежение присъства на изключена въздушна линия и стойността му не надвишава 25 V, тогава се извършват ремонтни мерки, като се използват конвенционални защитни средства.Ако безопасната стойност е надвишена, трябва да се използва специално защитно оборудване и да се предприемат технически мерки, за да се гарантира необходимата степен на защита срещу опасните ефекти на индуцирания потенциал. Такива мерки за безопасност могат да бъдат заземяване в началото и в края на линията, нарязване на проводници, монтаж на заземяване на секциите на OHL.

Научете за какви електрически защитни устройства се използват в инсталации над 1000 волтаМожете от нашата статия!

Каква е опасността от явлението?

Индуцираното напрежение може да се счита за по-опасно и коварно за разлика от работника поради факта, че защитното оборудване по никакъв начин не реагира на него. Например, ако ремонтният персонал попадне под него, служителят ще бъде изложен на опасна експозиция, докато не бъде освободен от неговото влияние. Но ако човек е засегнат от работно напрежение, тогава се задейства защита и се получава автоматично изключване поради късо съединение.

Работете по въздушни линии

Говорейки за късо съединение (късо съединение). Когато възникне късо съединение в работната линия, има връх към прекъсната въздушна линия и многократен излишък на ток, което, разбира се, се отразява на персонала, ангажиран с ремонта на разединената въздушна линия. Последствията могат да бъдат много плачевни - от тежки изгаряния, до протичане на ток през жизненоважни органи с тяхното поражение, до фатален изход. Поради това не е необходимо да се пренебрегва правилата за безопасност при работа по прекъснати въздушни линии.

Какво да направите, ако човек попадне под индуцирано напрежение? Как да се отървем от неговите ефекти? Необходимо е да се елиминира потокът от ток през човешкото тяло. За да направите това, трябва да свържете опасната част на електрическата инсталация със "земята", хвърляйки заземяване върху нея.

Съвет в апартамента

Освен въздушни линии и електрически инсталации, индуцирано напрежение може да възникне и в апартамент и в частна къща в мрежа с напрежение 220 V. Така нареченият „пикап“ се появява в кабела, положен отново до проводника, през който протича ток. Като пример, нека да посочим ситуация, когато на диодните крушки се появи слабо сияние, когато превключвателят е изключен. Това се дължи на факта, че до жицата, която захранва лампите, се полага проводник с фазов проводник. И действието на електромагнитното поле не е отменено. Тук възниква малък връх, чиято величина е достатъчна, за да „освети” светодиодите.

Друг случай е накрайник в гнездото. Тя възниква, ако е възникнала нулево скъсване на тел, След това, когато измерваме с индикатора на клемите на изхода, получаваме две фази, Но всъщност фазовият проводник, какъвто е бил, ще остане, а "втората фаза" ще изчезне веднага щом неутралният проводник се свърже отново.

Можете да се запознаете с пример за опасните ефекти от смущения върху видеоклипа:

Истински пример

Затова разгледахме какво е индуцирано напрежение, каква е опасността от това явление и какви защитни мерки трябва да се предприемат, за да се защити персоналът от токов удар. Надяваме се, че предоставената информация беше разбираема и полезна за вас!

Със сигурност не знаете:

Истински пример

(6 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар