Как да свържете проводници с болт - стъпка по стъпка инструкции

При инсталиране и всякакви работи с електрическо окабеляване трябва да се придържате към необходимите правила и правила за пожарна безопасност. В края на краищата, ако направите грешна връзка на проводниците, тогава това може да причини поне неизправност в електрическата мрежа и като максимален пожар в резултат на късо съединение. Основната причина за неизправност в окабеляването се счита за неправилно превключване на проводниците. За да се избегне това, е необходимо да се спазва PUE (правилата за електрическа инсталация). Най-популярният начин за независима работа е усукване на окабеляването, но това е забранено от PUE (глава 2.1. Раздел 2.1.21). Методите, чрез които можете да свържете жицата, са следните: заваряване, запояване, кримпване, а също и използване на болт. Ще поговорим за последната опция в тази статия, така че да разберете какво е болтова връзка на проводници и как да го направите правилно.

Болтовата връзка често се използва за свързване на проводници в дома и на работното място. За превключването на живи в разклонителна кутия това далеч не е най-успешният вариант поради тромавите връзки, но при липса на други опции можете да го използвате. Снимката по-долу показва как изглежда завършената връзка:

Болтова връзка

Особено удобно е да се използва такова решение, ако няма специални ръкави и клеми, с свързване на алуминий с мед, Как да направите болтова връзка? Тъй като не са необходими специални инструменти за този метод, той ще бъде лесен и прост за изпълнение. Но, въпреки това, тази техника има и своите недостатъци: размери и голямо количество изолация. За да се гарантира безопасността, е необходимо много изолационен материал.

Закрепване на болта

За да извършите правилно болтовата връзка на два проводника (алуминий и мед), трябва да имате определени инструменти и материали. А именно:

  • гайка и болт;
  • метални шайби (три части са достатъчни);
  • инструмент за затягане - клещи или гаечен ключ може да са подходящи за това;
  • изолационна лента (памук).

След като всичко, което трябва, бъде събрано и подготвено, можете да започнете да работите:

  1. Подгответе жицата. За да направите това, краищата се почистват с пет сантиметра. Може би повече при свързване на проводници с голямо напречно сечение или при използване на болт с голям диаметър.
  2. В края на проводника трябва да направите контур. Диаметърът му трябва да съответства на диаметъра, който болта има (например 6 mm или 10 mm). Но точният диаметър „по око“ ще бъде изключително трудно да се изкриви, така че най-добре е да направите това с помощта на болт като дорник.
  3. На болта се поставя метална шайба, а след нея - контур от първата жица.
  4. След това сложете следващата шайба и вече върху нея следващата верига. Така при свързване на алуминиева и медна сърцевина между тях се получава шайба от шайбата и не се образува директен контакт, което предотвратява разрушаването на проводниците. Когато свързвате две медни ядра, можете да направите без шайба между тях.
  5. След това поставете третата шайба и затегнете гайката.Важно е пантите да са огънати към гайката (по посока на часовниковата стрелка), а шайбите да са по-широки от зоната на проводника в контура, така че при затягане на бримките да не се разхлабят или да се раздробят. Повторете реда на елементите: шайба, контур, шайба, контур и шайба и гайка.
  6. Болтовата връзка е завършена чрез изолация на проводящата част с широка изолационна лента.

Ако искате да свържете два проводника, които са изработени от различни материали, тогава е по-добре да приложите терминални блокове WAGO или закрепване на болт. При ремонт на старо електрическо окабеляване, при което жицата се различава една от друга по материал, това ще бъде най-оптималното решение. Ако болтовата връзка е направена в съответствие с GOST и в съответствие с всички норми и изисквания, тогава няма да възникнат трудности. Също така, ако е решено заменете окабеляването в къщата, тогава трябва да запомните, че усукването, според PUE, е забранено и вместо него е по-добре да използвате запояване (това е, ако материалът на продуктите е един и същ). Ако металът е различен, тогава, като опция, винтова и болтова връзка.

Видеото по-долу демонстрира как да свържете проводниците с болт:

Сега знаете как да направите болтова връзка на проводници и кога е препоръчително да приложите този метод за превключване на токопроводими проводници. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар